• Könyvtárban voltunk

          • Az esős idő ellenére a 4. B osztályos tanulók a Szepsi Városi Könyvtár által megrendezett ,,Március, a könyv hónapja" című kötetlen beszélgetésen vettek részt. Jutka néni a könyvek létrejöttétől a könyvtár jelentőségén keresztül, verses, találós kérdésekkel tette színesebbé a tanulók szövegértésének fejlesztését. Nem maradhatott el a csodaszép könyvjelző készítése sem.

          • Preventív foglalkozás: iskolai zaklatás

          • A kassai Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ pszichológusa a tegnapi nap folyamán az ötödikes tanulóinkat vette célba. A foglalkozás célja az volt, hogy a gyerekek különböző modellhelyzetek segítségével megértsék, hogy mi minősül zaklatásnak, bántalmazásnak, mit érezhet a zaklatott, mit kell tenni, ha zaklatás, bántalmazás szemtanúja vagy. A foglalkozás ötletbörzével kezdődött, ahol a tanulóknak meg kellett határozniuk a zaklatás fogalmát. Majd a tanulók különböző helyzetekről megállapították, hogy zaklatásnak számít-e, vagy sem. A tevékenység végén közösen azonosították a zaklatás típusait (fizikai, verbális, szociális) és meghatározták a tipikus jellemzőket, mint például: egyértelmű szándék a másik bántalmazására, erőviszonyokban fennálló különbségek a támadó és az áldozat között, az incidens gyakorisága, az áldozat kellemetlen érzései.

          • Iskolai mentálhigiéné - Beszéljünk tanulóinkkal a háborúról!

          • A tavaszi szünet utáni első napon a reggeli körben a háború kitöréséből adódó félelmeinkről beszélgettünk. A gyerekek sok információt (gyakran téveseket, álhíreket) hallanak a felnőttektől, a médiákból, a közösségi hálókról. Elmondásuk szerint otthon nincs lehetőségük szorongásaikat megosztani, enyhíteni a szüleikkel. Megegyeztünk, hogy a tanítás kezdetén a reggeli körben naponta megbeszéljünk, kibeszéljünk mindazt, ami aggasztja őket. Ebből született az ötlet a legújabb alkotásainkhoz: "A Föld virágokban nevet".- Mi mikor nevetünk?- Mitől érezhetnénk jobban magunkat? Mi jut eszetekbe amitől jobb kedvre derülhetnénk? Mit szerettek otthon délutánonként csinálni? Összegyűjtöttük együtt az ötleteinket, és megfestettük. Ezek az alkotások felejthetetlenek maradnak számunkra!

          • Kereszttantervi elem napja/hete – Pénzügyi ismeretek

          • Az életben való eligazodáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő pénzügyi tudás. Akár a számlák kifizetése, akár a pénz beosztása, megtakarítása terén. Érdemes minél előbb elkezdeni és bevezetni a kisdiákokat a pénzhasználat világába, valamint tudatni velük, hogy „A pénz nem a fán terem”. A speciális osztályok diákjai (III.D, IV.C) a hét folyamán különböző játékok, szerepjátékok, feladatlapok, valamint ismeretterjesztő filmek segítségével bővíthették tudásukat.

          • „Semmi sem ingerli annyira kalandra az embert, mint az, ha lapos a pénztárcája.“

          • Viktor Hugó idézettel indítottuk a mai tantárgyközi kapcsolatok napját. A lapos pénztárca ellenére sikerült bevásárolnunk. Az újrahasznosítás címszava alatt pedig díszdobozokat, virágcserepeket készítettünk. Megtanultuk, hogyan lehet dugványozással muskátlit ültetni és a húsvétra gondolva búzát is vetettünk. A lapos kövecskékből húsvéti nyuszikat festettünk. A nap végére pedig a 3. A, B, C osztályokban megtaláltuk a szegénység elleni gyógyírt a következő idézetben összefoglalva: „Kíváncsi vagy hogy lehet küzdeni a szegénység ellen? Dolgozni kell.“ Jessika Park

          • A társadalmi igazságosság napja

          • A koronavírus-járvány 2020-ban emberek millióit taszította szegénységbe, és az eddiginél is nagyobb mértékű társadalmi igazságtalanságot eredményezett. A szegények és gazdagok közötti szakadék egyre nagyobb, a gazdasági felépülés pedig hosszú folyamatnak ígérkezik. Szegénység, szociális bizonytalanság, esélyegyenlőtlenségek. Csak néhány példa arra, hogyan üti fel a fejét a társadalmi igazságtalanság szerte a világban. Az ENSZ 2009 óta minden évben február 20-án ünnepli a társadalmi igazságosság napját, amely így lehetőséget ad arra, hogy végiggondoljuk, milyen változásokra lenne szükség egy egyenlőbb világ kialakításához. Ötödikes tanulóink ma erről hallgattak meg egy interaktív előadást.

          • TESZTELÉS 9 - 2022

          • A Szlovák Köztársaság Iskolaügyi Minisztériumának T9 - 2022-re vonatkozó rendeletének értelmében az alapiskolák kilencedikes tanulóinak országos központi felmérője a következő napokon kerül sor:

            2022. április 6-án /szerda/ - matematikából és magyar nyelv és irodalomból,

            2022. április 7-én /csütörtök/ - szlovák nyelv és irodalomból.

            A tesztelés papír formában fog megvalósulni.

            .

            További információt a https://www.nucem.sk/ oldalon találhatják meg

          • Preventív előadás

          • Iskolánkban a tanítás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyes viselkedés elsajátítására. Rendszeres megelőző előadásokkal, jó példával járunk elő, viszont a szülői jelenlét, törődés, útmutatás semmivel sem pótolható: a szülő felelősséggel tartozik gyermekéért, különösen élete első 18 évében, hiszen élettapasztalat híján ekkor ő még nem képes felmérni saját tetteinek súlyát. Ma az alsó tagozatos tanulókra összpontosítottunk.

            A Szepsi és Bodolló közötti útszakaszon autózókat egyre gyakrabban kellemetlen meglepetés éri: az út széli bozótosból a közeli romatelepen élő gyerekek köveket dobálnak az autók felé. Ezzel nem kis kárt okoznak az autótulajdonosoknak. Az iskola támogatói csoportjával, a rendőrséggel és a szociális hivatallal együttműködve ma előadással egybekötött beszélgetésen felvilágosítottuk a gyerekeket az esetleges tetteik következményeiről.

          • HOLNAPTÓL ÉRVÉNYES VÁLTOZÁSOK

          • Február 26-tól csak az a tanuló marad karanténban, akinek pozitív lett a tesztje. A pozitív tanulóval kapcsolatba kerülő tünetmentes gyerekek tovább járhatnak iskolába, viszont 10 napon át szájmaszkot kell viselniük az iskolában.

            A fertőzött gyereknek legalább 5 napig kell karanténban maradnia Ha az 5. nap után nincsenek tünetei, jöhet iskolába, de még 5 napon keresztül szájmaszkot kell viselnie.

            Ha a fertőzött gyereknek az 5. nap után is vannak tünetei, a gyerekorvos dönti el, hogy mikor jöhet iskolába.

            Kérjük a szülőket, hogy a tünetmentességi igazolást hétfőn küldjék a gyerekekkel. Ha a gyerek nem vitt haza nyomtatványt, a szülő hétfőn reggel aláírhatja az iskolában.

            Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy csak BETEGSÉG ESETÉN, az orvossal való megbeszélés után írhat a szülő igazolást gyermekének öt napra. Ellenkező esetben a tanuló igazolatlanul hiányzik.

          • Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID)

          • Célja, hogy a Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül - idén immár 19. alkalommal - a világ közel 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. A SID mottója: „Együtt egy jobb internetért!”

            Iskolánkban már jópár éve hagyománnyá vált, hogy ezen a napon, az informatikát oktató pedagógusok, és a felsö tagozatos diákok, egy-egy multimediális előadás keretében, együtt mutatnak rá a világháló fontosságára, és fogalmazzák meg annak pozitív, illetve negatív hatásait. Az internetbiztonság téma interaktív feladatai rávilágítanak a SID-program fontosságára.

            Ez a nap lehetőséget teremtett arra is, hogy a diákokat olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is hasznosíthatnak.

          • Értesítjük iskolánk 8.B, 6.A és 4.A osztályos tanulóit és a szülőket

          • Értesítjük iskolánk 8.B, 6.A és 4.A osztályos tanulóit és a szülőket, hogy 2022. február 18-tól február 22-ig a tanulók karanténban lesznek 1-1 osztálytársuk pozitív teszteredménye miatt. Kérjük a szülőket, ha gyermekükön észlelik a koronavírus tüneteit (láz, köhögés, nátha), azonnal lépjenek kapcsolatba a gyermekorvossal. A karantén alatt a gyerekeknek otthon kell lenniük, nem találkozhatnak senkivel a családtagokon kívül!

          • Itt a farsang, áll a bál...

          • Ismét eljött a farsangi időszak, amire készülve már napokkal előtte álarcokat készítettünk az 1.A osztállyal. Hatalmas izgalom lett úrrá a gyerekeken. A bál napján a farsangi népszokásokkal és hagyományokkal ismerkedhettek meg a tanulók, ezután a jelmezes felvonulás és bemutatkozás következett, majd táncmulatsággal és ügyességi játékokkal koronáztuk meg a farsangi bált. Együtt ropta a katica, a tündér, a lovag, de még az indián is a többi jelmezessel a táncot. A tanulók nagyon örültek ennek a közösen eltöltött, vidám együttlétnek.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje