• A cigányasszony meg az ördög

          • Iskolánk Savorenge énekkara, zenekara és a Romano Suno meseszínháza ma mutatta be A cigányasszony és az ördög c. cigány népmesét az iskola tanulóinak és a szülőknek. A mesét és a dalokat Vitéz Király Erika, Laura Benyická, Oto Horváth hangszerelték és vitték színre. Iskolánk volt és jelenlegi alkalmazottai (Horváth Margit, Štark Marcela, Janitor Adriana, Fiľka Kristián) is besegítettek, szívesen énekeltek és zenéltek a gyerekekkel. Az október óta tartó heti próbák meghozták gyümölcsét, a szereplők produkciója fergeteges sikert aratott. Köszönjük szépen a Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou támogatását! Köszönjük a szép műsort!

          • Tantárgyközi elem napja – személyes és szociális fejlődés

          • Az első osztályos tanulók egy rendhagyó tanítási napon vettek részt, amely az egészséges életmód és a kockázatmentes viselkedés alapelveit helyezte előtérbe. Beszéltünk a mozgás, a tisztálkodás, az

            egészséges táplálkozás fontosságáról, de az iskolai és otthoni biztonságos viselkedési mintákról sem feledkeztünk meg. A tanulók különböző feladatokat oldottak meg és interaktív játékok segítségével mélyítették el a napközben tanultakat.

          • Rendhagyó tanítási nap

          • „Taníííítóóó nééénííí, menjünk ki játszani!” – kérlelik a gyerekek nap mint nap az osztályban az ablak előtt állva. Nem csodáljuk, hiszen végre kisütött a nap és a nap melege csábítóan hívogat ki a

            szabadba. Ma eleget tettünk a IV.D és az V.C speciális osztály tanulóinak kérésének és a tanítást kiköltöztettük a szabadba. Vittük magunkkal az iskolatáskát, labdát, ugrálókötelet, jókedvet és letelepedtünk a közeli hegy alatt. Olvastunk, számoltunk, beszélgettünk szlovákul. A hegy alatti rét színes virágait képkeretekbe szedtük, hogy szépségét tovább tudjuk

            csodálni az osztályteremben is. Munka után édes a pihenés, jöhetett a focizás, labdázás, beszélgetés, mert bizony beszélgetni mindenki szeret és ha végre lehet is, akkor nagy az öröm. Délben

            összeszedtük dolgainkat és elégedetten visszaindultunk az iskolába, ahol várt már minket a finom ebéd.

          • Kerületi atlétikai bajnokság 👏👍 🥇🥈🥉

          • A felső tagozatos fiúk ismét remekeltek! Díjesővel értek haza a kerületi atlétikai versenyről. Eredmények:

            Baszcsúr Igor - vortex-dobás: 1. hely

            Horváth Aurel - 60 m-es futás 2. hely

            Rybár Karol Samuel - távolugrás 3. hely

            4x60 m-es váltófutás - 2. hely

            A fiúk csapata az összesítés után a 2. helyen végzett!

            GRATULÁLUNK a bajnokoknak és az edzőjüknek, Kisperi Zoltannak! Szép volt fiúk!

          • Személyes és szociális fejlődés - tantárgyközi elem napja

          • A mai napon egy közös foglalkozáson vettek részt iskolánk III.A,B és C osztályok tanulói a baráti és társas kapcsolatok ápolásáról. Különböző tevékenységek segítségével tudatosították a személyes kapcsolatok fontosságát, ami nagy mértékben hozzájárul a testi, lelki és szellemi jólléthez. Szó esett az igaz barátságról, milyen társas közegben élnek, miért fontos a társas kapcsolatokat kialakítani, fenntartani, hogyan hathat a boldogságukra. A legkedvesebb osztálytársukat kellett lerajzolniuk, majd szóban bemutatniuk. A barátság pókhálója elég nagyra sikeredett, ami elárulta az osztályokon belüli kapcsolatokat. A baráti szoborjáték minden tanuló tetszését elnyerte. Az összegyűjtött barátsággal kapcsolatos fogalmakból plaKátot készítettek. A foglalkozáson mindenki jól érezte magát és megtanulták, hogy a barátság drága kincs, meg kell becsülni, vigyázni kell rá.

          • Takarítsuk ki Szepsit!

          • A Szepsi városa által meghirdetett kampányba iskolánk is bekapcsolódott. A gyerekek a pedagógusok irányításával az iskola környékén és közterületeken gyűjtötték a szemetet. Bízunk benne, hogy a szemétszedés nevelési jelentőséggel is bír: aki már csak egy zsák szemetet összegyűjtött, reméljük, többet nem fog szemetelni.

          • Gyógynövényeket gyűjtöttünk

          • Gyógynövények gyűjtésére indultak a IV.D és V.C speciális osztályok. A diákok megismerkedtek a kakukkfű, a csalán és az erdei zsálya, másnéven orvosi veronika gyógyhatásaival, többek között azzal, hogy a veronika gyomorerősítő, emésztésjavító, vértisztító és idegnyugtató. A csalán az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító és méregtelenítő gyógynövény. A növényeket kiszárítjuk, és majd a hideg évszakokban finom gyógyteát készítünk belőle.

          • Naptevékenységek megfigyelése

          • A mecenzéfi csillagvizsgáló két munkatársát fogadtuk ma iskolánk udvarán. A szép, napsütéses délelőtt ideális volt arra, hogy csillagászati távcsövön keresztül megfigyeljük a napfoltokat és a napkitöréseket. A napfoltok távcsövön keresztül nézve gombostűfej nagyságúak, de a valóságban Föld méretűek. A napkitörés egy heves plazmakitörés a Nap kromoszférájából, amelyet intenzív mágneses tevékenység korbácsol fel, néhány perc alatt megy végbe, majd 20-100 perc alatt elhalványul. A Čabala Tamás azt is elmondta a gyerekeknek, hogy mennyire veszélyes szabad szemmel a Napba nézni, és hogyan védjék bőrüket a napsugarak káros hatásától.

          • MEGHÍVÓ

          • Szeretettel várjuk a szülőket!

            Időpont: május 29., 11. 00 óra

            Helyszín: az iskola tornaterme

          • II. Bódva-völgyi Ifjúsági Sportolimpia - 4. nap

          • Kedden, május 23-án a felső tagozatos atléták versenyeztek. Két csapat indult, fiúk és lányok együtt. 4 versenyszámot teljesítettek: 60 m-es váltófutás, 600 m-es futás, krikettlabda-dobás és távolugrás. A nyolcadikosok csapata 1. helyen végzett, az ötödikesek pedig a 3. helyet szerezték meg. Gratulálunk tanulóinknak!

          • Olvasómaraton a könyvtárban

          • “Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőnek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat.” (Paulo Coelho)

            A mai olvasás órát a 4. A, B osztály tanulói Jutka néni meghívására a városi könyvtárban élvezhették. A látogatás célja, aktívan részt venni a könyvtár által megrendezett olvasó maratonon, ami azt jelentette, hogy a tanulók több meséskönyv közül kiválaszthatták azt az egyet, amiből olvastak. A választás a Csizmás kandúrra esett. Minden résztvevő tanuló olvasott egy rövid részletet, majd felírta a nevét arra a plakátra, amin már több más olvasó neve szerepelt. Mindenki jól érezte magát. Voltak olyan tanulók is, akik többször is felolvastak. Visszatérve az osztályba szebbnél szebb illusztrációt késztettek. Az olvasómaratonon a felső tagozatosok is részt vettek, 6.A és a 7.B osztály.

          • A végzős óvodások látogatása iskolánkban

          • Ma a Százszorszép Óvoda végzős ovisainak egy kis csoportját fogadtuk az első osztályokban. A gyerekek bepillantást nyertek az intézményünkben folyó tevékenységbe, bekapcsolódtak az első osztályokban a matematika, szlovák és rajz órákba. Valamennyi feladatot az iskolásokkal párban végezték. A „nagy” első osztályosok segítettek a „kis” óvodásoknak. Mindkét csoport nagy izgalommal élte meg a találkozót, amely maradandó élményt nyújtott számukra.

          • Járási atlétikai bajnokság

          • A pénteken, május 19-én megvalósult atlétikai bajnokságon iskolánk felső tagozatosai ismét eredményesen szerepeltek. Kiváló eredmények születtek az egyéni és a csapatversenyekben is. A fiúk csapata a 60 m-es váltófutásban 1. helyezést értek el, így továbbjutottak a kerületi fordulóra. Gratulálunk a szép teljesítményhez!

          • Preventív előadás: A dohányzás káros hatásai

          • Minél korábban kezdi valaki a dohányzást, annál jobban érvényesülnek a dohányzás káros hatásai. Ráadásul, fiatalabb korban a nikotin hamarabb kialakítja a függőséget, nagyobb az esély arra, hogy a fiatal rendszeres dohányzóvá válik, és a leszokás is nehezebb. Sok kamasz számára a cigaretta a felnőtté válás egyik állomása, a gyerekkortól való elszakadás jelképe. De kevesen tudják, milyen káros következményei lehetnek. A Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa ma erről tartott előadást hetedikeseinknek.

          • Erdei iskola 2023

          • Május közepén iskolánk harmadik osztályos tanulói erdei iskolában jártak. Programban és élményekben nem volt hiány. Rimakokava csodálatos környékén túráztak. Kipróbálták a mini kalandparkot, a szövést, kötél és ugrókötél készítést. Nem feledkeztek meg a tanulásról sem. A délutáni órákban, illetve este fergeteges mulatságban volt részük. Csocsóbajnokságon, diszkón, mozizáson, pizsamapartin vettek részt. Nagyon jól érezték magukat, rengeteg felejthetetlen élménnyel tértek haza.

          • Kerületi 1. hely!!!

          • Nem mindennapi eredmény született ma Iglón. Iskolánk focicsapata labdarúgásban megnyerte a kerületi 1. helyet, maga mögött hagyva az FC Košice és Terebes csapatát. Június 16-án irány az országos bajnokság! Szép volt fiúk!

            A meccsek eredményei:

            Szepsi Alapiskola - Spišská Nová Ves 3:2

            Szepsi Alapiskola - Michalovce 3:3

            Szepsi Alapiskola - Gelnica 4:1

            Szepsi Alapiskola - FC Košice 4:1

            Szepsi Alapiskola - Trebišov 6:2

            Edző: Kišpéri Zoltán

          • Daganatos gyerekek gyógyítására gyűjtöttünk

          • A nárciszok napján az ország legtöbb városában gyűjtést szerveznek a a daganatos betegségekben szenvedők megsegítésére. Fontosnak tartjuk a gyerekek tájékoztatását, nevelését ezen a téren, felhívni a figyelmet a betegségre, hangsúlyozni a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát. Mi az iskolában szerveztük a gyűjtést a tanulóink és az alkalmazottak körében. Az összegyűlt pénzösszeget, 197 eurót a kassai gyermekonkológiai intézet daganatos betegeinek gyógyítására szánjuk. Köszönjük, hogy segítettél!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje