• Iskolánk karácsonyi műsora

          • Szíves szóval és csengő dallal fogadtuk a mai karácsonyi műsorunkra érkezőket, akik velünk együtt várják ezt az ünnepet. A szereplők arcán lázas izgalom, a felkészítő tanárokban a várakozás feszültsége, a szervezők kezében a kellékek, a gazdag műsor terve. Erről szól ez a délelőtt; meglepetést, örömet szerezni mindazoknak, akik eljöttek körünkbe.

            A gyerekeknek a karácsony a legszebb ünnep, mert együtt lehet a család, talán béke van, és az ajándékok minden korábbi szülői szidásért kárpótolnak. A karácsonyok a gyerekek miatt a szülőknek a legfontosabbak, mert a kicsik ekkor tanulják meg, milyen is lesz az ő majdani családjukban ez az ünnep. A karácsony az iskolában a legeslegfontosabb, mert a téli szünet beköszöntét jelzi, a tanulásmentes napokat, a gyorsan elröppenő szünidei heteket ígéri.

            Fogadjátok szeretettel iskolánk karácsonyi műsorát képekben, amit nagy szeretettel készítettünk! Mindannyiuknak szép karácsonyt kívánunk, békességben, egészségben, szeretetben és boldogságban!

          • ÉRTESÍTÉS

          • Értesítjük a szülőket, hogy 2023. december 22-én, pénteken igazgatói szabadnap lesz, a tanítás szünetel.

            A tanítás 2024. január 8-án, hétfőn a karácsonyi szünetet követően órarend szerint folytatódik.

          • Képzőművészeti workshop

          • A Szepsi Városi Művelődési Központ december 18-án a "Szív a tenyérben" projekt keretén belül képzőművészeti workshopot szervezett iskolánk tanulóinak. A délelőtt folyamán 10, a képzőművészetben jártas tanuló festett a a témában, a művek magukért beszélnek.

          • “A fiatalság küldetése a korrupció felelősségre vonása.”

          • A korrupcióellenes világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta.

            Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni a korrupcióról való beszélgetést a tanulóinkkal. Sok helyütt és sokféle formában felütheti a fejét. Számukra a baráti társaság, család és az iskolai környezet áll a legközelebb. Ezt ismerik és biztonságot nyújt számukra. Először is röviden elbeszégettünk arról, hogy mi is a szó jelentése. Képek és rövidfilm segitette abban, hogy érthető legyen a téma. A tanulók meglepően nagyon hamar ráéreztek a lényegére. Csak úgy jöttek belőlük a saját tapasztalataikon alapuló történetek, esetek. Az órát egy nagyon kedves rajzfilm megtekintésével zártuk

          • Karácsonyi kézműves foglalkozás

          • Iskolánkban immár hagyománnyá vált az adventi készülődés. A jeles ünnepek közeledtével december 13-án kézműves foglalkozást szerveztünk, nem hagyományos módon. A 2.D osztály tanulói szüleikkel karöltve alkothattak apró ajándékokat, képeslapokat szeretteiknek. Öröm volt nézni a sok ügyes kezet.

          • Advent

          • Karácsonyi versek, dalok kíséretében szorgoskodnak, hangolódnak a szeretet ünnepére az alsó tagozatos osztályok.

          • Karácsonyvárás

          • A karácsonyvárás mindig telis-tele van izgalmakkal. Az adventi várakozás idején iskolánk valamennyi osztálya lelkesen készül az ünnepekre. Egyedi ötletek, sajátos alkotások színhelyei a tantermek. Mi idén a karácsonyi alkotóműhelyünkben ezeket a csodákat varázsoltuk, kívánva velük áldott ünnepeket mindenkinek!

          • A Thália Színházban voltunk

          • A legszürkébb hétköznapok is rejtenek csodákat. Főleg, ha van egy pókhálós, titokzatos padlás, ahol varázslatos, nagy találkozások várnak mindenkire. Ez a különös padlás a mesék birodalma. A mű egy betörés, két szerelmes fiatal és négy, a túlvilágot kereső szellem történetét meséli el. Emlékek, álmok, kalandok keverednek össze. Kiderül, hogy mindenki szeretne egy olyan helyet, ahol otthon érezheti magát, ahol a szeretet és a jóindulat mindig győz. Ha legnagyobb kincseink kerülnek veszélybe, akkor derül csak ki, hogy mit vagyunk hajlandóak föláldozni, mit vagyunk képesek megtenni a többiekért. Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter A padlás c. mesemusicalt nézte meg iskolánk 40 felső tagozatos tanulója ma, a kassai Thália Színházban.

          • Mediális nevelés – tantárgyközi elem napja

          • December 13-án a felső tagozaton megtartottuk a mediális nevelés tantárgyközi elem napját. Matematika órán a tanulók felvilágosítást kaptak a média befolyásoló hatásáról, valamint összehasonlították matematikai műveletekkel a konkrét akciós termékeket. Felmérést végeztek megállapították, hogy hány órát töltenek el az interneten naponta, havonta, évente. Informatika órán beszélgettek az internet veszélyeiről. Angol órán a média fajtáival ismerkedtek meg a tanulók, majd a feltett kérdésekre válaszoltak annak használatáról. Biológia órán arról beszélgettek, hogyan hat a média az ember testi-lelki egészségére. Etika órán a tanulók átfogó képet kaptak az online zaklatásról. A magyar óra keretén belül a tanulók elsajátították, hogyan tanulhatnak az internet segítségével. Megkeresték az idegen szavak magyar megfelelőit. Chat formájában jelenítették meg Petőfi „János vitéz” c. elb. költ. 1. részét. Történelem órán a tanulók a divat fejlődésével foglalkoztak. Prezentáció keretén belül megtekintették a különböző divathullámokat az ókori civilizációktól napjainkig. Szlovák órán élményszerű tevékenységet játszottak: „Újságszerkesztő vagyok”. A technika órán kamerát, mikrofont készítettek a tanulók. Interjú készült a vezetőséggel és a pedagógusokkal.

          • Író-olvasó találkozó

          • December 12-én a 4.B osztály tanulói a Mestská knižnica Moldava nad Bodvou - Szepsi Városi Könyvtár meghívására író-olvasó találkozón vettek részt. Fellinger Károly, felvidéki magyar költő bemutatta gyermekeknek írt köteteit, amelyek Felvidék falvaiba visznek el bennünket, hogy megismerjük jellegzetességeiket, történelmüket, műemlékeiket, mondáikat, valamint híres szülötteiket. A könyvek nemcsak verseket, de térképeket is tartalmaznak, amelyek azt segítik, hogy a gyermekek játékosan ismerjék meg szülőföldünk nevezetességeit. Köszönjük a meghívást!

            Fotók: Szepsi Városi Könyvtár

          • Karácsonyra készülnek a kis elsősök

          • A decemberi ünnepek a felnőttek számára is varázslatosabbak, meghittebbek, mint az év bármelyik más ünnepe. Nem csoda, hogy a gyermekek egyenesen csodának, mesésnek élik meg a Mikulás jöttét és a karácsonyi készülődést. Olyan tiszta szívvel, áhítattal éneklik a dalocskákat., készítik a különféle ajándékokat, képeslapokat, sapkát, csizmát, aranyalmát, amire csak a gyermeki szív képes. Az 1. A és B osztályok tanulói is örömmel vettek részt a foglalkozásokon.

          • Kölcsönös óralátogatás a 7.D speciális osztályban

          • December 11-én iskolánk speciális pedagógusai a hetedikesek szlovák óráját nézték meg. Polc Magdolna osztályfőnök nagy hangsúlyt fektet az alkalmazható tudás megszerzésére az enyhe értelmi fogyatékos tanulók esetében. Ezt láttuk az órán is. Az óra célja a szlovák szókincs bővítése volt különböző módszerekkel: mondatok alkotása megadott szempontok alapján, hiányos mondatok kiegészítése. A tanítási órán pozitív visszajelzésekre épülő, bizalomteli légkört alakított ki, ahol minden tanuló hibázhat, mindenkinek lehetősége van a javításra.

          • Ádventi készülődés

          • Az etika óráinkon arról beszélgettünk, hogy a karácsonyi készülődést nemcsak az osztályok és az otthonok feldíszítése, ajándékok készítése, karácsonyi énekek éneklése teszi széppé, de van, ami sokkal fontosabb... Karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor „kitakarítjuk“ a szívünket a rossztól, hogy beköltözhessen szívünkbe SZERETET. Ádvent minden napja elmúltával legyünk picit jobbak, odafigyelőbbek, nyíltabbak, csendesebbek. Vegyük észre egymás gondját és örömét, támogassuk és szeressük egymást.

            A gyerekekkel egy ádventi naptárat készítettünk tele jó cselekedetekkel, ami emlékeztet majd karácsonyig a közös fogadalmainkra. Áldott ádventi készülődést és boldog karácsonyt mindenkinek!

          • Mikulás-napi meglepetés 🎅

          • Az útviszonyok és az időjárás miatt hozzánk ma érkezett meg a Mikulás, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia hozta el hozzánk. Műsorukban karácsonyi történeteket láthattunk: regölést, Lucázást és Szent Miklós püspök történetét, aki az előadás végén a szülői szövetség jóvoltából megajándékozta a gyerekeket.

          • Mikulásváró alkotóműhely

          • Tanulóink számára talán az egyik legkedvesebb ünnep a Mikulás. Osztályunkban már hagyományosan november végén elkezdjük a készülődést, hogy december 6-ára valamennyi Mikulás váró alkotásunkkal elkészüljünk. Festegetés közben elolvastuk és felelevenítettük Szent Miklós püspök legendáját, idén is tanultunk új dalocskát és versikét..., hogy ki ne maradjunk az édes örömökből. Mi ezzel kezdjük el a karácsonyvárást. (7.C speciális osztály)

          • Az első gyertyaláng az adventi koszorún

          • Az adventi időszakban hagyomány, hogy karácsonyig minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún. Az első gyertya Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígért Isten megváltást. Ennek a gyertyának a jelentése a hit. A 4.B osztály tanulói is elkészítették az osztály adventi koszorúját, mellyen hétfőn reggel meggyújtották az első gyertyát.

          • Technika órán

          • Az adventi koszorú ősét 1839-ben készítette Johann H. Wichern németalföldi evangélikus lelkész: egy örökzölddel díszített szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.Technika órán tanulóink szebbnél-szebb adventi koszorúkat készítettek. A képen a kilencedikes Kanaloš Dani munka közben.

          • Az egészség és az élet védelme - tantárgyközi elem napja

          • Ha nincs egészségünk, igazából semmink sincs! Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, fontos többek között a prevenció, tehát a betegség megelőzése. Ezt mozgással és helyes táplálkozása tudjuk biztosítani. Az 5.D speciális osztályban a napot egy egészségügyi sétával kezdtük, hógolyózással és fogócskával tarkítottuk. Kellemesen elfáradtunk, így teát főztünk a gyógynövényekből, amelyeket tavasszal saját kezüleg gyűjtöttünk. Hogy a tea még egészségesebb legyen, mézzel ízesítettük. Közben arról beszélgettünk, milyen balesetek érhetnek bennünket jegen és a csúszós havon. A finom tea után megtanultuk, hogyan kell bekötözni a sebeket és mit kell tenni végtagtörés esetén. Vigyázzunk magunkra és egymásra is!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje