• Húsvéti kézműves foglalkozások

          • Egy ünnep attól válik különlegessé, hogy az azt megelőző időszak készülődéssel, ráhangolódással telik. A közös foglalkozások remek alkalmakat biztosítanak a beszélgetésekre, az ünnepekre való ráhangolódásra. A műhelymunka lefoglalja a gyerekeket, és az alkotás örömével az egész osztály közelebb kerülhet az elkövetkezendő ünnepkörhöz, annak talán kevésbé ismert, ma is élő hagyományaihoz.

          • Munkaóra a speciális osztályokban

          • A munkaórán a 4. C és 5. C speciális osztályok tanulói a háztartási munkákkal ismerkedtek, ezen belül a főzés, sütés alapjait gyakorolták. A diákok kérésére pizzát és gyors tejfölös csörögefánkot sütöttünk. A konyhából kiszűrődő finom illat becsalogatta egy kis kóstolóra a folyosókon sétálgató diákokat is.

          • Igazgatói szabadnap!

          • Értesítjük a szülőket, hogy 2024. március 28-án, szerdán igazgatói szabadnap lesz.

            A tanítás április 3-án, szerdán a húsvéti szünetet követően órarend szerint folytatód

          • Rajzverseny

          • A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) felhívására rajzoltak és festettek a 7. C speciális osztály tanulói. A rajzversenyt az elhízás világnapja alkalmából hirdették meg, ezzel összefüggésben szeretnék felhívni a figyelmet az elhízás megelőzésének fontosságára. A verseny témája: Gyümölcsök és zöldségek, a szuperhősök!

          • A víz világnapja

          • "Amikor a kút kiszárad, megismerjük a víz igazi értékét." B.Franklin

            Tudjátok, hogy

            a felnőtt szervezet 50 liter vizet tartalmaz?

            egy ember évente közel 1000 litet folyadékot iszik?

            az agyunk 78%-a víz?

            a felszínének 70%-át víz borítja?

            a teljes vízkészletének 0,08%-a alkalmas emberi fogyasztásra?

            Március 22-én minden évben a víz világnapját ünnepeljük, melynek célja, hogy rávilágítsa figyelmünket a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára. Iskolánkban is megemlékeztünk erről a jeles napról. Az I. C, D, E osztályokban és az 5.D speciális osztályban minden órára becsempésztük a vizet kreatív foglalkozásokkal, feladatlapokkal. A napot közös sétával zártuk a Bódva folyónál, ahol a vízszennyezésről beszélgettünk.

          • Könyvhónap

          • A 7. D speciális osztály tanulói márciusban a hagyományos olvasásnál nagyobb figyelmet fordítottak a könyvekre és az olvasásra. A cél a tanulók olvasásra ösztönzése volt, mert az olvasás az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység, ami fejleszti a szókincset és ezáltal a kommunikációt is.

          • Kölcsönön óralátogatás

          • Ezúttal az ötödikesek magyar óráján jöttünk össze mi, pedagógusok. Az óra témája Petőfi Sándor elbeszéló költeményének, a János vitéznak az összefoglalója volt. A tanulók érdekes interaktív feladatok és az előző órákon készített "lapbook" segítségével ismételték át a költőről tanultakat és a művet. A lapbook tulajdonképpen egy portfólio, kicsi könyvek gyűjteménye, lapozható, kinyitható anyagokkal, melyek helyet adnak képeknek, rajzoknak, grafikonoknak, írásbeli munkáknak egy adott témában. A téma ezúttal a János vitéz volt.

          • Az erdők világnapja

          • Az erdők világnapját 2013 óta minden éven március 21-én tartjuk. Az erdő a Föld tüdeje, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az V.D speciális osztály tanulói egy tanulmányi sétán vettek részt iskolánk udvarán és megállapították, milyen színes iskolánk fakészlete, többek között feketefenyő, nyírfa, szomorúfűz, tuja és hársfa is termeli a mindennapi oxigénkészletünket.

          • Hol volt, hol nem volt.......

          • A harmadikosaink mesevetélkedőn muttaták be az eddig megszerzett tudásukat a mesékről. A csapatok ügyesen válaszolták meg a kvízkérdéseket, és az interaktív feladatokat is megoldották. Alapos felkészültségükről tettek tanúbizonyságot, bebizonyították, hogy értik is, amit elolvasnak. A versenyzők igyekezetükért tárgyi jutalmakkal voltak értékelve.

          • Márciusi könyvhónap a két Lotti jegyében

          • Olvasókönyvünk irodalmi szemelvényei közt idén megtaláltuk Erich Kästner világhírűvé vált regényének: A két Lotti-nak részleteit. Gyermekkorom egyik nagy kedvencei közt volt a pöttyös könyvborítóba bújt vidám történet, így elhatároztam, hogy felolvasásával megajándékozom a márciusi könyvhónap jegyében az osztályom tanulóit is. Minden reggelünket egy új fejezet, egy vidám Luise - Lotte csínytevés indítja, ami garantáltan megalapozza valamennyiünk számára a tanuláshoz szükséges jó hangulatot. Az értő hallgatás és a közösen készített jegyzetek alapján olvasónaplókat is készítünk. A mesehallgatás annyira megtetszett a gyerekeknek, hogy eldöntöttük, lesz folytatás. Idén még három könyv vár ránk, így a könyvhónap számunkra március végével nem fejeződik be.

            (Papp A., osztályfőnök, 7. CS speciális osztály)

          • Pénzügyi ismeretek: Családi költségvetés

          • A 2.A és 2.C osztály tanulói egy újabb pénzügyi fogalommal ismerkedtek meg, mégpedig a családi költségvetés fogalmával. A mindennapi életből vett konkrét példákkal próbáltuk megközelíteni és körbejárni a témát. A gyerekek érdeklődve figyelték a prezentációt és aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Megpróbáltuk a felhívni a figyelmüket arra, hogy mennyire fontos tudatosan és megfontoltan kezelni a család pénzügyeit, valamint milyen veszélyeket rejt a felelőtlen és meggondolatlan költekezés.

          • Vers- és prózamondó verseny iskolai fordulója

          • A mai napon került sor a vers- és prózamondók versenyének iskolai fordulójára.19 tanulót versenyzett a továbbjutásért a járási fordulóba. Az eredmények:

            1.kategória - vers: 1.hely Horváth Sebastián 2.hely Rybár Gusztáv 3.hely Matta Krisztián

            próza:1. hely Rybár Sebastián

            2. kategória - vers: 1.hely Rybár Zlatko, 2. hely Hudák Tatiana 3. hely Lacko József

            3. kategória - próza: 1. hely Bari Alina

            Tanulóinknak gratulálunk, a pedagógusoknak köszönjük a felkészítést!

          • Marec, mesiac kníh

          • Od roku 1955 je marec mesiacom kníh na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa narodil a zomrel v tomto mesiaci. Hoci bol nevidiaci, svoj život zasvätil zbieraniu a záchrane kníh. V rámci tohto mesiaca žiaci našej školy (VIII.A. a VIII.B.) navštívili expozíciu v Štatnej vedeckej knižnici v Košiciach s názvom „Vizsolyská Biblia a vzácne tlače 16. storočia“. Vizsolyská Biblia je najstarším tlačeným prekladom kompletnej Biblie do maďarčiny, ktorý odzrkadľuje stav a úroveň maďarského jazyka na konci 16. storočia. S počtom takmer 2,5 tisíc strán predstavuje v danej dobe najrozsiahlejšie knižne vydané dielo v Uhorsku a súčasne aj v maďarskom jazyku.

            Pokračovali sme prehliadkou dominantnej stavby metropoly východu a jednou z najkrajších stavieb slovenských pamiatok, za ktorú sa považuje Dóm svätej Alžbety Košiciach. Žiaci sa vrátili z exkurzie spokojní, s množstvom zážitkov, ale najmä s novými informáciami o histórií kníh na Slovensku.

          • Március 17. - a szociális munka világnapja

          • Hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami valamilyen szociális kezelést, gondozást igényel.

            Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka. Tevékenységük közben olyan tapasztalatokat szereznek, mely gyakran azonnali, olykor nélkülözhetetlen segítségen túl konfliktuskezelést, válságmegoldást kínál a mindennapi életben való boldoguláshoz. Szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében.

            Míg sok évszázadon keresztül az egyházak látták el a karitatív munkákat, ma már jórészt az állam feladata a szociális ellátás biztosítása. Ebben nagy segítséget nyújtanak a szociális munkások, aszisztensek, önkéntesek.

            Diákjaink a segítségnyújtás fogalmával és fontosságával ismerkedtek.

          • Minden napra egy mese

          • A könyvnek még a mostani digitális világban is megvan a maga varázsa. Az olvasás nemcsak szórakoztat, hanem tanít is. Jótékony hatással van a gyermekek lelkére, tágítja a fantáziát, növeli a szókincset, segíti a gyermekek fejlődését. Március a könyv hónapja. Ebből az alkalomból a hét folyamán több alkalommal könyvkiállítással egybekötött meseolvasást tartottunk a III. B osztályban. A harmadikos gyerekek örömmel olvastak mesét a kisebbeknek. Nagyon jó hangulatban teltek a közös tevékenységek, amikor közösen meséltek, játszottak, énekeltek, könyvjelzőt és meseillusztrációt készítettek. A kiállított gyerekkönyveket érdeklődéssel lapozgatták. Bízunk benne, hogy minél több érdekes, szórakoztató könyv kerül a gyerek birtokába, annál inkább úgy érzik majd, hogy érdemes olvasni.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje