• Október, az idősek iránti tisztelet hónapja

          • „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, ha tudomásul veszi, a világ nem vele kezdődött...”

            Sütő András idézete arról szól, hogy az idősebb korosztály tudása, tapasztalata, bölcsessége, óriási támaszt jelent számunkra, a fiatalabbaknak. Habár a világ folyton változik és változóban van, nagyon jól tudjuk, hogy vannak olyan értékek, amelyek mellé sosem lehet kérdőjelet tenni. Az egyik ilyen, hogy idősödő embertársaink a támaszt, a szeretetet, a biztonságot jelentik nekünk. A 7.D speciális osztályban ma ezeket az értékeket boncolgatták a tanító néni segítségével.

          • A takarékosság világnapja

          • "Sok ember küzd egy élten át, Csak gyűjt, csak gyűjt, se hall, se lát. Hogy szaporodjék a vagyon És meghalhasson - gazdagon."

            Október 31. a takarékosság világnapja jó alkalom arra, hogy alaposabban megvizsgáljuk pénzügyi helyzetünket, és megpróbáljuk csökkenteni felesleges kiadásainkat. A pénz beosztása, a takarékosság és az öngondoskodás hangsúlyozása, támogatása minden korosztály számára kiemelten fontos. Ebben segítettünk néhány hasznos tanáccsal a 4.A és 4.B osztályok tanulóinak.

          • Október, újra az egészséges életmód jegyében

          • Az őszi szünidő küszöbén gesztenyenapot tartottunk a VII.C speciális osztályban. Különféle forrásokból begyűjtöttük a gesztenyével kapcsolatos tudnivalókat, érdekességet, majd rendszerezve le is jegyeztünk magunknak. Ezután a gyakorlókonyhában folytattuk rendhagyó óráinkat. Míg a szelídgesztenye sült, a vadgesztenyéből folyékony mosószert készítettünk. A nap végén tanulóink adtak számot tudásukról. Csoportmunkában foglalták össze mindazt, amit a délelőtt folyamán megtanultak. Gratulálunk a teljesítményükhöz, igazán ügyesek voltak!

          • Színházban voltunk

          • Iskolánk negyven alsó tagozatos tanulója a Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou támogatásával ma a kassai Thália Színházban az Ágacska c. zenés mesejátékot tekintették meg. A történet dióhéjban: Ki vagyok én? Erre keresi a választ egy viharban letört kis faág. Hiába kérdezi, senki nem tudja. Biztos, hogy nem virág, nem lepke, nem gomba, nem kacsa és nem is béka. Azt mondják, leginkább az emberre hasonlít. Megismerkedik Danival, a kancsal kacsával, Bercivel, az örökké bruhaházó békával és a kitört fogú Pösze egérrel, és elindulnak együtt megkeresni az embert, akitől mindannyian gyógyulást remélnek. Csukás István humorral, szeretettel vezeti el a barátokká kovácsolódott kis csapatot az emberhez, a nagy varázslóhoz, aki mindenki kívánságát teljesíti. A főhős, Ágacska is megtudja, hogy ő kicsoda.Köszönjük az élményt, nagyon jól szórakoztunk!

          • Az európai nyelvek napja

          • Szeptember 26. - az európai nyelvek napja. A szepsi művelődési házban második alkalommal, hat alapiskola részvételével szervezte meg a szepsi Multifunkciós gyermek és ifjúsági közpnt az "Európai nyelvek napja 2023" vetélkedőt. A rendezvény célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, valamint arra, hogy multikulturális társadalomban élünk és ez a tér összeköt minket.

            A délelőtt folyamán játékos formában mérték meg a diákok tudását. Iskolánkat a nyolcadikos osztályokból tíz tanuló képviselte. A versenyzőknél leginkább az első feladat, a "Géza, kék az ég","ojo rojo" polindróma típusú kvízkérdések arattak sikert. A földrajzi-nyelvi kérdéseknél azonban már nemcsak a szerencse döntötte el a dobogós helyezések sorsát.

            A résztvevő csapatok érdekes és nagyon változatos, interaktív feladatokkal is készültek. Volt többek között mesés párkereső, ország - nyelv hozzárendeléses játék. Mi egy kvízt készítettünk.

            Az eseményt dal és táncos előadás formájában kulturális program színesítette. Nagyon jól éreztük magunkat, sok új információval és élménnyel lettünk gazdagabbak.

            Látjuk, mennyire igaz a közmondás: "Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz."

            Mondj te is IGEN-t a nyelvekre- Phen he počhiba!

          • Mi leszek, ha nagy leszek?

          • Végzős tanulóinknak lassan el kell gondolkodniuk, hogy hogyan tovább, milyen területen szeretnének továbbtanulni. Több tanulónk érdeklődik a rendőrségi szakma iránt, ezért tartottuk fontosnak, hogy a gyerekeket tájékoztassuk, hogyan lehet belőlük rendőr. Felkértük volt kollégánkat, Stark Pétert, aki jelenleg a Kassai Rendészeti Szakközépiskola pedagógusa, hogy tájékoztassa a pályaválasztás előtt állókat erről a lehetőségről. A tanulók megtudták, hogy milyen feltételek teljesítése szükséges ahhoz, hogy ebben az iskolában tanulhassanak. Elsősorban érettségit kell szerezni, ezután lehet felvételizni a rendészeti szakközépiskolába. Hosszú és göröngyös út áll az előtt, aki ezt választja, de kellő akarattal, kitartással minden lehetséges.

          • Osvát Erzsébet: Jött őszanyó

          • Jött őszanyó hideg széllel, aranysárga vízfestékkel. Sárgák lettek a levelek, fújtak, fújtak őszi szelek. Fújtak, fújtak őszi szelek, lehullottak a levelek. Itt vannak a fák alatt, Látod a sok aranyat? Az őszi téma nagyon megszínesíti az oktatást. Környezet órákon az őszi gyümölcsök, zöldségek megismerése, azz őszi munkák a kertben. Olvasás órákon az írók, költők szép meséi, versei. De az igazi lehetőségek rajzórán vannak! Az őszi évszak a maga színes, változatos szépségével rengeteg ötletet ad a kreativitásban. Szebbnél-szebb gyerekmunkák készültek az első osztályokban, melyek a tantermek falát díszítik. Íme néhány ezekből, gyönyörködjünk bennük az utolsó őszi napokon!

          • Október 17. - a szegénység elleni küzdelem világnapja

          • Az ENSz közgyűlése 1992 decemberében a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A világ figyelmét arra irányította, hogy nyújtsanak segítséget a rászorulóknak.

            Aki szegény, az a legszegényebb. Mert nemcsak anyagiakban szűkölködik, hanem emberi kapcsolatokban, megértésben, szeretetteljes gyermekkorban...mindenben. És a szegénység beteggé teszi testét, lelkét.

            Élete során bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy meg kell tapasztalnia a szegénységet. A világon minden nyolcadik ember alultáplált.

            Szlovákia lakosságának közel 20 százaléka él szegénységben. Az alacsony jövedelem és a súlyos anyagi szükségállapot jelenti a legnagyobb problémát. A lakosság 33 %-a képtelen megküzdeni a váratlan kiadásokkal. Szegénység tekintetében a legkiszolgáltatottabbak a gyerekek. A szegénység kockázatának leginkább kitett csoportjába az alacsony végzettségűek és a romák sorolhatók. Mit kell tennünk, hogy felnőttként emberhez méltó életet élhessünk? – kerestük a választ felső tagozatos diákjainkkal a polgári nevelés óráin. Gondolataikat, javaslataikat, észrevételeiket papírra is vetették, amiben jelentős szerepet kapott a tanulás fontossága.

          • 2. Gál Sándor Napok rajzverseny - kiértékelés

          • Hudák Vlado, iskolánk II.D osztályos tanulója is benevezett a meghirdetett rajzversenybe, Gál Sándor: Fagy úrfi és a hajnali fagy c. verséhez készített illusztrációt. Alkotásáért elismerő oklevélben, könyvjutalomban és édességben részesült. Gratulálunk!

          • Október 15 – a kézmosás világnapja

          • A világnapot először 2008-ban rendezték meg, melynek célja hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását. Eredetileg a kisgyerekek és az iskolák számára hozták létre, de bárki csatlakozhat. Az egészség megőrzésének nincs is egyszerűbb módja, mint a kézmosás. A kézmosás hatékonyan veszi fel a harcot a fertőző betegségekkel szemben. Iskolánk elsősei ma nagy odafigyeléssel mosták meg a kezüket minden evés előtt és minden WC használat után. Projektmunka keretén belül elkészítették saját plakátjukat tiszta és piszkos kezekkel, valamint baciszörnyekkel együtt. Helyett kapott rajta a víz, szappan és a csap is. Vizes játékokból sem volt hiány. Az interaktív táblán is kipróbálták tudásukat. Hallgattak mesét, mondtak verset és énekeltek is. A mai foglalkozásokon mindenki megjegyezte, hogy a fertőzések elleni védelemben a legegyszerűbb és az egyik legjobb megoldás a kézmosás, amely a „saját kezünkben van”.

          • Szepsi sportfesztivál

          • Október 13-án a nyolcadikos és kilencedikes tanulóink részt vettek Szepsi város első sportfesztiválján. Az akción többek között különböző sportklubok is bemutatkoztak, tanulóink kilenc "sportállomáson" probálhatták ki rátermettségüket: labdarúgó-billiárd, labdarúgás, hegymászás, birkózás, kickbox, tánc, teqball, röplabda, box és rally.

          • Táncszínházi előadáson voltunk

          • skolánk Savorenge énekkara és Romano suno meseszínpada jutalom előadáson vett részt Kassán. A budapesti Fitos Dezső Társulat: A láda titka című táncjátékát tekinthette meg. Mit tegyen az ember fia, ha egyszer váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié ….

            Régi jószág, ütött – kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal ….

            Vajon mit rejthet a láda? Talán semmit, talán üres. És ha mégis színültig van valamivel? Nincs mese, az öreg láda titkát csak az fejtheti meg, aki kinyitja. Mivel megnéztük az előadást, mi már tudjuk a nagy titkot.

            Diákjaink felfedték a láda titkát, és egyben betekintést is nyerhettek a modern táncművészet világába. Minden mozdulat ereje láttatta azt az ősi erőt, amely minden táncművészeti ág alapja. Élvezetes előadás volt.

          • Lelkünk lapjai - mentálhigiénés csoportfoglalkozás serdülőkorú lányoknak

          • „Nem az vagyok, ki voltam; nem az vagyok, kivé válni fogok; nem az vagyok, kivé válnom kellene; hát akkor ki is vagyok én?" (Erikson)

            A serdülőkori identitáskrízis életünk egyik legmeghatározóbb fejlődési szakasza. Erikson szerint minden társadalom alapvető rendszerei abban mutatkoznak meg, ahogy a gyerekek természetes környezetükben nevelkednek. Mivel számít nekünk tanulóink lelki egyensúlya (hisz nélküle hiábavaló fáradozás bármilyen tantermi munka), október elején elindult első mentálhigiénés csoportfoglalkozásunk. A felső tagozatos lányok kellemesen megleptek érdeklődésükkel, aktív részvételükkel a 90 perces műhelymunka egész ideje alatt. És mivel kedvet kaptunk a folytatáshoz, így a lelki egészség világnapjára készített első, bemutató foglalkozás egy újabb mentálhigiénés projekt születését jelentette számunkra. Köszönet és hála a tartalmas együttlétért!

            (Papp Andrea prevenciós koordinátor)

          • Munkára nevelés - őszi konyhaműhely

          • Hogy összeköthessük az őszi kézműves foglalkozást a munkára neveléssel, ma délelőtt tantermünket az iskolai gyakorlókonyhára cseréltük. Mivel a sütőtökkrémleves ismeretlen tanulóink körében, élettani értéke viszont nagyon gazdag (a második világháborút követő ínséges időkben szinte néptápláléknak számított), éppen ezért esett erre az ételre a választás. Az új ízvilág nem nyerte el a gyerekek egyhangú tetszését, így megegyeztünk abban, hogy a következő alkalommal ők lepnek meg bennünket egy általuk készített kedvenccel. Már alig várjuk! (7.C speciális osztály)

          • Az állatok világnapja

          • Az 1931-ben, Firenzében megtartott környezetvédelmi konferencia nyilvánította október 4-ét, Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emléknapját az állatok világnapjává. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. A második osztály tanulói az egész tanítási napot az állatok világnapjának szentelték. A nap folyamán rengeteg interaktív feladaton keresztül megismerkedtek a különböző állatokkal, hangjaikkal, szokásaikkal.

          • Szeptember 30. - a magyar népmese napja

          • A 7.C speciális osztály Benedek Elek születésnapjára rendhagyó ajándékkal készült. Ráhangolódtak a fantáziálásra, ötleteltek, majd megszületett saját tündérmeséjük, aminek a A királykisasszonyok és az ördög címet adták. Csudajó móka volt! Ha kíváncsi vagy te is az "osztálymesére", a 7.C osztály tanulói szívesen segítenek, és felfedik a mókás, kalandos, szerelmes, harcos... történetet, ahol jó tett helyébe...

            A 2.C osztály tanulói a "Magyar népmese napja" felhívásba kapcsolódott be. A YouTube csatornán közvetített mesét Judit néni, a cseperedik.hu tanító nénije olvasta fel. A címe A bujdosó macska volt. A mese meghallgatása után a gyerekekkel elmondták, miről szólt a mese, felsorolták a szereplők jó, illetve rossz tulajdonságait, aztán a lerajzolták a mese szereplőit. A mese: https://www.youtube.com/watch?v=8ifqa0AbnE8

          • X. Rajzolj és nyerj - képzőművészeti pályázat eredménye

          • A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játékház idén 10. alkalommal hirdette meg a "Rajzolj és nyerj" című képzőművészeti pályázatát. A zsűrire nem kis feladat hárult, hisz 600 rajzból kellett kiválasztani a díjazottakat. 2023-ban 42 intézményből 27 intézmény szerepelt sikeresen. Gratulálunk Hudák Martinnak (7.C speciális osztály), aki iskolánk számára kategóriájában a 2. helyezést érte el! Köszönjük az ajándékokat!

            (7.C osztály)

          • Kutatók éjszakája 2023

          • A Kutatók éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Iskolánk tanulói szeptember 29-én Kassán, az OPTIMA üzletközpontban megrendezett eseményen bepillantottak a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül megismerkedhettek a tudományos kutatás számos új eredményével. Az idén legjobban az agy működését és az összpontosítást mérő kísérlet kötötte le diákjainkat. Bepillantottak a mikroorganizmusok világába, ásványokkal ismerkedtek, állatokat szemléltek és ismertek meg. Egy kihelyezett planetáriumban megtekinthették az univerzum szépségét, kis előadást hallgattak meg a robotika és a mesterséges intelligencia világából. Sok érdekes élménnyel gazdagodva tértek haza.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje