Menü - Menu

 • Igazgatói szabad

  Az iskola igazgatósága értesíti a tanulókat és szüleiket, hogy 2018. október 29-ére (hétfőre) igazgatói szabadot rendel el, ezen a napon szünetel a tanítás. A tanítás 2018. november 5-én (hétfőn) folytatódik.

 • A kézmosás világnapján...

  15. 10. 2018

  "Szappan, szappan habozzon, a kezemet jól megmosom, Kívül-belül ujjamon egy maszat se maradjon! Hüvelykujjam, körmeim, bacik búvóhelyein sikálom, hogy ragyogjon, és a csap alá tartom. Most már tiszta a kezem, integetni nem szégyen!" Október 15-én a kézmosás világnapján, a 0. osztályokban e témakör köré csoportosítottuk foglalkozásainkat. Kezet mostunk, festettünk, meséltünk, verset tanultunk, színes szappanbuborékokkal papírt festettünk. Jó mulatság, férfi munka volt.

 • Határtalanul

  15. 10. 2018

  "Az emlékeink mi magunk vagyunk... aki nem képes emlékezni, emlékeit megőrizni, az megnyomorodott lélek, szerencsétlen." Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékeztünk ma a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium kedves kis csapatával. Magyarországi vendégeink a Határtalanul pályázatnak köszönhetően tettek rövid látogatást városunkban. A helyi kovácsmúzeumban Leboczky Andrea néni ismertette az érdeklődőkkel településünk magyar vonatkozású érdekességeit, majd közös kultúrműsorunk után elhelyeztük a megemlékezés koszorúját az iskolánk belső udvarán lévő haranglábunknál. A mielőbbi viszontlátásra!

 • Tiszta kezek világnapja

  15. 10. 2018

  Cuk-ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos ez a kicsi tappancs, hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd, adom is a szappant...

  Már az egészen kis gyermekek is képesek rá, hogy megértsék, mik azok a kórokozók, és hogy azok betegséget terjesztenek. Fontos tudniuk, hogy nemcsak akkor kell kezet mosni amikor látható a kosz, a tisztának tűnő kéz is veszélyes lehet. A kézmosás világnapja kapcsán újra meglátogatta aprókáinkat Rudi bácsi, hogy tanító nénijeinket segítve, játékosan gyakoroltassa kicsinyeinkkel a mosakodás, tisztálkodás szabályait nemcsak az elméletben, a gyakorlatban is. Köszönjük az előadást!

 • Medzinárodný deň nenásilia

  „Kto nás núti násilím, ako by nás zbavoval našich práv, toho nenávidíme. Ako dobrodincov však milujeme tých, ktorí nás vedia presvedčiť.“

  Vrámci Dňa nenásilia sme sa s deťmi taktiež učili, čo majú robiť, keď ich niekto nahnevá. Deťom bol popísaný postup riešenia konfliktov medzi spolužiakmi. Napríklad, aké dôležité je sa najprv ukľudniť hlbokým nádychom, či počítaním do 10. Taktiež, že každý z nás vidíme situáciu inak a pre vzájomné pochopenie je dôležité, aby obidve strany jasne popísali, čo a prečo sa stalo. Nakoniec sme si vysvetlili ako sa správne ospravedlniť a dohodnúť nápravu nášho správania do budúcna. Tento postup sme si spoločne preložili aj do rómštiny. Posledným bodom bolo trénovanie replík na možných situáciách zo školského života.

 • Fejlesztő játékaink XXIX - Nikitin logikai sorozatok

  A Nikitin logikai sorozatokkal való játék során fejlődik a gyermek megfigyelőképessége és logikus gondolkodása, segíti a színek, formák felismerését és megkülönböztetését is. A játék lényege, hogy a különböző színű kockákból a mintalapokon ábrázolt alakzatokat rakjuk ki.

 • Csajos délután

  12. 10. 2018

  Péntekre csak a merész pedagógusok terveznek délutáni foglalkozást. Balogh Jutka néni szakköre mégis teltházas lett. A kulcs- és tolltartókat megcsodáltuk, sütit megkóstoltuk..., finom lett. Reméljük, még sokáig tart a lelkesedés!

 • Őszi kézműves műhely

  „Levetette szép ruháit,

  Csendesen levetkezett;

  Majd felöltözik, ha virrad

  Reggele, a kikelet.“ 

  Őszi kézműves foglalkozást tartottak ma a III.D és a IV.C osztályos tanulók Sz.Nagy Ildikó és Polc Magdi tanító nénik vezetésével. A folyosón rögtönzött műhelyben ragasztottak, nyírtak, színes lenyomatokkal örökítették meg a falevelek egyedi mintázatát, színvilágát. Egyik csoport gesztenyebábot formázott, mások krumpliból készítettek sündisznót, amely lencsedíszben elevenedett meg az asztalokon. A technikák színes palettájából mindenki a kedvére valót választhatta, így lelt örömre tanuló és tanító egyaránt.

 • Mindannyian mások vagyunk

 • Valaha madarak voltunk

 • Hetedikeseink egészséges életmód projektje

  11. 10. 2018

  Az egészséges táplálkozás hónapja keretén belül tanulmányi kiránduláson vett részt a VII.A osztály a Buzita határában található Rózsás tanyán és az almás kertben. A tanyán szarvasmarha tenyészet és húsfeldolgozás folyik. Megnéztük a legelő állatokat, az istállót és a húsfeldolgozó részleget. A tanya megtekintése után a közelben lévő almás kertet látogattuk meg. A hetven sor almafa között bolyongva beszélgettünk az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról és megszedtük hátizsákjainkat. Az ajándékba kapott almából jutott az iskolában maradt társainknak is.

 • Rendhagyó magyar óra - a magyar népmese világnapja

  11. 10. 2018

  A 6.A osztályban ma rendhagyó magyar óra volt. Már az előkészületeket kacagás kísérte. Terítékre került Az aranyszőrű bárány közismert népmese. Benyicky Laura néni szerepválogatásba fogott. Mindenki szerepelni akart, a lányok legtöbbje azonban a királylány szerepében szeretett volna tetszelegni. Az aranyszőrű bárány szerepe azonban nem volt kedvére senkinek. De osztályfőnökünk Vitéz Erika néni közbelépése eredménnyel járt. A siker érdekében még az otthoni báránybőrt is elhozta magával. Serényen készült a korona, a királylány fényes ruhája, bocskor, ködmön, furulya, dob, fakanál és bot, de még a feszület is gazdára talált. Elindult a mese. Az aranyszőrű bárány a furulya dallamára táncolni kezdett, vele együtt a hozzá ragadt huncut leányzó, aki a bárányt el akarta lopni. Táncolt a bárány, bárány gyapján a leány, a leány derekán a lapát, a lapát végén a sütőasszony, botjával a pap, még el nem értek a szomorú, betegeskedő királylányhoz, aki jót kacagott a látványon. Mikor jól kitáncolták magukat, a király összeeskette a lányát a juhásszal, s neki adta fele királyságát. Így lett a juhászból király. A papot felfogadták udvari papnak, a sütőasszonyt udvari sütőasszonynak, a leányt komornának a királylány mellé. Az aranyszőrű báránykát udvari báránykának. Tán még ma is bárány, ha azóta birka nem lett belőle. A mese végén táncra perdültünk mi is. Ezzel emlékeztünk a magyar népmese világnapjára. Tanulság: ha képesek vagyunk meglátni saját lényünk, hétköznapi bajaink nevetségességét, ez visszaadhatja életbe vetett hitünket és elnyerhetjük ha nem is a királyságot, de egy jobb, vidámabb, élhetőbb élet lehetőségét.

 • Aktualizácia údajov

  Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
 • Negyedikeseink a tejúton

  10. 10. 2018

  Iskolánkban az októberi hónap az egészséges táplálkozás és életmód jegyében telik. Számos rendezvény: verseny, vetélkedő, kiállítás, előadás és tanulmányi kirándulás segítségével járjuk körül a témát. Harmadikos és negyedikes tanulóink ma a Csécsi Mezőgazdasági Szövetkezetbe látogattak, ahol a „ tej útját“ szerették volna felfedezni és megismerni. Ďurčo Gyula mérnök úr, a szövetkezet elnöke ezt lehetővé is tette számukra. Megérkezéskor Koleszár Béla fogadta az érdeklődőket. Vezetésével megismerkedtek a szövetkezet lakóival: üszőkkel, borjúkkal, melyeket a gyerekek meg is simogathattak. Mindeközben sok-sok érdekességet tudtak meg a takarmányozásról, fejésről, ellésről, a tejről, tejházról, fejőgépről és a mini tejüzemről, ahol a tej egy részéből olyan finomságokat készítenek, mint a vaj, sajt, joghurt, kefír, túró. A tanulmányi kirándulás végén minden résztvevő gyermek egészséges és finom ajándékot kapott. Köszönjük a lehetőséget!

 • Októberi megemlékezések: Vadkerti-Zsapka-Sipos trió

  10. 10. 2018

  "Száraz ágon, hallgató ajakkal 

  Meddig ültök, csüggedt madarak? 

  Nincs talán még elfeledve a dal, 

  Melyre egykor tanitottalak?! 

  Vagy ha elmult s többé vissza nem jő 

  A vig ének s régi kedvetek: 

  Legyen a dal fájdalmas, merengő, 

  Fiaim, csak énekeljetek!"

  Az októberi nemzeti gyásznap idején ünnepélyes megemlékezést tartottunk a helyi művelődési központ nagytermében. Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid fellépése ismét felejthetetlen élmény volt valamennyiünk számára. Verséneklés közben, kissé ugyan megszeppenve, de bekapcsolódtak gyermekeink is. A koncert végén, köszönetünk és hálánk gyanánt együtt énekeltük el a Cigány himnuszt. És mivel Oti bácsink hiányzott, a Vadkerti-Zsapka-Sipos trió kísérte énekkarunkat! Egyszeri, de nem ismételhetetlen élményben volt részünk. Hálás köszönet!

 • Ajándék foglalkozás a Varázsvilág szakkör Hókuszpókjainak

  10. 10. 2018

  A Varázsvilág szakkör tanulói meglepetésben részesültek. Ajándékként a szemet és lelket gyönyörködtető alkotásaikért részt vehettek a Bódva Völgyi és Érchegységi Kulturális Központ által szervezett kézműves foglalkozáson. Vezetője, Soltészné Herczeg Mária több mint 20 éve tanítja gyerekeknek és felnőtteknek, hogyan lehet a természet nyújtotta alapanyagokból nagyon egyszerűen anyák napjára, húsvétra, karácsonyra, dramatizáláshoz, bábozáshoz, dekorációk készítéséhez szépet, művészit készíteni. A Bódva völgyéből eljutva Zalaegerszegtől Debrecenig, Tokajtól Szegedig számtalan településen vezetett gyakorlati továbbképzéseket „A természet adta anyagok felhasználása az oktatásban, nevelésben” címmel. E témában már két könyve is megjelent. „Ajándékok, bábok, gyermekjátékok a természet adta anyagokból” című kiállítása országszerte mindenütt nagy sikerrel került bemutatásra. Kézműves foglalkozása óriási sikert aratott. A tűzokádó sárkány, az egér, a macska, a kutya és a bagoly mind-mind természetes anyagokból készültek. A raffia-szál, mike, apácabab, páncélos vaddohány, kókuszdió, tökmag, barackmag, kókuszdió, pisztácia és egyéb virágmagok a gyerekek keze nyomán mind-mind életre keltek. A csodás alkotások ezentúl negyedikeseink osztályáját díszítik. Köszönjük szépen Marika néni!

 • Erőszakmentesség világnapja

  „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot“ - vallotta Mahatma Gandhi. Az erőszakmentesség világnapját minden esztendő október 2-án ünnepeljük. Ezt a napot India javasolta az ENSZ-nek, Gandhinak, a huszadik század egyik legjelentősebb erőszakmentes aktivistájának születésnapja tiszteletére. Iskolánkon nem csak ezen a napon, de az év minden napján fontos hangsúlyt kap az erőszakmentesség, illetve a gyermekekre leselkedő veszélyekről való nyílt párbeszéd, felvilágosítás. Vitéz Erika tanárnővel közösen elemeztük az erőszak gyökereit, amely szerte a világon szedi áldozatait. A gyerekek sebezhetőbbek, érzékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Az emberiség szégyene, hogy becslések szerint jelenleg a világon mintegy 300 ezer gyermek teljesít fegyveres szolgálatot. Beszélgettünk a gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazásokról, illetve nemcsak a fizikai, de az érzelmi bántalmazásokról is. Elemeztük azokat a jeleket, (rajzokat is) melyekből észrevehető, hogy a gyereket bántalmazzák. A megbocsátással is foglalkoztunk. Ugyanis a megbocsátás értünk van, nem függ a másik személytől, ez egy döntés, amit magunk hozunk meg. Sokszor ez a legnehezebb. Az óra végén jutott egy kis idő szituációs játékra is. Hogyan lehet a konfliktusokat békés útra terelni. Megbocsátani azt jelenti, hogy megérteni. És megérteni valakit, azt jelenti, hogy megbocsátok neki. Ez ilyen egyszerű! Vagy mégsem?

 • Kukucskáló - Énekkari próba

  A "Befogadó iskola" program mentoraként ma iskolánkba látogatott Zuzana Révészová. A délutáni énekkari próba hangulata magával sodorta kedves vendégünket is, aki örömmel kapcsolódott bele a közös éneklésbe. Kár, hogy nem hangos képek készültek!

 • Kukucskáló - Varázsvilág szakkör

  "Kezdődik a dióverés, van dió - és nem is kevés! Potyognak már, pörögnek, koppannak és görögnek. Bekerülnek zsebbe, zsákba, a köténybe, a kosárba...." a kosárból hömpörögve, Csodavarázs műhelyébe, ahol a IV.B osztály tanulói különböző állatfigurákat varázsoltak belőlük. Én katicát kaptam! Köszönöm ❤️!

 • Kerületi futóverseny

  9. 10. 2018

  18 iskola részvételével lett megrendezve Sároskőszegen a terepfutás kerületi döntője. Annamari harmadik helyezettként futott célba. Gratulálunk!

strana:

Novinky

Kapcsolat

 • Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským - Alapiskola, Československej armády 15, Moldava nad Bodvou - Szepsi
  Ul. Československej armády 15
  045 01 Moldava nad Bodvou
 • Tel: +421 55 460 2284

Fényképalbum