• Tanulmányi kirándulás

          • 2024.május 15-én az V. A és V. B osztály tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Kassán. Első állomásként Kassa magyarok által egyik leglátogatottabb nevezetessége Rákóczi fejedelem rodostói háza volt, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarában áll. Második állomásként megtekintették a világhírű irodalmár Márai Sándor emlékházát. Harmadik állomásként ellátogattak a Földalatti Régészeti Múzeumba – Dolná brána. A tanulók élményekkel gazdagodva tértek haza.

            Küszönjük szépen fenntartónknak, hogy az autóbuszt rendelkezésünkre bocsátotta!

          • Május 15. - A család nemzetközi napja

          • A mai napot családias légkörben, a család jegyében töltöttük. A márciusi könyvhónap kapcsán meghirdetett iskolai versenyen tárgyi jutalomban részesültünk, így az ezáltal nyert kreatív kellékek felhasználásával névre szóló szeretetkarkötőket készíthettünk önmagunk és családtagjaink számára. A betűgyöngyök makraméba fűzésével egyedül nem boldogultunk, ezért egymás segítése nélkülözhetetlennek bizonyult. A közös munka érdekes megtapasztalás volt. Köszönjük a hasznos ajándékokat, amelyek segítségével mi is újabb örömet tudtunk ma szerezni. (Papp Andrea, osztályfőnök, 7.C speciális osztály)

          • Tantárgyközi elem napja a felső tagozaton

          • Az élet változás és mindenki egyedi - ez lehetne a mottója a mai napnak.

            A tantárgyközi elem témája a személyes és szociális fejlődés összetevőit járta körül. A felsős diákok a konfliktuskezelés, a sikeres kommunikáció, a kapcsolatteremtés, az együttműködés és összefogás módjait gyakorolhatták játékos feladatok megoldása közben. Az órákon feledatlapok, interaktív tábla, hangoskönyv segítségével átismételtelték a helyes viselkedés szabályait is. Számos helyzetgyakorlat az önmagunkról kialakított vélt vagy valós képpel dolgozott. Nemcsak az osztályteremben, az életben is fontos ismerni a verbális és nonverbális kommunikáció eszközeit. A család, az összetartozás, az empátia, az éntudatosság is hangsúlyos szerepet kaptak. A tanulók elgondolkodtak az osztályban kialakult osztályklímáról, versenyezhettek, idővonalat készíthettek életük meghatározó eseményeiről. Azt is megmutatták, hogy az önkifejezés eszköze lehet tánc és zene, de kifejezhetjük magunkat rajz segítségével is. Azzal foglalkoztunk, hogyan hatnak a jó kapcsolatok a közérzetünkre, az egészségünkre. Jónak lenni jó, ha ezt tudatosítjuk, az óra már elérte a célját.

          • Tantárgyközi elem napja - személyes és szociális fejlődés

          • Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, ismernünk kell magunkat és a múltunkat. A cigány nép történelmének megismeréséhez nem volt elég a mai délelőtt, viszont nagyon érdekes témákat nyitott meg számunkra. Beszélgettünk a cigányság eredetéről, Zsigmond király és Thurzó György gróf menleveléről, a Habsburgok cigányellenes törvénykezéseiről, a cigány holokausztról. Érdekes tényeket tudtunk meg a cigányság változó helyzete kapcsán az egyes társadalmi rendszereket illetőleg. Kár, hogy minderről tanulóink csak az iskolában hallanak...

            (7.CS speciális osztály)

          • Dohányzásmentes világnap

          • Május 31-e a dohánymentes élet világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet ezzel az akcióval szeretné felhívni a dohánytermelők figyelmét arra, hogy földjeiken dohány helyett fenntartható és tápláló terményeket is termelhetnek, mellyel segíthetnek a globális éhezés elleni küzdelemben. A világnap kapcsán tartott előadást hatodikos és hetedikes tanulóinknak Dr. Kojš a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatalból. Többek között felhívta a gyerekek figyelmét az aktív és passzív dohányzás káros hatásaira.

          • Tantárgyközi elem napja

          • A II.A és II.C sztály tanulói ma rendhagyó tanítási napon vettek részt. A személyes és szociális fejlődés volt a nap témája. Ezek olyan készségek rendszere, melyek birtokában képesek vagyunk viselkedésünket úgy alakítani, hogy az kedvező kimenetelt biztosítson számunkra az adott társas szituációban. A nap folyamán foglalkoztunk a biztonságos viselkedéssel itthon és az iskolában, a mozgás, a tisztálkodás és az egészséges táplálkozás fontosságáról is.

          • Kedves Édesanyám!

          • Tavaszi napsugár,

            csicsergő kismadár,

            Mind azt suttogja,

            legszebb vagy anyukám.

            Szavakkal dicsérlek,

            lágyan ölellek,

            Füledbe suttogom,

            hogy nagyon szeretlek.

          • Anyák napja

          • A 3.B osztályos tanulók verses, zenés ünnepi összeállítással várták az édesanyákat és nagymamákat. Az ünnepi műsor után a szülők betekinthettek egy tanítási óra menetébe is. Figyelemmel kísérték, hogy milyen ügyesen dolgoznak az interaktív táblán, ahol megmutatták a szorzótábla tudásukat játékos formában. A gyerekek saját készítésű ajándékokkal lepték meg szüleiket. A műsor, az ajándékok és a gyerekek lelkesedése szébbé tette a napot

          • A kiskakas gyémánt félkrajcárja

          • Kisiskolásaink május 10-én Imre Mács Katalin táncpedagógus előadásan vehettek részt a szepsi Multifunkciós Gyermek és Ifjúsági Központban Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou. Kata néni A Kiskakas gyémánt félkrajcárja című magyar népmese feldolgozásával szerzett örömet alsó tagozatos tanulóinknak. Az előadás szerves részét képezte a közös játék és tánc is. A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl egyesületnek köszönjük a szervezést!

          • A kézmosás világnapja

          • Piszkos a tenyered, jobb és bal,

            csutakold, csutakold szappannal!

            Homokos, maszatos két kis kéz,

            mindjárt tiszta, nézd, nézd, nézd!

            Pattan a buborék, százféle,

            kirepül, kirepül kék égbe.

            Homokos, maszatos két kis kéz,

            így lesz tiszta, nézd, nézd, nézd!

          • Órabemutató robot alkalmazásával

          • Szemán Viktor informatika tanár tartott órát a 3.B osztályban. A tanítási óra érdekessége az volt, hogy a gyerekek a Bee- Bot robotméhecskével dolgoztak különböző pályákon. Állatokat etettek, utaztak, számoltak, persze mindezt csak elméletben a robot segítségével. A Bee-Bot egy egyszerű és gyerekbarát kivitelű programozható játékrobot, mely tökéletes eszköz a tanítók számára az irányok tanításához és gyakorlásához, illetve a programozás alapismereteinek játékos elsajátításához.

          • Naptevékenységek megfigyelése

          • A mecenzéfi csillagvizsgáló két munkatársát, Ballaschová Oľga intézményvezetőt és Csabala Tamás csillagászt fogadtuk ma iskolánk udvarán. A szép, napsütéses délelőtt ideális volt arra, hogy csillagászati távcsövön keresztül megfigyeljük a napfoltokat és a napkitöréseket. A napfoltok távcsövön keresztül nézve gombostűfej nagyságúak, de a valóságban Föld méretűek. A napkitörés egy heves plazmakitörés a Nap kromoszférájából, amelyet intenzív mágneses tevékenység korbácsol fel, néhány perc alatt megy végbe, majd 20-100 perc alatt elhalványul. Egy-egy napfoltnak az átmérője akár ötször nagyobb, mint Földünk átmérője. A Csabala Tamás azt is elmondta a gyerekeknek, hogy mennyire veszélyes szabad szemmel a Napba nézni, és hogyan védjék bőrüket a napsugarak káros hatásától.

          • Járási atlétikai bajnokság

          • Járási atlétikai bajnokság

            Május 7-én került megrendezésre a járási atlétika bajnokság a szepsi atlétikai pályán. A versenyen 11 lány- és 11 fiúcsapat vett részt . Iskolánkat 8 fiú és 8 lány képviselte. A következö versenyszámokban mérték össze erejüket : 60 és 800 m-es futás, távolugrás, magasugrás , krikettlabda dobás , súlylökés és 4x60 m-es váltófutás. Eredményeink : 1. hely: Baszcsúr Igor - magasugrás 155 cm és krikettlabda dobás (68 m)

            1. hely: Funty Gyuri - súlylökés (11,61 m)

            2. hely: Kompus Nikolasz - krikettlabda dobás (58 m)

            2. hely: Lakatos Viktória - krikettlabda dobás (38 m)

            3. hely: Rybár Tibor - távolugrás (503 cm)

            3. hely: Kanalos Misi - 800 m-es futás

            3. hely: fiúk - 4x60 m-es váltófutás

            3. hely: lányok- 4x60m váltófutás

            Lányok csapata: Lakatos Viktória, Horváth Annamária, Rybár Roderika, Hudák Tatiana, Kanalos Matilda, Rybár Erika, Rybár Andrea, Samko Szilvia.

            Fiúk csapata: Baszcsúr Igor, Baszcsúr Krisztián, Kanalos Misi, Rybár Tibor, Funty Gyuri, Horváth Alex, Kompus Nikolasz, Grulyo Laci. A fiúcsapat összesítésben megszerezte az 1. helyet , amivel bejutott a kerületi döntöbe Köszönjük és gratulálunk a kiváló eredményekért a tanulóinknak!

            A versenyre a tanulóinkat Kišpéri Zoltán testnevelő tanár készítette fel.

          • Projektzáró rendezvény

          • Április 30-án került sor "A tér, ami összeköt" projekt zárókonferenciájára a nemrégiben átadott Gyermek és Ifjúsági Központ új épületében. A rendezvényen iskolánk Savorenge énekkara és zenekara is fellépett. A projekt két éve alatt számtalan rendezvényen vettünk részt, ami célja az volt, hogy segítse a város területén együtt élő nemzetiségek együttélését.

            Köszönjük az eddigi támogatást és együttműködést!

          • Gyermek atlétikai verseny

          • 2024. május 2-án atlétika versenyen vettünk részt alsó tagozatos tanulóinkkal, amelyet a Gyermek atlétikai szövetség és az Athletic Legion Club szervezett. A csapatversenyben hat versenyszámban mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat és kitartásukat a résztvevők. Ezúttal érmet nem sikerült szereznünk, de a 17 csapat közül a 12. helyen végeztünk, ami szerintük dicséretes eredmény, mivel a mezőnyben sportklubok is versenyeztek.

            Gratulálunk a résztvevőknek!

          • Kölcsönös óralátogatás

          • Iskolánk felső tagozatos tanárai ma az 5. A magyar óráján hospitáltak. Téma: Petőfi Sándor: János vitéz - összefoglaló,1. rész. Az óra kitűnő hangulatban zajlott, a gyerekek Rácz Erzsébet kolléganő irányításával csoportban oldották meg az érdekes, játékos feladatokat, amelyek segítségével átismételték, rendszerezték az eddig tanultakat a műről.

          • Rajzverseny - értékelés

          • Az "Élet a réten, az erdőben és vízben" c. rajzversenybe, amit a szepsi Városi Művelődési Központ hirdetett meg, iskolánk is benevezett. Ma került sor az eredményhirdetésre, ahol 2 tanulónk helyezésben részesült:

            Alsó tagozat: 3. helyezett - Horváth Rita 4.B, felkészítő: Józsa J.

            Felső tagozat: 1. helyezett - Forgács Antónia 7.CS, felkészítő: Papp A.

            Gratulálunk a lányoknak, a pedagógusoknak köszönjük a felkészítést!

          • 3x3-as kosárlabda - járási bajnokság 🏀🏆🥈

          • Április 30-án került megrendezésre a Kassa-vidéki járás 3x3 -as kosárlabda tornája. A versenyek a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont és iskolánk tornatermében zajlottak. A fiúk versenyében indultunk, a 11 résztvevő csapat közül a 2. helyet sikerült kiharcolnunk. Csapattagok: Baszcsur Igor, Kanaloš Misi, Grulyo Laci és Kompuš Nikolas. Szép volt fiúk! Gratulálunk!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje