• Tantárgyközi elem napja - Személyes és társadalmi fejlődés

          • A 4. A, B osztály tanulói az egymáshoz való alkalmazkodás fontosságáról beszélgettek. A saját véleményünkön kívül fontos mások véleménye is, amit tiszteletben kell tartanunk. Különféle játékok segítségével próbáltak rávilágítani arra, hogy egy osztályban mennyire fontos az összetartás és mások segítése. Ezután a kommunikáció különféle formáit alkalmazva fejezték ki érzéseiket. Az osztályok a napjukat 1-1 osztályzászló készítésével zárták, ami egy tükörként szolgál arra, hogy milyenek is vagyunk mi.

          • Prevenciós előadások

          • Tanulóink részére ebben az évben is rendszeresen tart előadás-sorozatot a kassai Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ. Az elmúlt napokban a következő foglalkozásokra került sor:

            4. AB - Hatékony tanulási módszerek

            7. AB - Iskolai zaklatás

            8. AB - Az emberkereskedelem, gyermekprostitúció veszélyei

            A foglalkozásokat Fazekas Andrea és Demko Borbála pszichológusok vezették.

          • Tantárgyközi elem napja – A barátság

          • A tanulók életére a családon, az iskolai környezeten kívül a barátok vannak a legnagyobb hatással. Azok a lelki társak, akik felemelnek, de egyben le is taszítanak. Éppen ezért a tantárgyközi elem napja keretén belül a barátságról és annak jelentőségéről beszélgettünk a végzős diákjainkkal. Mivel a kilencedikes tanulóink hamarosan kikerülnek az iskolánk védő szárnyai alól, ezért nagy jelentőséget tulajdonítottunk annak, hogy rámutassunk a jó és a rossz baráti közeg pozitív és negatív hatásaira. Az elődást magyar és angol nyelvű prezentációval, valamint különböző foglalkozásokkal és játékokkal tarkítottuk. A kötetlen beszélgetés keretén belül új angol szavakkal is bővült a szókincsük.

            Így tettük érdekesebbé és egyben hasznosabbá a pénteki első órát. Reméljük, hogy a szerzett ismereteiket okosan használják majd fel az új iskolájukban az „új otthonukban“. Mindehhez sok sikert kívánunk!

          • Nyílt órák a szülők számára

          • Május 15-én, a családok nemzetközi napja alkalmából minden évben "megnyílik" az iskolánk kapuja. Ilyenkor nem csak a gyerekek figyelnek a tanító magyarázó szavaira, hanem a szülőknek is lehetőségük van arra, hogy bekukucskáljanak a tanórákra és megnézzék, hogyan teljesít gyermekük. Így be tudjuk mutatni, hogy milyen sok mindent tanultak meg a gyerekek az elműlt hónapokban. Természetesen 45 perc alatt nem lehet bemutatni az elmúlt hónapok munkáját, azonban a fejlődés mindenképpen látható. Ilyen elgondolásból hirsdettük meg az alsó tagozaton a nyílt órákat, viszont szomorúan tapasztaltuk, hogy alig akadt szülő, aki kíváncsi volt gyermeke fejlődésére, előmenetelére.

          • Tanulmányi kirándulás

          • 2022. 5. 18-án kilencedikes és nyolcadikos tanulóink tanulmányi kiránduláson vettek részt Kassán. Útjuk első állomása a Szent Erzsébet – dóm volt. Második állomásként ellátogattak Kassa szülöttjének, Márai Sándornak az emlékházába, ahol tartalmas előadást és sok érdekességet hallottak az író életéről és műveiről. Harmadik állomásként Kassa magyarok által egyik leglátogatottabb nevezetessége, Rákóczi fejedelem rodostói háza volt, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarában áll. Majd a Rodostói házból egy átjárón át eljutottak a régi Kassa leghíresebb épületéb,e a Miklós - börtönbe, ahol egy magyar nyelvű kisfilmet is láthattak. A kirándulás az iskolánk és a Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou közös rendezvényeként valósult meg. Köszönjök a támogatést!

          • Tantárgyközi elem napja - Szociális készségek elsajátítása és alkalmazása

          • Az utóbbi években fokozott érdeklődés tapasztalható a szociális képességek meghatározása, a fejlesztésüket elősegítő módszerek megismerése iránt. A VIII. A és VIII. B osztály tanulói a

            prezentáció meghallgatása során javaslatokat kaptak arra, hogy különböző élethelyzetekben milyen módon lehet fejleszteni az emberi együttélés, együttműködés szempontjából oly jelentős képességeket. Az óra végén a tanulók 3 fős csoportokba rendeződve oldották meg a feladatokat.

          • Tantárgyközi elem napja a 7. C-ben - személyes és társadalmi fejlődés

          • A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, ami azért jött létre 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be.

            Pontosan meghatározza azokat az alapvetô emberi jogokat, amelyek a gyermekeket mindenütt – megkülönböztetés nélkül – megilletik:

            - az életben maradáshoz való jog;

            - a lehetô legteljesebb fejlôdéshez való jog;

            - a káros hatásokkal, a durva bánásmóddal és a kizsákmányolással szembeni védelem joga;

            - a családi, kulturális és társadalmi életben való teljes körû részvétel joga.

            A tanulók felvilágosítást kaptak az őket megillető jogokról, viszont a tanárnő felhívta a figyelmüket arra, hogy ugyanolyan fontos mások jogainak a tiszteletben tartása is.


          • IV. Szepsi Csombor Márton Kupa 2022 🏆

          • Iskolánk és a Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou közös szervezésében 2022. május 13-án öt iskola - a tornai, a mecenzéfi, a jászói, a szepsi speciális és a szepsi magyar alapiskola - focicsapatának részvételével megkezdődött a IV. Szepsi Csombor Márton labdarúgó bajnokság. A fiúk szívvel-lélekkel küzdöttek és örültek, hogy 2 "pandémiás" év után újra pályára állhattak. A lelkes szurkolótábornak és a fiúk nagyszerű játékának köszönhetően iskolánk csapata 1. helyezett lett! További eredmények: 2. hely - Szepsi speciális iskola, 3. hely - AI Mecenzéf, 4. hely - AI Torna, 5. hely - AI Jászó. A játékosoknak köszönjük a komoly, odaadó, férfias sportteljesítményt és a pedagógusoknak, Kisperi Zoltan és Matej Majoroš a szervezést!

          • Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!!!

          • – ezzel a régi ismert mondással nyitottuk a mozgással az egészségért, testmozgás világnapját. Iskolánk alsó tagozatos diákjait ez alkalommal rendhagyó testnevelés óra, valamint színes sportjátékok várták a tornateremben. A foglalkozásokon a tanulók megvillanthatták ügyességüket, rátermettségüket, állóképességüket, csapatban való játékukat.

          • Tantárgyközi elem napja- személyes és társadalmi fejlődés

          • Az elmúlt héten ünnepelt Anyák napja apropója adta azt lehetőséget, hogy szót ejtsünk a 6.A és 6.B osztály tanulóival az érzelmek megfogalmazásáról, kifejezéséről. A párbeszéd a diákokkal rávilágított arra a tényre, hogy mennyire fontosak a környezeti ingerek,az érzelmi biztonság megteremtése, a szülői kapcsolat kialakítása gyermekeivel. A komplex viselkedésminták differenciált megerősítése és azok gyakorlása, ideértve az emocionális fegyelmezettséget is, rendkívül fontosak.

          • Nárciszok napja

          • Iskolánkban 162 eurót gyűjtöttünk össze. Ezzel az adománnyal a kassai egyetemi kórház gyermekonkológiai és hematológiai osztályát támogatjuk. Köszönjük mindenkinek a támogatást!

          • Multikulturális nevelés - tantárgyközi elem napja

          • Mindannyian e világ gyermekei vagyunk

            A különböző etnikai, kulturális, vallási és nyelvi háttérrel, örökséggel rendelkező emberek közötti eszmecsere a kölcsönös megértésen és tiszteleten alapul. Ennek jegyében valósult meg a 2. évfolyamban a multikulturális neveléssel összefüggő foglalkozások sora. A tanulók a különböző nemzetek nyelvével, szokásaival ismerkedhettek meg. Mindezt játékos formában, szóban és írásban tették. Rácsodálkoztak az ugyanazon kifejezések más más nyelven való használatakor megfigyelhető hasonlóságokra és kisebb nagyobb különbségekre is. Ezáltal is tudatosíthatták, hogy különbségeink ellenére mind összetartozunk.

          • Testovanie 5 - Tesztelés 5

          • A Tesztelés 5 elnevezésű tudásszint-felmérésre 2022. május 18-án kerül sor. Az ötödikes tanulók matematikából és anyanyelvből mérettetnek meg.

            Bővebb információk az alábbi linkre kattintva olvashatók.

            2021/2022 | NUCEM

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje