• A társadalmi igazságosság napja

          • A koronavírus-járvány 2020-ban emberek millióit taszította szegénységbe, és az eddiginél is nagyobb mértékű társadalmi igazságtalanságot eredményezett. A szegények és gazdagok közötti szakadék egyre nagyobb, a gazdasági felépülés pedig hosszú folyamatnak ígérkezik. Szegénység, szociális bizonytalanság, esélyegyenlőtlenségek. Csak néhány példa arra, hogyan üti fel a fejét a társadalmi igazságtalanság szerte a világban. Az ENSZ 2009 óta minden évben február 20-án ünnepli a társadalmi igazságosság napját, amely így lehetőséget ad arra, hogy végiggondoljuk, milyen változásokra lenne szükség egy egyenlőbb világ kialakításához. Ötödikes tanulóink ma erről hallgattak meg egy interaktív előadást.

          • TESZTELÉS 9 - 2022

          • A Szlovák Köztársaság Iskolaügyi Minisztériumának T9 - 2022-re vonatkozó rendeletének értelmében az alapiskolák kilencedikes tanulóinak országos központi felmérője a következő napokon kerül sor:

            2022. április 6-án /szerda/ - matematikából és magyar nyelv és irodalomból,

            2022. április 7-én /csütörtök/ - szlovák nyelv és irodalomból.

            A tesztelés papír formában fog megvalósulni.

            .

            További információt a https://www.nucem.sk/ oldalon találhatják meg

          • Preventív előadás

          • Iskolánkban a tanítás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyes viselkedés elsajátítására. Rendszeres megelőző előadásokkal, jó példával járunk elő, viszont a szülői jelenlét, törődés, útmutatás semmivel sem pótolható: a szülő felelősséggel tartozik gyermekéért, különösen élete első 18 évében, hiszen élettapasztalat híján ekkor ő még nem képes felmérni saját tetteinek súlyát. Ma az alsó tagozatos tanulókra összpontosítottunk.

            A Szepsi és Bodolló közötti útszakaszon autózókat egyre gyakrabban kellemetlen meglepetés éri: az út széli bozótosból a közeli romatelepen élő gyerekek köveket dobálnak az autók felé. Ezzel nem kis kárt okoznak az autótulajdonosoknak. Az iskola támogatói csoportjával, a rendőrséggel és a szociális hivatallal együttműködve ma előadással egybekötött beszélgetésen felvilágosítottuk a gyerekeket az esetleges tetteik következményeiről.

          • HOLNAPTÓL ÉRVÉNYES VÁLTOZÁSOK

          • Február 26-tól csak az a tanuló marad karanténban, akinek pozitív lett a tesztje. A pozitív tanulóval kapcsolatba kerülő tünetmentes gyerekek tovább járhatnak iskolába, viszont 10 napon át szájmaszkot kell viselniük az iskolában.

            A fertőzött gyereknek legalább 5 napig kell karanténban maradnia Ha az 5. nap után nincsenek tünetei, jöhet iskolába, de még 5 napon keresztül szájmaszkot kell viselnie.

            Ha a fertőzött gyereknek az 5. nap után is vannak tünetei, a gyerekorvos dönti el, hogy mikor jöhet iskolába.

            Kérjük a szülőket, hogy a tünetmentességi igazolást hétfőn küldjék a gyerekekkel. Ha a gyerek nem vitt haza nyomtatványt, a szülő hétfőn reggel aláírhatja az iskolában.

            Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy csak BETEGSÉG ESETÉN, az orvossal való megbeszélés után írhat a szülő igazolást gyermekének öt napra. Ellenkező esetben a tanuló igazolatlanul hiányzik.

          • Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID)

          • Célja, hogy a Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül - idén immár 19. alkalommal - a világ közel 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. A SID mottója: „Együtt egy jobb internetért!”

            Iskolánkban már jópár éve hagyománnyá vált, hogy ezen a napon, az informatikát oktató pedagógusok, és a felsö tagozatos diákok, egy-egy multimediális előadás keretében, együtt mutatnak rá a világháló fontosságára, és fogalmazzák meg annak pozitív, illetve negatív hatásait. Az internetbiztonság téma interaktív feladatai rávilágítanak a SID-program fontosságára.

            Ez a nap lehetőséget teremtett arra is, hogy a diákokat olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is hasznosíthatnak.

          • Értesítjük iskolánk 8.B, 6.A és 4.A osztályos tanulóit és a szülőket

          • Értesítjük iskolánk 8.B, 6.A és 4.A osztályos tanulóit és a szülőket, hogy 2022. február 18-tól február 22-ig a tanulók karanténban lesznek 1-1 osztálytársuk pozitív teszteredménye miatt. Kérjük a szülőket, ha gyermekükön észlelik a koronavírus tüneteit (láz, köhögés, nátha), azonnal lépjenek kapcsolatba a gyermekorvossal. A karantén alatt a gyerekeknek otthon kell lenniük, nem találkozhatnak senkivel a családtagokon kívül!

          • Itt a farsang, áll a bál...

          • Ismét eljött a farsangi időszak, amire készülve már napokkal előtte álarcokat készítettünk az 1.A osztállyal. Hatalmas izgalom lett úrrá a gyerekeken. A bál napján a farsangi népszokásokkal és hagyományokkal ismerkedhettek meg a tanulók, ezután a jelmezes felvonulás és bemutatkozás következett, majd táncmulatsággal és ügyességi játékokkal koronáztuk meg a farsangi bált. Együtt ropta a katica, a tündér, a lovag, de még az indián is a többi jelmezessel a táncot. A tanulók nagyon örültek ennek a közösen eltöltött, vidám együttlétnek.

          • Téltemetés az V.C osztályban (2. rész)

          • Az V.C speciális osztály a tanító néni irányításával tovább ismerkedett a farsanghoz fűződő magyar néphagyományokkal. Ezúttal a kiszebáb égetését és a farsangi mulatozások egyik jellegzetes mozzanatát, a párválasztást örökítették meg rajzaikon.

          • ÉRTESÍTÉS

          • Az iskola igazgatója értesíti a tanulókat és szüleiket, hogy az iskola fenntartójának belegyezésével 2022. február 9-től február 11-ig (szerdától péntekig) az iskola minden tanulója számára rendkívüli tanítási szünetet rendel el az egyre súlyosbodó járványügyi helyzet miatt.

            A tanítás 2022. február 14-én, hétfőn folytatódik.

            riad_volno.pdf

             

          • A sokoldalúság olimpiai jelvénye 2022

          • Immár másodszor kapcsolódtunk be a Szlovákiai Olimpiai Sportbizottság "A sokoldalűság olimpiai jelvénye" elnevezésű önkéntes sportprojektbe. 52 tanulónk egy tesztelésen esett át, aminek segítségével az alap mozgásos képességek fejlettsége mérhető. Minden tanulónak hat versenyszámot kellett teljesítenie. Minden versenyszám külön van értékelve, a legjobban teljesítő tanulók érmet és oklevelet kaptak, így 10 arany- ,16 ezüst- és 16 bronzérmet sikerült szereznünk. A kerületi fordulóra március 21-én kerül sor Kassán.

            Gratulálunk sportolóinknak a szép eredményekhez!

          • Értesítés

          • Értesítjük iskolánk 7.C, 5.B, 8.B, 3.A, 4.A és 4.B osztályos tanulóit és a szülőket, hogy a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal és az iskola fenntartójának beleegyezésével 2022. február 3-tól február 7-ig a felsorolt osztályok tanulói karanténban lesznek tanulók és pedagógusok COVID pozitivitása miatt. Kérjük a szülőket, ha gyermekükön észlelik a koronavírus tüneteit (láz, köhögés, nátha), azonnal lépjenek kapcsolatba a gyermekorvossal. A karantén alatt a gyerekeknek otthon kell lenniük, nem találkozhatnak senkivel a családtagokon kívül!

            A tanulók ez idő alatt távoktatásban vesznek részt.

            A 7.C tanulói számára február 7-én, hérfőn folytatódik az iskolai tanítás, az 5.B, 8.B, 3.A, 4.A és 4.B tanulói február 8-án, kedden jönnek iskolába. Az oktatási minisztérium utasítása alapján a szülőnek kötelessége értesíteni gyermeke orvosát a karanténról, aki eldönti, hogy a gyermek jöhet-e iskolába.

            https://www.minedu.sk/data/att/21852.pdf?fbclid=IwAR2itL2b1xUxRwFjPyj_wbn951olaHYzf60mTxaIYxS1C8Wmlc4U4AZ8apw

            oznamenie_dist_vyucba_febr_2.pdf

            oznamenie_dist_vyucba_febr_3.pdf​​​​​​​

          • Preventív előadás: Megelőzéssel az élet könnyebb

          • A problémákat megelőzni lényegesen ajánlatosabb, mint azok következményével küzdeni. Bántalmazás, zaklatás, erőszakos magatartás, az iskolai rendtartás megszegése, büntetőjogi felelősség - a Szepsi Járási Rendőrség Parancsnokság megelőzéssel foglalkozó két parancsnoka ezúttal a hatodikos és hetedikes tanulókat ismertette meg az említett fogalmakkal.

            Az iskoláskorúak sokszor át sem érzik cselekedeteik súlyát. Rendszerint nagyon meglepődnek, amikor azzal szembesülnek, hogy amit egyszerű viccnek, heccnek, „jó bulinak” tartanak, valójában már jogsértés, sőt nem egyszer bűncselekmény. Meg kell különböztetni a jó heccet a bűncselekménytől! Ne felejtsétek, baj lehet belőle!

          • Emlékeztünk...

          • Január 27-e a holokauszt nemzetközi világnapja. Az előadást Jakab Tímea tanárnő tartotta, aki Az utolsó túlélő - Egy rozsnyói zsidó ember vallomásai c. könyv szerzője. A könyvbemutatóval és képi illusztrációkkal tarkított előadást nagy érdeklődéssel fogadták kilencedikes tanulóink, akik aktívan bekapcsolódtak a programba, és a kérdéseikkel még változatosabbá tették ezt a témakört. Az óra folyamán rámutattunk a diszkrimináció, az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés negatív következményeire, így a diákjaink élethű képet kaptak mindarról a szörnyűségekről (koncentrációs táborok és gettók világa) ami a holokauszt időszakában történt. Bízunk benne, hogy a bemutatott szörnyű emberi sorsokkal sikerült érzékenyebbé tenni diákjainkat a mások szenvedési iránt.

          • Természettudományi mérési verseny a felső tagozaton

          • Január 28-án rendhagyó módon került sor a természettudományi mérési versenyre. A diákok összemérték tudásukat matematikából és fizikából. A 6., 7., 8. osztály tanulói vettek részt a versenyben. A diákoknak három mérési feladatot kellett végrehajtani. Az osztály legjobb csoportjának méréseit összehasonlítottuk a többi osztály legjobbjaival és az így kialakult végeredmény alapján a legügyesebb a VIII.B osztály lett.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje