• Kölcsönös óralátogatás

          • Iskolánk felső tagozatos tanárai ma az 5. A magyar óráján hospitáltak. Téma: Petőfi Sándor: János vitéz - összefoglaló,1. rész. Az óra kitűnő hangulatban zajlott, a gyerekek Rácz Erzsébet kolléganő irányításával csoportban oldották meg az érdekes, játékos feladatokat, amelyek segítségével átismételték, rendszerezték az eddig tanultakat a műről.

          • Rajzverseny - értékelés

          • Az "Élet a réten, az erdőben és vízben" c. rajzversenybe, amit a szepsi Városi Művelődési Központ hirdetett meg, iskolánk is benevezett. Ma került sor az eredményhirdetésre, ahol 2 tanulónk helyezésben részesült:

            Alsó tagozat: 3. helyezett - Horváth Rita 4.B, felkészítő: Józsa J.

            Felső tagozat: 1. helyezett - Forgács Antónia 7.CS, felkészítő: Papp A.

            Gratulálunk a lányoknak, a pedagógusoknak köszönjük a felkészítést!

          • 3x3-as kosárlabda - járási bajnokság 🏀🏆🥈

          • Április 30-án került megrendezésre a Kassa-vidéki járás 3x3 -as kosárlabda tornája. A versenyek a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont és iskolánk tornatermében zajlottak. A fiúk versenyében indultunk, a 11 résztvevő csapat közül a 2. helyet sikerült kiharcolnunk. Csapattagok: Baszcsur Igor, Kanaloš Misi, Grulyo Laci és Kompuš Nikolas. Szép volt fiúk! Gratulálunk!

          • A nyelvek világa

          • Iskolánk lelkes pedagógusainak egy kis csapata elindította „A nyelvek világa“ elnevezésű versenyt. A hatodik, hetedik, nyolcadik évfolyamok tanulóit 3-3 fős csoportok képviselték, akik magyar, szlovák és angol nyelvből mérték össze a tudásukat. A feladatok nagyon érdekesek, játékosak voltak, természetesen a megoldásukhoz nem kevés tudásra volt szükség. A kis csapatok nagyon szorgalmasan, lelkesen, kitartóan dolgoztak, igazi csapatmunkában volt részük. A verseny végén az első három helyen végzett csapat – 8. A, 7. B, 8. B - átvehette az oklevelet és a díjakat. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk és megígérjük, lesz folytatás.

          • A madarak világnapja

          • A madarak világnapja alkalmából a 2.D osztály tanulói a gólyafélék családjába tartozó fehér és fekete gólyával és egyéb fajaival is megismerkedhettek. Vetélkedők, kisfilm, játékos foglalkozások keretén belül felismerték, hogy az emberiség visszafordíthatatlan károkat okoz a természetben. Ezért a madarak világnapja fontos célja , hogy figyelmet fordítsunk a természet szeretetére, annak védelmére.

          • Anyák napja - multikulturális nevelés a 2.D-ben

          • A multikulturális nevelés segíti a toleranciát, a kulturális sokféleség elfogadását és a harmonikus együttélést a különböző kultúrák között.

            Változhat bármilyen módon is a világunk, a család mindenki életében fontos szerepet játszik. Itt fejlődünk, kapjuk meg az alapokat ahhoz, hogy a társadalomban boldogulni tudjunk.

            Május első vasárnapján pedig a család összetartó erejét és a szerető gondoskodást nyújtó édesanyákat ünnepeljük. A 2.D tanuló ebből az alkalomból megismerkedtek egyes országok anyák napi szokásaival, történelmével, megünnepléseivel, köszöntéseivel. Belehallgathattak a zeneórán meghallgattak különböző nyelvű dalokat, matematika órán megfigyeltek pénznemeket, tésztaláncot készítettek, mint a franciák, üdvőzlőlapot, mint az amerikaiak és megtanultak egy szép magyar dalt és verset.

          • Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXIX. Országos Találkozója

          • Szeretettel gratulálunk Vitéz Király Erikának, iskolánk pedagógusának, aki április 27-én, Rozsnyón, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXIX. Országos Találkozóján a tehetségek felkarolásáért és gondozásáért járó elismerésben részesült. A díjátadó ünnepségen fellépett iskolánk énekkarának és zenakarának egy kisebb csoportja Horváth Oto, Benyicky Laura és Fiľka Krisztián kíséretében.

          • Multikulturális nevelés

          • Az elmúlt napokban a multikulturális nevelés egyes elemeit foglaltuk bele a VI.C speciális osztály tanóráiba. A kiválasztott foglalkozások célja a nyitottságra, toleranciára való nevelés. Ezek a játékok csökkenthetik az előítéletek kialakulását, valamint rámutathatnak arra is, hogy a számukra ismeretlen szokás nem rossz, csak más. Megismerkedtek egyes országok köszönéseivel, majd közösen kialakították a „világ gyermekei” plakátot.

          • Iskolai kupa - járási focibajnokság ⚽️🥉🏆

          • Április 25-én a szepsi Északi utcai Alapiskola volt a házigazdája a Szlovák Labdarúgó-szövetség 2024-es iskolai kupa járási focibajnokságnak. Iskolánk fiúcsapata a jászómindszenti (Poproč) , enyickei (Haniska), garbócbogdányi (Bohdanovce), hernádcsányi (Čaňa) és a szepsi Északi utcai alapiskola tanulóival mérte össze erejét és focitudását. A bajnokság kiváló hangulatban zajlott, a nagyon erős mezőnyben focistáink a 3. helyet szerezték meg. Gratulálunk a szép eredményhez és további jó focizást kívánunk!.

          • Megújultak az öltözőink

          • Az iskolánkban folyamatos felújítások folynak, próbálunk az új kihívásoknak megfelelni. A megtakarításoknak köszönhetően áprilisban megvalósítottuk az új öltözők ötletét. A régi, ketreces megoldást falazott változatra cseréltük. Megújult a padlóburkolat is, a falakat újrafestették, és új berendezési tárgyakat, vidám színű ruhaakasztó fogasokat szereztünk be. Az új öltözők tágasabbak az eddiginél, így az egyre növekvő létszámú osztályok is kényelmesen elférnek benne.

          • Föld napja

          • Csodás ez a bolygó,

            Ha óvjuk mosolygó,

            Kerek mégsem labda,

            Pont ma van a napja.

            Mint minden éven, az idén is megemlékeztünk április 22-én a Föld napjáról , az 1.C. és 1.D. osztályos tanulókkal.

          • Hetvenkedő János

          • Iskolánkból 40 tanuló a Thália színház egy meseelőadását nézhette meg, melynek címe „Hetvenkedő János” volt. Gyermekeink nagy izgalommal várták, hogy a mese elkezdődjön, végig figyelmesen és érdeklődéssel követték az eseményeket, a végén pedig nagy tapssal köszönték meg az előadást.

          • Anyák napi kézműves foglalkozás

          • Az utolsó tavaszi hónap első vasárnapján mi is anyukáink köszöntésére készülünk. A tanító nénik segítségével már iskolánk valamennyi nebulója lelkesen gyakorolja a dalocskákat, versikéket, a kézműves foglalkozásokon szebbnél szebb ajándékok készülnek. Mi idén szeretetkarkötőket fontunk. Boldog anyák napját kívánunk! (7.CS osztály)

          • A nárciszok világnapja

          • Mint minden éven, az idén is megemlékeztünk a nárciszok világnapjáról a 7.D osztályos tanulókkal. Az erről szóló előadást és beszélgetést az iskolai órákba iktattuk be. Különös figyelmet szántunk a daganatos megbetegedésekkel küzdő gyerekeknek és felnőtteknek. Foglalkozásunk záró részében elolvastunk egy cikket az Egészség c. folyóiratból, amely a rákos megbetegedések kezeléséről szólt.

          • A roma kultúra világnapja

          • Iskolánk diákjai teljes egy héten keresztül a roma kultúra hangulatában éltek. Festettünk, zenéltünk, énekeltünk, táncoltunk, a cigányság történelmével ismerkedtünk. Híres cigány- és zenészegyéniségek életébe is betekintést nyertünk, akik munkásságukkal a magyar- és a roma kultúrkört gazdagították. A cigánymesék a romák életében az emberi problémák kibeszélésének terepe. Ezért elemeztünk néhány mesét is. A roma szimbólumokkal is foglalkoztunk. Megállapítottuk, hogy a zászlóban szereplő szekérkerék már aktualitását veszítette, hisz mára már nem jellemző a romák tömeges „szekeres“ vándorlása. Régi felvételeken rácsodálkoztunk az elfeledett tánclépésekre is. Iskolánk Savorenge énekkarának néhány tagja megtáncoltatta a kisebb tanulókat is. Olvastunk mesét magyarul, majd összehasonlításképpen roma nyelven is. A roma népviselet gazdagságát, sokszínűségét sem hagyhattuk ki. Elemeztük a cigány képzőművészet egyes alkotásait is. A sok vidámság mellett komoly beszélgetést is folytattunk a romák jelenlegi helyzetéről. Iskolánk minden igyekezete arra irányul, hogy diákjaink az alapiskola elvégzése után tovább tanuljanak. Ennek előfeltétele a szorgalom, kitartás, akarat és szülői támogatás. Sajnos, ezek hiánya a legjellemzőbb napjainkban. Áttörést csak a szemléletváltás hozhat.

          • Áprilisi tantárgyközi elem napja - Multikulturális nevelés a VII.CS osztályban

          • A mai napon városunk multikulturális közösségének működését SWOT analízis segítségével elemeztük, miközben a szlovákok, magyarok és romák együttélése (egymás mellett élése) kapcsán számtalan elgondolkodtató, vidám, szomorú... téma merült fel. Ötletbörzével négy területet terveztünk feltérképezni, megpróbáltuk felfedni a multikulturalizmus erősségeit, gyengeségeit, az ebben rejlő lehetőségeket, és a veszélyeit. Az elemzés folyamata korántsem volt egyszerű, viszont a munkakedv és a vidám hangulat felejthetetlen élményekkel gazdagította a napunkat. (VII.CS)

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje