• Pedagógusok aktualizációs képzése

          • A mai napon a komáromi Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM Komárom) négy szakembere tartott képzést iskolánk pedagógusainak. A szakmai nap célja az volt, hogy megismerjük a támogató intézkedések katalógusát, a segédanyagokat és az alapiskolai támogató intézkedések végrehajtásának alapvető eljárásait. Köszönjük a tartalmas, szakmai előadást!

          • Roma tanulók szavalóversenye

          • ebruár 22-én tanulóink a Tornai Alapiskola által megrendezett roma tanulók vers- és prózamondó versenyén vettek részt, ahol 3 kategóriában, vers és próza műfajban mérték össze tudásukat. A zsűri a kiejtést, az előadást és a műválasztást is értékelte. Köszönjük a szívélyes fogadtatást és ezt a remek kezdeményezést!

            Díjazottak:

            Horvát Sebastián 2.A I. kategória vers 1. helyezett

            Rybár Sebastián 1.A I. kategória próza 1. helyezett

            Hudák Tatiana 6.A II. kategória vers 1. helyezett

            Kanaloš Christopher 4.B II. kategória vers 2. helyezett

            Lacko József 4.B II. kategória vers 3. helyezett

            Bari Alina 9. III. kategória próza 3. helyezett

          • Kölcsönös óralátogatáson

          • Ma a 8.B osztály testnevelés óráján találkoztunk a tornateremben. A tanulók Kišpéri Zoltán tanár úr irányításával a tigrisugrást, más néven a tigrisbukfencet, vagy repülő gurulóátfordulást gyakorolták, ami a talajtorna egyik legmutatósabb gyakorlatai közé tartozik. Ezt mi is bizonyíthatjuk, jó volt nézni a tökéletes ugrásokat!

          • A társadalmi igazságosság világnapja

          • Az ENSZ 2007-ben nyilvánította február 20-át a A társadalmi igazságosság napjává. Célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a békés együttélésre, a faji, etnikai, vallási, kulturális és fogyatékossági alapú egyenlőségre, a kölcsönös szolidaritásra.

          • Képzőművészeti verseny - kiértékelés

          • Ma megérkeztek a XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny kiértékelésének eredményei. Örömmel vettük tudomásul, hogy a 2. kategóriában Forgács Antónia, 7.C speciális osztályos tanuló alkotása 34 beérkezett mű közül a legszebb lett, így 1. helyezést ért el. Antóniának és felkészítő pedagógusának, Papp Andreának gratulálunk a szép eredményhez!

          • Február 21. - Az anyanyelv nemzetközi napja

          • Államnyelvünk szlovák. Iskolánk tanítási nyelve magyar. Idegen nyelvként tanuljuk a szlovákot és az angolt. Anyanyelvünk a romani nyelv... A mai napon arról álmodoztunk, hogy milyen lenne, ha tanulóink anyanyelvükön tanulhatnának. Kerestük a válaszokat arra, hogy miért nem él a roma nemzetiség nagy része ezzel az alkotmányban biztosított lehetőséggel. Beszéltünk az anyanyelven való tanulás hatásaira a tanulmányi eredmények tekintetében. Mindezt anyanyelvünkön, játékosan, kölcsönösen tisztelve egymás nyelvét. (7.CS speciális osztály)

          • A tudatos pénzhasználatra való nevelés napja a V.D és a VI.C speciális osztályban

          • Ki korán kel, aranyat lel. Ablakon szórja a pénzt. Sok kicsi sokra megy – és sok hasonló közmondáson keresztül próbáltuk rávezetni a tanulókat a tudatos pénzhasználat fontosságára. Többek között megismerkedtek különféle pénzügyi fogalmakkal is, mint a bankszámla, bankkártya, takarékosság, tervezés, kamat. Az ötödikesek a bankjegyek és az érmék világában merültek el, a hatodikosok a bankkártya és a bankautomata helyes használatáról kaptak tájékoztatást. Azonban a legnagyobb hangsúlyt mégis a takarékosságra és a pénz helyes beosztására fordítottuk.

          • Érzékenyítő óránk az Eduma nonprofit szervezet élőkönyvének segítségével

          • Dominika története az iskolai bántalmazásról szólt. Elbeszélése alapján az Eduma ajánlott módszertani segítsége szerint haladtunk érzelmeink mentén az egész óra keretében. A feladatokat Dixit kártyákkal gazdagítva oldottuk, miközben folyamatosan bújtunk a bántalmazott és bántalmazó bőrébe. Kerestük az érzéseinket, szükségleteinket, a lehetséges segítségeket. Köszönet az Eduma nonprofit szervezetnek az élő könyvtárhoz, valamint a módszertani segédanyagokhoz való ingyenes hozzáférésért!

            Jövő hétre egy társadalmi és szociális érzékenyítéssel foglalkozó történetet terveztünk be. Milyen testi fogyatékkal élni? A storrytelling segítségével remélhetőleg egyre mélyebb szinten kapcsolódunk majd a másságainkhoz, egymáshoz.

            (7.CS osztály)

          • Technika óra a speciális osztályban

          • A technika óra keretén belül a 4. C és 5. C speciális osztály tanulói szegecselési technikával készítettek kreatív képeket. Az alkotások nem készülnek könnyen. A faanyag megmunkálásával kezdtük: a deszkalap fűrészelésével, gyalulásával és az egyenetlen szélek csiszolásával. A táblákra különféle motívumokat rajzoltunk, amiket sok kis szegecs és színes hímzőfonalak segítségével keltettük életre. Gyönyörű képeket alkottunk, miközben fejlesztettük kézügyességünket, kitartásunkat, a finommotorikát, a koordinációt, képzelőerőt és nem utolsó sorban szépérzékünket is.

          • Pénzügyi ismeretek napja a felső tagozaton

          • Február 15-én a felső tagozaton megtartottuk a pénzügyi ismeretek tantárgyközi elem napját. Tanulóink minden egyes tanítási órán ezt a témát járták körbe, így sok új ismerettel gazdagodtak. Íme egy kis ízelítő:

            Matematika órákon szó esett a családi költségvetésről, bevételi forrásokról és akiadásokról, ezek arányos elosztásáról, vagyis a helyes gazdálkodásról. Szlovák órákon az élményszerű szituációs játékok mellett nyelvtani ismeretekkel is foglalkoztak, pl. a pénzügy

            területéről származó szavak szótagolásával, számnevek helyesírásával. Kémia órán a levegő szennyezéséről esett szó (pl. szemétégetés), és az ezzel járó anyagi büntetésekről. Fizika órán a

            gyors, de kevés üzemanyagot fogyasztó járműveket keresték vásárlás céljából. Történelem órán az egyes fizetőeszközökről beszélgettek a tanulók, majd arról, hogy milyen hosszú út vezetett a pénzérméktől a modern bankkártyák bevezetéséig. Informatikán a biztonságos internetes vásárlásról esett szó. Földrajzon az euróról és az egyes országok pénzérméiről tanultak. Az angol órákon a

            tanulók a pénz fogalmával ismerkedtek, és a megspórolt zsebpénzek ésszerű befektetéséhez is kaptak útmutatást. Magyar órán ellátogattak a virtuális pénzmúzeumba, felelevenítették a pengő, a krajcár és a fillér elnevezéseket. A gazdálkodj okosan társasjáték keretében beszélgettek a háztartásvezetés rejtelmeiről. Rajzon a pénzzel kapcsolatos közmondásokhoz, szólásokhoz

            készítettek illusztrációt. Nagyon reméljük, egy pár év múlva a megszerzett ismereteket tanulóink kamatoztatni fogják.

          • Gazdálkodj okosan 💵💴💶💷

          • 2024. február 15-én a 4.C és 5.C speciális osztáyokban tantárgyközi témaként pénzügyi ismeretekkel foglalkoztunk. A pénz történetéről és régebbi formáiról beszélgettünk. Az interaktív játékokon keresztül megtanultuk megkülönböztetni a pénzt szín, forma és méret alapján. Gyakoroltuk a pénzváltást, az érmék értékeinek összeadását és a vásárlási végösszegek kifizetését. Megtanultuk a kölcsön és kamat szavak jelentését, és beszélgettünk a mindennapi életre gyakorolt ​​hatásukról.

          • Pénzügyi ismeretek napja a negyedikben

          • Mai napon a tantárgyközi elemen belül a 4 A és 4.B osztály tanulói betekintést nyertek a pénzügyi ismeretekbe. Az előadás célja az volt, hogy megtanulják, mit jelent gazdaságosan élni a való életben. Megtudták, hogy a pénz egy csereeszköz, amit úgy kell beosztani, hogy jusson is, maradjon is, mert nélkülözhetetlen eleme az életnek. Az előadás után feladatokat oldottak meg a szerzett ismeretek alapján.

          • A betegek világnapja

          • Február 11-e a betegek világnapja. Célja, hogy kellő figyelmet szenteljünk a betegeknek, ápolásuknak, valamint a róluk való gondoskodásnak.

            A II.A osztály kisdiákjai megemlékeztek erről a fontos napról. Tudásuknak megfelelő szinten megismerkedtek a betegségek különböző típusaival, megtudták, hogy hogyan és mi okból lett ez a nap világnap. Majd elkészítették saját kis egészségügyi táskájukat, amelyet előtte megtöltötték a megfelelő segédeszközökkel.

          • ❗️❗️❗️ÉRTESÍTÉS❗️❗️❗️

          • A folyamatos rossz influenzajárványügyi helyzetre való tekintettel az iskola igazgatója értesíti a szülőket és a tanulókat, hogy február 9-én, pénteken a tanítás ismét szünetel. Találkozunk hétfőn, február 12-én.

          • A holokauszt nemzetközi emléknapja

          • „A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött, hanem szavakkal és gyűlölettel“ (Lily Ebert).

            Harag, kiközösítés, gyűlölet és irigység. Szavak, amelyek a történelmet formálják és az emberi sorsokat alakítják. Pusztítanak és gyilkolnak. Ha nem vigyázunk, akkor felélesztik a múltat, és annak borzalmait. Éppen ezért a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a szavak erejéről és hatásáról beszélgettünk a felső tagozatos diákjainkkal. Az idei rendhagyó történelmi órán a tanulóink egy rövid prezentációt láthattak a holokausztról és az emberek befolyásolhatóságáról. Az előadás után a jelenlévők kérdőívet töltöttek ki arról, hogy milyennek látják magukat és másokat. Majd egy kötetlen beszélgetés után pedig arra jutottak, hogy mindekit el lehet fogadni, csak meg kell találni benne a jót és a szépet.

          • A nemzetközi adatvédelmi nap

          • A világnap alkalmából a II.A és az II.E osztályos tanulókat bevezettük az adatvédelem világába. Szituációs játékok segítségével elsajátították az alapismereteket. Mik is azok az adatok, miért védjük, kinek és milyen helyzetben kötelességünk odaadni. A tanulók szülő, tanár, orvos, és rendőr szerepébe is belebújhattak.

          • Regionális nevelés és a népi kultúra tantárgyközi elem napja

          • Regionális nevelés és a népi kultúra tantárgyközi elem napja/hete Január utolsó hetében a hatodik speciális osztály tantárgyaiba becsempésztük a regionális nevelés és a népi kultúra elemeit. Különböző foglalkozásokon keresztül bepillantást nyertek a tanulók, hogy régen az emberek miként éltek, milyen foglalkozásaik voltak, mit viseltek. Sort kerítettünk arra is, hogy megismerjék környékük történelmi, kulturális nevezetességeit, amit a városi múzeumban és a Fő utcán tekinthettek meg. Erre a történelmi portyára meghívtuk az V.D speciális osztály tanulóit is

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje