• Iskolánk karácsonyi műsora

          • Örömmel töltött el bennünket, hogy két év után újra vendégül láthattuk a szülőket iskolánk karácsonyi műsorán. A gyerekek arcán a lázas izgalom, a felkészítő pedagógusokban a várakozás feszültsége, a kezükben a kellékek és a műsor terve. Erről szólt a mai délelőtt, meglepetést, örömet okozni mindazoknak, akik eljöttek körünkbe.

            A gyerekeknek a karácsony a legszebb ünnep, mert együtt lehet a család, talán béke van, és az ajándékok minden korábbi szülői szidásért kárpótolnak. A karácsonyok a gyerekek miatt a szülőknek a legfontosabbak, mert a gyerekek ekkor tanulhatják meg, milyen is lesz az ő majdani családjukban ez az ünnep. De a karácsony az iskolában a legeslegfontosabb, mert a téli szünet beköszöntét jelzi, a tanulásmentes napokat, a gyorsan elröppenő szünidei heteket ígéri.

            Az utolsó tanítási napokon nagy volt a készülődés intézményünkben. A gyerekek karácsonyi díszbe öltöztették az osztály, karácsonyfa is díszíti a tantermeket, folyosókat. Az iskolacsengő is karácsonyi dallammal jelezte az órák elejét és végét. Készültek a karácsonyi üdvözlőlapok, díszek, ajándékokat és izgalommal várták a mai napot. Próbálták a verseket, énekeket, tánclépéseket. Izgatottan vártuk a mai szereplésüket.

            Aki nem volt jelen, a képek által egy kicsit mégis köztünk lesz.

          • Adventi kézműves foglalkozások a 6. C-ben🎄

          • Egy hét, egy téma:

            1. Kinek a nevéhez kötődik a Mikulás-hagyomány?

            2. Az adventi koszorú története...

            3. Luca napi népszokások

            4. Karácsony

            Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

          • Karácsonyvárás

          • A karácsony az év legszebb ünnepe. Erre az ünnepre mindenki lázasan készül. Iskolánk tanulói erre az alkalomra kézműves ajándéktárgyakat készítettek. A karácsonyi dallamok, az alkotás öröme teremtette meg az ünnepvárás meghittségét.

          • Mézeskalács sütés a szülőkkel

          • „Dolgos kezek dagasztanak,

            Mézeskalács készül,

            Fahéj, ánizs és akácméz,

            mind – mind belekerül.“

            A VI.B osztály tanulói a szülőkkel közösen mézeskalácsot sütöttek és díszítettek. Az ügyes kezek alatt számos illatos csillag, szív, fenyőfa,, csizma formájú mézeskalács született. A cukrázsok jutalma a saját kezűleg készített kálácsok es sütikelfogyasztása volt.

          • Iskolai étkeztetés januártól!

          • A téli szünet után, 2023. január 9-én azok a tanulók kaphatnak államilag támogatott ebédet, akiknek szülei:

            januári dátummal ellátott, új nyilatkozatot adnak le az iskola igazgatóságán arról, hogy egyik szülő sem igényel adókedvezményt a 6-15 életkorú gyerek után,

            befizetik a rezsiköltséget, amelynek összege havonta 6 euró.

            A becsületbeli nyilatkozatot kérjék az osztályfőnököktől, de átvehető a Bodollói úti közösségi házban is.

            A kitöltött becsületbeli nyilatkozat és a 6 euró december 21-éig, szerdáig leadható az osztályfőnöknek, vagy január 5-én, csütörtökön szintén az iskolában.

          • A SAVORENGE adventi műsora

          • A Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola SAVORENGE énekkara 4 éve jött létre Király Erika, Benyicky Laura és Horváth Ottó pedagógusok vezetésével. Sikeresen szerepeltek Pozsonyban az elnöki

            palotában, az amerikai nagykövetségen, a Biela vrana Díjkiosztó Gálán, a POHODA országos zenei fesztiválon, a királyhelmeci roma fesztiválon, illetve egy Kárpát - medencei zenés színházi

            tehetségkutató versenyen hatodik helyezést értek el az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, az István a király Koppány Vezér jelenetével. Sajnos a Covid megállásra kényszerítette az énekkart. Azóta generációs váltásra került sor a csapatban. A SAVORENGE megújult összetételében első alkalommal mutatkozott be a helyi

            zeneiskola adventi koncertjén, mint vendég. A roma származású gyerekek nagyobb része szegregált életkörülmények között él.

            Felzárkóztatásukhoz elengedhetetlenül szükségesek a tanításon kívüli nevelői munkák is, ahol nemcsak fegyelmet, rendet és következetességet tanulnak, hanem saját kultúrájuk ápolását is.

            Köszönet Kaputa Alicának, a zeneiskola tanárának, illetve Fiľka Krisztiánnak, iskolánk volt alkalmazottjának a zenei közreműködésért.

          • Tantárgyközi elem napja: Mediális nevelés

          • A V.A, V.B, VI.B és VIII.B osztályos tanulók a média befolyásolásáról bővítették az ismereteiket az informatika órán. Az elméleti előadás során észrevették, hogy ők is befolyásolva vannak a TV, közösségi médiák vagy akár a zenék, ismert előadók által is. A diákok által leglátogatottabb közösségi médiák veszélyeire külön hangsúlyt fektettünk.

          • Korrupció ellenes világnap

          • “A fiatalság küldetése a korrupció felelősségre vonása.”

            A korrupcióellenes világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta.

            Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni a korrupcióról való beszélgetést a tanulóinkkal. Sok helyütt és sokféle formában felütheti a fejét. Számukra a baráti társaság, család és az iskolai környezet áll a legközelebb. Ezt ismerik és biztonságot nyújt számukra. Először is röviden elbeszégettünk arról, hogy mi is a szó jelentése. Képek és rövidfilm segitett abban, hogy érthető legyen a téma. A tanulók meglepően nagyon hamar ráéreztek a lényegére. Csak úgy jöttek belőlük a saját tapasztalataikon alapuló történetek, esetek. Az órát egy nagyon kedves rajzfilm megtekintésével zártuk.

          • Dúhova literatúra

          • Žiaci ôsmeho ročníka sa na hodinách slovenského jazyka a slovenskej literatúry oboznamujú rozmanitosťou slovenskej literatúry. Bohatosť a pestrosť literárnych žánrov a slovnej zásoby prirovnávajú k nádherným farbám nebeskej dúhy. V projekte "Dúhová literatúra " výtvarným zobrazením žiaci vyjadrili svoje cítenie a úctu k štátnemu jazyku.

          • Szakmai műhely: „Hogy minden gyerek megértse”

          • Iskolánkba a peremre szorult roma közösségből érkeznek gyerekek, ahol nem, vagy alig beszélnek magyarul vagy szlovákul. Ha azt akarjuk, hogy ezek a gyerekek szlovák vagy magyar nyelvű oktatásban részesüljenek, megértsék azt, és jó eredményeket érjenek el az iskolában, akkor segítenünk kell őket, és megfelelő oktatási anyagokat kínálnunk számukra az olvasási és matematikai műveltség fejlesztéséhez.

            A Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou az ABCedu szervezettel együttműködve szakmai műhelyt szervezett a környék alsó tagozatos pedagógiai alkalmazottai részére, melynek célja a tanítók, pedagógiai asszisztensek, nevelők és szociálpedagógusok munkájának hatékonyabbá tétele. A képzés a következő területeket érintette:

            - olvasás - és szókincsfejlesztés a JOGO kártyák segítségével, amelyen 4 nyelven (szlovák, angol, magyar, roma) vannak feltüntetve a szavak,

            - a térbeli képzelőerő fejlesztése játékokkal

            - Játékos matematika oktatás.

            Iskolánkat 13 pedagógiai alkalmazott képviselte, köszönjük a lehetőséget!

          • Kárpát-medencei Óvodapedagógus és Tanító Találkozó

          • A Rákóczi Szövetség idén ősszel többszáz külhoni magyar óvónőnek és tanítónak szervezett hétvégi találkozókat azzal a céllal, hogy kifejezze az óvónők és tanítók iránti megbecsülését. A rendezvény a szakmai és kulturális programok mellett kiemelt figyelmet fordított az emberi és intézményi kapcsolatépítésre. A november 25-27. között zajló találkozón iskolánkból két alsó tagozatos pedagógus vett részt.

          • Robooks - készségfejlesztés padlórobotok segítségével

          • A Talentum Cassoviensis Alapítvány szervezésében meghívást kaptunk a Robooks – robotokkal az oktatásban és a fejlesztésben című konferenciánkra, amely a Robot-asszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ pályázat záróeseménye volt. A projekt megvalósítói a budapesti Csodavár Alapítvány, a Szatmári Egyházmegyei Caritas és a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány. A bemutató után workshop formájában munkacsoportokban mutatták be a szellemi és"robotikus" termékeket, eszközöket, módszertani anyagokat, amelyek segítenek a gyerekek motiválásában és fejlesztésében. A november 4-én megtartott konferencián iskolánkból egy alsó tagozatos pedagógus és egy speciálpedagógus vett részt. (Fotók: Hanesz Angelika)

          • Az egészség és az élet védelme (tantárgyközi elem napja)

          • „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Így definiálja az egészséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

            Ezt a definíciót próbáltuk megbeszélni az 5. A és a 7.AB osztályokban. A helyes táplálkozáson és a mozgás fontosságán kívül a mentális egészség fogalmával is foglalkoztunk. Hangsúlyoztuk, hogy a harag, a gyűlölet és a stressz nem szolgálja egészségünket, hanem rombolja. Az órát gyümölcsök falatozásával zártuk.

          • November 30. - Számítógép biztonság nap

          • E jeles nap kapcsán oktató prezentációk és gyakorlati feladatok segítségével hívtuk fel a felső tagozatos tanulóink figyelmét arra, hogyan védjék meg a számítógépeiken tárolt információikat, illetve önmagukat a mindennap rájuk leselkedő internetes veszélyek ellen.

          • Tantárgyközi elem napja: Az egészség és az élet védelme.

          • A mai napon a 4.D speciális osztály tanulói egy hosszú sétát tettek. Útközben megbeszéltük, miért fontos a rendszeres mozgás a friss levegőn. Visszatérve az iskolába a tavasszal saját kezűleg szedett és szárított kakukkfűből finom teát főztünk. Mi már tudjuk, hogy a kakukkfű gyógynövény, kitűnő köhögéscsillapító és étvágygerjesztő. És hogy emeljük gyógyhatását, cukor helyett egészséges mézzel ízesítettük. Egészségünkre!!!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje