• Kirándulás…

          • A Jászói-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Gazdag cseppkődíszítéséről, érdekes sziklaalakzatairól, járatainak többszintes kifejlődéséről, fajgazdag denevéreiről, régészeti leleteiről és figyelemfelkeltő történelméről ismert. A Szlovák-és Aggteleki-karszt barlangvilága részeként a világ természeti örökségének jegyzékébe is bekerült. 2022. 06. 16-án a IX. A, VIII.A, VIII. B, VII. B osztályból iskolánk tanulói ellátogattak a Jászói-barlangba. A kirándulást egy túra követte. Köszönjük iskolánk fenntartójának a közlekedés biztosítását.

          • Kirándult a 6. B

          • A mai nap folyamán a 6.B osztály a Jászói-barlangban tett kirándulást. Egy rendhagyó biológia és testnevelés órát is tartottunk: öt kilométeres túra után focizással és frizbizéssel zártuk a kirándulást. A sok móka, közös élmények kitűnő alkalom volt arra, hogy az osztályközösségből egy csapat váljon. Köszönjük szépen iskolánk fenntartójának az autóbusz biztosítását!

          • A gyermekmunka elleni világnap

          • A gyermekmunka napjaink egyik legaggasztóbb, ugyanakkor mégis a szükségesnél kevesebb figyelmet kapó jelensége. Világszerte körülbelül 215 millió gyerek, többnyire 5-17 év közötti kiskorú dolgozik. Ezek a gyermekek nem járnak iskolába, játékra sem jut idejük, sok esetben nem kapnak megfelelő táplálékot és gondoskodást sem. Több mint felük a gyermekmunka legrosszabb formáitól szenved: rabszolgaságtól, törvénytelen drogkereskedelemtől, prostitúciótól. Erre hívtuk fel a IV. B osztályos tanulók figyelmét: szituációs játékok segítségével, filmbejátszásokkal, különböző feladatokkal életkorukhoz mérten magyaráztuk el a harmadik világ gyermekeinek gyötrelmes rabszolgamunkáját, sanyarú sorsát.

          • Jászói kiruccanás

          • A 3. ABC osztály tanulói év végi kiránduláson vettek részt Jászón. Meglátogatták a csodálatos természeti képződményt, a Jászói- cseppkőbarlangot, túrát tettek a sziklára, majd a kirándulást egy kiadós fagyizással végezték. Mindenki nagyon jól érezte magát.Köszönjük szépen iskolánk fenntartójának az autóbusz biztosítását!

          • Atlátikai négytusa

          • Június 9-án rendezték meg az 5.-7. lányok és fiúk atlétikai négytusa versenyét a mecenzéfi Grundschule Alapiskolában, ahol 60 m futasban, krikettdobásban, távolugrásban és 600 ill.1000 m futásban versenyeztek a tanulók. Iskolánkat 7 fiú és 3 lány képviselte, akik közül Lakatos Marika és Horváth Alex kiemelkedő 2. helyezést értek el. Gratulálunk a kiváló sporteredményhez!

          • Kirándulás a Szádelői-völgyben

          • Kirándulás a Szádelői-völgyben, a Gömör-Tornai-karszt egyik gyöngyszemében

            Iskolánk speciális osztályainak tanulói évvégi kirándulásként a szurdokvölgybe látogattak. Átlépve a Mennyei-kaput, a három kilométeres tanösvényen a gyermekek előtt sorra tárulkoztak fel helyi grand canyonunk titkai. A turistaházban töltött rövid pihenő után, hazafelé már könnyebben ment a túraút. Élményből jutott bőven, a gyerkőknek még sokáig lesz miről beszélgetniük!

            Köszönjük szépen iskolánk fenntartójának az autóbusz biztosítását!

          • Természeti iskola 2022

          • A harmadik évfolyam tanulói 2022. május 30. és június 3. között természeti iskolában voltak Kokava Línián. Az idő nagyszerű, az ellátás, szállás, étkezés tökéletes volt. A gyerekek a hosszú

            utazást is aránylag jól bírták. Ottlétünk alatt lehetőségünk nyílt Lajoska és Vazul meglovaglására is. Elsajátítottuk a szövés alapjait és a kötélfonás fortélyait. Mindenki elkészítette saját szőtt karkötőjét (az ügyesebbek többet is) és mindenki megfonhatta a saját ugrálókötelét. A természeti iskola turisztikai részét kezdetben nyafogás kísérte, de a hét végére szó nélkül, megedződve teljesítettük a távokat. A nap legnehezebb része az este volt. Hiányzott a család, nem volt ott „anya” . Egyik este, sötétedés után bátorságpróbán vettünk részt. Kisétáltunk a közeli erdőbe medvelesre . A medvének esélye sem volt minket megtámadni, mert a bátor gyerekeink az első morgás után rávetették magukat a bokorban rejtőző "medvékre". A medvéket alakítók még nem találkoztak ilyen bátor gyerekekkel . Gita néninek , az „orvos néninek” , ahogy a gyerekek szólították, szerencsére nem sok dolga akadt. Köszönjük a munkáját. A szülőknek is köszönjük az együttműködést.

            Elek Erika és Göbl Mónika osztályfőnökök

          • Tantárgyközi elem napja - egészséges életmód

          • A tantárgyi kapcsolatok keretében az 5.B, 6.B és 7.C osztályos tanulókkal az egészséges életmód alapelveire fókuszáltunk a rajz és a technika órákon. Megbeszéltuk az egészségtelen életmód pozitív és negatív következményeit is. A 7. C osztályos tanulók táplálkozási piramist készítettek, a többiek pedig lerajzolták, mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében.

          • Gyógynövényeket gyűjtöttünk

          • Gyógynövények gyűjtésére indultak ma a III. és IV. speciális osztályok. A gyerekek megismerkedtek a kakukkfű és bodza gyógyító hatásával, többek között azzal, hogy megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket, vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások. A növényeket kiszárítjuk és majd a hideg évszakokban finom gyógyteát készítünk belöle.

          • Tanulmányi kirándulás

          • Számos monda őrzi a mai napig IV. Béla király legendáját. A IV.B és a VII. CŠ osztály néhány tanulója a tornagörgői Oltár-lyuknál túráztak, hogy szemügyre vegyék, hol imádkozott, bujdosott a legenda szerint a király. A tanulók a szomjukat a Fej-patak forrásánál oltották, és megcsodálhatták a faluban lévő vízesés hűsítő környékét is.

            Köszönjük szépen iskolánk fenntartójának az autóbusz biztosítását!

          • Gyermeknapi meglepetés

          • Izgalmas világszámok, páratlan látvány, felejthetetlen élmény!

            Ma délelőtt a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia óriási produkcióval szórakoztatott kicsiket és nagyokat egyaránt. Köszönjük az előadást!

          • Kirándultak a nulladikosok

          • 2022. május 30-án a 0.A és 0.D osztály tanulói részt vettek az első osztálykiránduláson. Buzitára látogattak el, ahol a felújított malmot és az alapiskola „mini állatkertjét” nézték meg. A malomban megismerték annak történelmét és a kenyérsütés folyamatát. A kis állatparkban nagy érdeklődéssel nézték az háziállatokat. Az iskola területén található kis tóban még halakat és békákat is láthattak, ami nagy örömet szerzett a gyerekeknek.

          • Tantárgyközi elem napja - Személyes és társadalmi fejlődés

          • A 4. A, B osztály tanulói az egymáshoz való alkalmazkodás fontosságáról beszélgettek. A saját véleményünkön kívül fontos mások véleménye is, amit tiszteletben kell tartanunk. Különféle játékok segítségével próbáltak rávilágítani arra, hogy egy osztályban mennyire fontos az összetartás és mások segítése. Ezután a kommunikáció különféle formáit alkalmazva fejezték ki érzéseiket. Az osztályok a napjukat 1-1 osztályzászló készítésével zárták, ami egy tükörként szolgál arra, hogy milyenek is vagyunk mi.

          • Prevenciós előadások

          • Tanulóink részére ebben az évben is rendszeresen tart előadás-sorozatot a kassai Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ. Az elmúlt napokban a következő foglalkozásokra került sor:

            4. AB - Hatékony tanulási módszerek

            7. AB - Iskolai zaklatás

            8. AB - Az emberkereskedelem, gyermekprostitúció veszélyei

            A foglalkozásokat Fazekas Andrea és Demko Borbála pszichológusok vezették.

          • Tantárgyközi elem napja – A barátság

          • A tanulók életére a családon, az iskolai környezeten kívül a barátok vannak a legnagyobb hatással. Azok a lelki társak, akik felemelnek, de egyben le is taszítanak. Éppen ezért a tantárgyközi elem napja keretén belül a barátságról és annak jelentőségéről beszélgettünk a végzős diákjainkkal. Mivel a kilencedikes tanulóink hamarosan kikerülnek az iskolánk védő szárnyai alól, ezért nagy jelentőséget tulajdonítottunk annak, hogy rámutassunk a jó és a rossz baráti közeg pozitív és negatív hatásaira. Az elődást magyar és angol nyelvű prezentációval, valamint különböző foglalkozásokkal és játékokkal tarkítottuk. A kötetlen beszélgetés keretén belül új angol szavakkal is bővült a szókincsük.

            Így tettük érdekesebbé és egyben hasznosabbá a pénteki első órát. Reméljük, hogy a szerzett ismereteiket okosan használják majd fel az új iskolájukban az „új otthonukban“. Mindehhez sok sikert kívánunk!

          • Nyílt órák a szülők számára

          • Május 15-én, a családok nemzetközi napja alkalmából minden évben "megnyílik" az iskolánk kapuja. Ilyenkor nem csak a gyerekek figyelnek a tanító magyarázó szavaira, hanem a szülőknek is lehetőségük van arra, hogy bekukucskáljanak a tanórákra és megnézzék, hogyan teljesít gyermekük. Így be tudjuk mutatni, hogy milyen sok mindent tanultak meg a gyerekek az elműlt hónapokban. Természetesen 45 perc alatt nem lehet bemutatni az elmúlt hónapok munkáját, azonban a fejlődés mindenképpen látható. Ilyen elgondolásból hirsdettük meg az alsó tagozaton a nyílt órákat, viszont szomorúan tapasztaltuk, hogy alig akadt szülő, aki kíváncsi volt gyermeke fejlődésére, előmenetelére.

          • Tanulmányi kirándulás

          • 2022. 5. 18-án kilencedikes és nyolcadikos tanulóink tanulmányi kiránduláson vettek részt Kassán. Útjuk első állomása a Szent Erzsébet – dóm volt. Második állomásként ellátogattak Kassa szülöttjének, Márai Sándornak az emlékházába, ahol tartalmas előadást és sok érdekességet hallottak az író életéről és műveiről. Harmadik állomásként Kassa magyarok által egyik leglátogatottabb nevezetessége, Rákóczi fejedelem rodostói háza volt, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarában áll. Majd a Rodostói házból egy átjárón át eljutottak a régi Kassa leghíresebb épületéb,e a Miklós - börtönbe, ahol egy magyar nyelvű kisfilmet is láthattak. A kirándulás az iskolánk és a Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou közös rendezvényeként valósult meg. Köszönjök a támogatést!

          • Tantárgyközi elem napja - Szociális készségek elsajátítása és alkalmazása

          • Az utóbbi években fokozott érdeklődés tapasztalható a szociális képességek meghatározása, a fejlesztésüket elősegítő módszerek megismerése iránt. A VIII. A és VIII. B osztály tanulói a

            prezentáció meghallgatása során javaslatokat kaptak arra, hogy különböző élethelyzetekben milyen módon lehet fejleszteni az emberi együttélés, együttműködés szempontjából oly jelentős képességeket. Az óra végén a tanulók 3 fős csoportokba rendeződve oldották meg a feladatokat.

          • Tantárgyközi elem napja a 7. C-ben - személyes és társadalmi fejlődés

          • A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, ami azért jött létre 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be.

            Pontosan meghatározza azokat az alapvetô emberi jogokat, amelyek a gyermekeket mindenütt – megkülönböztetés nélkül – megilletik:

            - az életben maradáshoz való jog;

            - a lehetô legteljesebb fejlôdéshez való jog;

            - a káros hatásokkal, a durva bánásmóddal és a kizsákmányolással szembeni védelem joga;

            - a családi, kulturális és társadalmi életben való teljes körû részvétel joga.

            A tanulók felvilágosítást kaptak az őket megillető jogokról, viszont a tanárnő felhívta a figyelmüket arra, hogy ugyanolyan fontos mások jogainak a tiszteletben tartása is.


  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje