• Preventív előadások: Mennyire tudsz nemet mondani?

          • Kinek a felelőssége, ha egy fiatal kipróbálja a drogot? Hogyan hat a szer az emberre, s miként alakul ki a függőség? Hogyan kapható el a HIV vírus? Milyen a biztonságos szex?

            Többek között ezekről a témákról hallhattak előadásokat a nyolcadik és kilencedik osztályok tanulói a regionális közegészségügyi hivatal munkatársaitól.

          • Advent

          • Ismét eljött a várakozás csendje.

            Négy gyertya erősödő fénye

            világítsa lelkünk, legyen benne béke,

            lobbanjon fel bennünk megbocsátás éke!"

          • Az egészség és az emberi élet védelme (tantárgyközi elem napja)

          • Az elsősegélynyújtás olyan ismeretanyag, melyet kicsi kortól érdemes megismertetni a gyerekekkel. Ezt tettük mi is a 2.A-ban.

            A tanulók megnéztek egy kisfilmet az elsősegély alapjairól, majd megismerkedtek az ehhez szükséges egészségügyi eszközökkel. A segítségnyújtás formáit ezután szituációs játékokkal gyakorolhatták, majd a tanultakat az interaktív táblán ismételték át kvíz-feladatok megoldásával. A foglalkozás végén elkészítettük az elsősegély táskát.

          • Vásárlásmentes világnap

          • ”Ne vegyél olyasmit, amit akarsz, csak olyasmit, amire szükséged is van; amire nincsen szükséged, egy garast sem ér.” (Cato)

            A vásárlásmentes nap alkalmából a II.A és a IV.A osztályok tanulóival beszélgettünk a vásárlási szokásokról. Arra a kérdésre, hogy ki szeret vásárolni, minden tanuló felemelte a kezét és egymás szavába vágva kiabálták, hogy ki, mit szeret venni a boltban. Több példát is említettünk arra, hogy hogyan és miből készíthetünk saját kezűleg például karácsonyi ajándékot. Elég hozzá kartonpapír, olló, madzag és színes ceruza, hogy elkészülhessen az egyedi remekmű... Így is el lehet ütni az időt! A saját kezük gyümölcse még értékesebb.

          • Adventi várakozás

          • 8. C speciális osztály tanulói természetes anyagokból adventi koszorút készítettek. A koszorún minden héten meggyújtunk egy gyertyát, várva az ünnep közeledtét.

          • Adventi készülődés

          • „Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."

            Advent, a karácsony előtti négy hét, a várakozás a készülődés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája is ezt jelképezi. A négy gyertya a HIT, a REMÉNY a SZERETET és az ÖRÖM jelképe, amelyeknek vasárnaponkénti meggyújtása a növekvő fényt, az ünnep közeledtét jelzik. Átélve a várakozás örömét iskolánk tanulói is szebbnél szebb adventi koszorúkat készítettek.

          • Nyitott óra a 4. D speciális osztályban

          • A kölcsönös óralátogatások célja a tapasztalatcsere, egymás módszertani segítése és a kollégák pozitív támogatása. Iskolánk speciális pedagógusai matematika órán vettek részt, ahol a 10-es szám többszöröseinek összeadása és kivonása a 100-as számkörben volt tananyag. A cél az összeadás és kivonás begyakorlása volt. Az óra játékosan zajlott, a gyerekek különböző szervezési formákban dolgoztak, gyakoroltak, volt egyéni, csoportos és frontális osztálymunka is. Az óra végén sor került a tanári értékelésre, de a gyerekektől is kaptunk visszajelzést az óra menetéről.

          • Kamion Kamill kalandjai

          • “Kamion Kamill régi vágya, hogy nagy karosszériáját könnyedre váltva bejárhassa azt a sok izgalmas helyet, amelyet teherszállításkor kénytelen elkerülni. A Nagy Forgalomirányító meghallgatja Kamill óhaját, és szinte minden ébredéskor más-más közlekedési eszközként indulhat felfedezni a világot! Gyönyörű tájakra utazik, barátokra lel, s ahogy a mesékben lenni szokott, megjelenik a színen a gonosz is: Koromkalap ijesztő árnyékként követi őket. A kis barátok eldöntik, nem hagyják magukat, és szembeszállnak vele.”

            A városi könyvtár a Művészeteket Pártoló Alap jóvoltából író-olvasó találkozót szervezett tanulóinknak Kása Gergellyel, a Kamion Kamill c. meseregény szerzőjével. A gyerekek szeretettel fogadták a bemutatót, amely a kedves történeteken túl a hitről és az isteni gondviselésről szólt.

            Fotók: Mestské kultúrne stredisko Moldava nad Bodvou

          • Nyitott óra a 4. A-ban

          • Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az oktatás nyitottabbá tételére úgy a szülők, mint a kollégák számára. Ennek a törekvésnek máris több gyakorlati jelentősége van. A nyílt órák bemutató órák, ahol jó gyakorlatok, módszerek, segédeszközök kerülnek bemutatásra. Évről évre azon dolgoznak a pedagógusok, hogy élményszerűvé tegyék a tanítási órákat, s ezzel a tanulást egyaránt. A mai napon egy ilyen nyílt óra keretén belül az alsó évfolyamokban tanító pedagógusok matematikai órán vettek részt, ahol a szorzótábla begyakorlása, rögzítése volt a cél. Az óra játékos feladatokkal volt teletűzdelve: 1,2,3…Bumm, puzzle, szerencsekerék, számlavina és interaktív feladatok. A játékok csoportos foglalkozás keretén belül valósultak meg. Az óra végén pedig a tanulók egyénileg oldották meg a feladatlapot. A tanulói kiértékelésnél pedig őszintén elmondták, hogy tetszett nekik az óra, mert dolgoztak az interaktív táblán, mert játékos volt, mert csoportokban dolgozhattak - ahol a gyengébbeknek is volt sikerélményük, mert nem volt munkafüzet (ez is egy válasz volt), mert mozoghattak. A tapasztalatokat kiértékelve elmondhatjuk, hogy az elégedett, csillogó szemű gyerekekért érdemes új dolgokkal kísérleteznünk, próbálkoznunk.

          • Rajzverseny

          • Az oktatási minisztérium által meghirdetett EKOPOSTER országos rajzversenyébe iskolánk felső tagozatosai neveztek be. A verseny célja, hogy ösztönözze a gyerekeket a környezetbarát látásra, gondolkodásra és cselekedetekre.

          • Preventív előadás: fogápolás és helyes kézmosás

          • A Zdravé regióny szervezet munkatársai a másodikos tanulókat ismertette meg a fogápolás és helyes kézmosás lépéseivel. Ráhangolódásként egy kedves kis mesét hallhattak a fogmanókról, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak.

            A gyerekek az iskolában már sokat tanultak a fogápolásról, melynek köszönhetően lelkesen jelentkeztek, és válaszolgattak az előadáson elhangzott kérdésekre.

            A továbbiakban egy „óriási“ fogkefével mosták meg a fog modell fogait. Végül elsajátíthatták az alapos kézmosás mozzanatait, mely ebben a járványokkal teli időszakban különös jelentőséggel bír.

          • Tantárgyközi elem napja: Közlekedésbiztonsági oktatás

          • Az alsó tagozatos speciális osztályokban a közlekedésbiztonsági nevelésnek szenteltünk figyelmet. Elsőként a tanteremben tanultuk meg és mutattuk be a közúti közlekedés szabályait a gyalogosok szemszögéből. Célunk az volt, hogy a tanulók megtanulják az otthonuk és az iskola közötti útszakaszon a biztonságos közlekedést. Ezt követően különböző közlekedési helyzeteket szimuláltunk kerékpárral, robogóval és egyéb közlekedési eszközökkel. A forgalomban a közlekedési lámpákat és az útjelző táblákat követtük. A foglalkozások lényege a közúti közlekedésben való biztonságos viselkedés alapelveinek elsajátítása volt gyalogosként és kerékpárosként egyaránt.

          • Tantárgyközi elem napja - Az egészség és az élet védelme

          • Már dédnagymamáink, nagymamáink is mondogatták - Napi egy alma és elfelejthetjük az orvost! Természetesen nem szó szerint érvényes, de az igaz, hogy egy alma sok olyan anyagot tartalmaz, amire a gyermekek szervezetének szüksége van a teljes működéshez. Az egészség és az élet védelme téma keretén belül a mai napon az V. C osztály diákjaival nagyító alá vettük, miért érdemes étrendünkbe beiktatni egy almát, ha nem is naponta, de hetente legalább néhány alkalommal.

          • Terepfutó bajnokság

          • November14-én a Szlovákiai Atlétikia Szövetség jóvoltából Szepsiben megrendezésre került a Kelet Szlovákiai terepfutó bajnokság. A Szepsi Alapiskolát négy tanuló képviselte : Kanalos Daniel, Képes Michaela, Zsiga Nikolas és Kanalos Matilda. A 4×500 méteres csapatversenyben kilenc iskolából a második helyen végeztek. Gratulálunk tanulóinknak!

          • Igazgatói szabad

          • Az iskola igazgatósága értesíti a szülõket, hogy 2022. november 18-án (péntek) nem lesz tanítás, a tanulók igazgatói szabadot kapnak.

          • Preventív előadás

          • A regionális közegészségügyi hivatal munkatársa PhDr. Fabianová látogatott el ma iskolánkba. Előadásának témája a magzati alkohol szindróma megnevezésű betegség volt. Az előadáson beszélt magáról a betegségről, tüneteiről és megelőzéséről. Megtudtuk, hogy magzati alkohol szindróma akkor alakul ki, ha a magzatot születése előtt alkoholhatás éri. Az előadó hangsúlyozta, mennyire veszélyes a fiatalkorúak alkoholfogyasztása és a kiskorúak terhessége, mik lehetnek a következményei a terhesség alatt elfogyasztott akár kis mennyiségű alkoholnak is. Bár az előadás szlovákul folyt, Fabiánová doktornő olyan érdekesen beszélt illusztrálva mondandóját, hogy mindenki megérthette, és aki odafigyelt, tanulhatott is szavaiból.

          • "Három az igazság" Szepsiben

          • A Kuttyomfitty Társulat Mátyás király korába repítette az alsó tagozatos tanulóinkat. A kolozsvári bíró, a furcsa látogatók és az igazmondó juhász történetét nagy élvezettel hallgatták a tanulók, sőt együtt játszottak a szereplőkkel. Az interaktív előadást, a látványos és korhű táncokat a lelkes közönség nagy tapssal díjazta. Köszönjük, hogy eljöttetek hozzánk és köszönet a Kassa Megye Kulturális Központnak (Centrum kultúry Košického kraja) az előadás megszervezéséért!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje