• A kézmosás világnapján

          • Semmi sem motiválja jobban az embereket a kézmosásra, mint ha jelenlétükben valaki más is kezet mos.”

            Az egyik legfontosabb higiéniai szokásról beszélgettünk az 1. osztályos tanulóinkkal, mégpedig a kézmosás fontosságáról. A kézmosás különösen fontos étkezések előtt, de minden esetben, amikor csak a szükségét érezzük. A tisztaság, a tiszta kéz fontos, hiszen a különféle fertőzések megelőzésében a kezeink higiéniája az egyik legfontosabb dolog. Ahhoz, hogy ezt megfelelően végezzük el, ismernünk kell a kézmosás helyes menetét lépésről lépésre. Az elhangzott ismereteket interaktív feladatokon keresztül mélyítették el diákjaink.

          • "Beszéljünk az ételről" projekt a III. A-ban

          • Az emberek egyre inkább tudatában vannak az egészséges táplálkozás fontosságának, amely mindennapjaink stabil része kellene, hogy legyen. De mit is jelent valójában az egészséges táplálkozás? Hogyan kell egészségesen étkezni? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a III. A osztályos tanulóink. A táplálkozási piramis megismerésével és elkészítésével megtudhatták, hogy milyen tápanyagokra van szükségük napi

            szinten, miből kellene többet és miből kevesebbet fogyasztaniuk.

            Tudatosították, hogy a testedzés, az egészséges táplálkozás és a lelki béke együttesen teremti meg azt az egyensúlyt, ami alapja az egészséges életmódnak.

          • Hősök az iskolában

          • Idén az őszi célirányos gyakorlatunkon a helyi tűzoltók látogattak el hozzánk. Teljes felszereltséggel érkeztek, ám nem szirénázva, hisz nem volt senki életveszélyben. A tűzoltó parancsnok és legénysége

            azzal a céllal jött hozzánk, hogy elmondják mi a mindennapi feladatuk, mikor milyen helyzetben hívják az emberek a piros autót. Hangsúlyozták, hogy nemcsak tűzesetekhez , hanem különböző balesetekhez, katasztrófákhoz is gyakran riasztják őket. Külön-külön bemutatták szerszámaikat és eszközeiket, amelyekkel ki tudják menteni a roncsokból, a romok alól a bajba jutott embereket, megmentve így azok életét. A tanulók felpróbálhatták az igazi tűzoltó sisakot, a kabátot, sőt az autóba is beléphettek.

            Végül elárulták nekünk, hogy miért szeretik hivatásukat, nem munkájukat!!!!! Minden nap azért lépnek szolgálatba, hogy segíthessenek a bajbajutott embereken.

            Köszönjük a vidám bemutatót.

          • "Beszéljünk az ételről" projekt a 3. speciális osztályban

          • „A méhek teremtő művészek, mert mézet csinálnak.“ (Ernst Julius Hähnel)

            A Beszéljünk az ételről projekt keretén belül a 3.DS osztály tanulói a méz útját boncolgatták. Az oktató videó megtekintése után kiderült, hogyan készül a méz. Rájöttünk, hogy az igazi méz készítése bonyolult és időigényes folyamat, amelyet szerencsére a méhek elvégeznek helyettünk. Ha már beszéltünk róla, természetesen meg is kóstoltuk. A gyerekek többsége életében először látott és kóstolt az édes finomságból. Megbeszéltük, hogy ezután cukor helyett ha tehetik mézzel édesítsék italukat és ételüket.

          • Beszéljünk az ételről!

          • Egészséges életmód, környezetvédelem, fenntarthatóság! - napjaink gyakran emlegetett fogalmai. Rengeteg forrásból olvastunk már arról, mi mindent tehetünk azért, hogy megóvjuk bolygónkat, és jövőnk biztosítékaként mindannyiunk számára egy élhetőbb, tiszta környezetet teremtsünk. Ökolábnyomainkról tanulva már sok mindent megtudtunk az energiatakarékosságról, környezetünk és természeti kincseink óvásáról. Ezen a héten arról beszélgettünk, MIKÉPP VÉDHETŐ MEG BOLYGÓNK VÁSÁRLÁSI SZOKÁSAINK MÓDOSÍTÁSÁVAL. Az alapélelmiszerek közül a tejet, tejtermékeket választottuk. Nem is sejtettük, hogy a hazai termékek vásárlásakor azon kívül, hogy régiónk vállalkozóit támogatjuk, már azzal is sokat tehetünk ökolábnyomunk káros hatásainak csökkentéséért, hogy odafigyelünk arra, honnan származik az a tejtermék, amelyet éppen a kosarunkba teszünk. Minél távolabbi ugyanis a tejtermék előállításának helye, annál nagyobb mértékben járulhat hozzá a környezet szennyezettségéhez, a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátáshoz. Évente több ezer kamion külföldről érkező tej- és tejtermék utazik Szlovákiába. A szükségtelen károsanyag-kibocsátást és környezetterhelést, amit ezek a kamionok okoznak, könnyen lehetne orvosolni, hisz olyan terméket szállítanak üzleteinkbe külföldről, amelyet akár a közelből, helyi tejfeldolgozóktól is megvásárolhatnánk. Mi már tudjuk, ha helyi tejet és tejterméket választunk, amellett, hogy biztosan kiváló minőségű terméket viszünk haza családunknak, nagymértékben tehetünk akár ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is! (6.C)

          • Ne hagyjuk elszökni az energiát!

          • Az energiatudatosság és környezetvédelem mindannyiunk feladata és érdeke. Ezért az élet minél több területén alkalmazni kell ahhoz, hogy beépüljön mindennapjainkba és természetes rutinná váljon. Hogy mindezt elérjük, szükséges az ilyen szemléletű nevelés és szocializálódás, ami leginkább otthon, valamint az iskolában valósulhat meg.

            Hogyan spóroljunk energiát az iskolában? A tantermekben érdemes a villanyt eloltani szünetekben, a tanórák ideje alatt pedig a folyosókon, hogy ne égjenek fölöslegesen. A számítógépeket nem érdemes szünetekben kikapcsolni, amennyiben több órán keresztül használják őket, hiszen a ki- és bekapcsolások nagyobb energiapazarlással járnak.

            A szellőztetésre is érdemes odafigyelni. Eredményesebb és hatékonyabb egy gyorsabb, de teljes szellőztetést tartani, több ablakot is kinyitva, mint egy hosszút. Ha csak résnyire nyitjuk ki az ablakot, attól nem cserélődik ki az osztály levegője, kiszáll a meleg az ablakon és hideg lesz a teremben. Ilyen és ehhez hasonló tanácsokat kaptak tanulóink az elmúlt hét osztályfőnöki óráin.

          • Tantárgyközi elem napja – környezetvédelmi nevelés az V.B, VI.A és VII.B osztályokban

          • A környezetvédelmi nevelés keretén belül a felső tagozatosok az OZ Zamok civil szervezet oktató anyagával dolgoztak. Kollázst készítettünk. A Recycling, ill. Recyklonia kisfilmeket néztük meg. Meglátogattunk egy műanyag üvegeket elfogadó gyűjtőhelyet is. Interaktív játékok segítségével pedig próbáltuk felhívni a figyelmet a természet védelmének fontosságára.

          • Ökolábnyomainkról a 6.C-ben

          • Napjaink egyik legfontosabb témáinak egyike az energiatakarékosság, a környezettudatos életvitel. Ökológiai lábnyomaink méretei már veszélyeztetik Földünket, életünket. Mi, gyerekek is tehetünk ellene! Hogyan? A megoldások ott rejtőztek valamennyi tanóránk feladataiban. Szlovák órán a növénytermesztés, betakarítás kapcsán tudatos vásárlási szokásainkról is beszélgettünk. Matematikai feladatokkal számoltuk ki az általunk produkált hulladékmennyiség növekedését, csökkenését különböző életvitelek szemléleteivel. Informatika órán oktatóvideók segítségével kerestük a választ kérdésünkre, hogyan tudunk egyéni szinten mi is hozzájárulni ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez, azaz hogyan élhetünk „kisebb lábakon”És hogy mindezt megjegyezzük, egyéni ökolábnyomaink posztereit el is készítettünk. Pici lépésekkel ugyan, de egyre tudatosabban mi is segédkezünk: Segítünk a Földnek!

          • OKTÓBER 4. - Az állatok világnapja a II. B és a III. A osztályban

          • Az állatok boldogabbá teszik az életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az állatok nem tudnak beszélni, nem tudnak kiállni a jogaikért, életkörülményeik javításáért. A világnap célja, hogy az ember és állat közötti kapcsolatot erősítse, és felhívja a figyelmet a felelős együttélés fontosságára. A világnap alkalmából nemcsak a házi- és haszonállatokat, hanem a vadonélő társaikat is ünnepeljük.Játékos tevékenységek segítségével tanítványainkban igyekeztünk megerősíteni a felelősségtudatra, a gondoskodásra – kitartásra és az állatok szeretetére való nevelést. Célunk az volt, hogy minden újra nyitott, állatkedvelő kisgyermeket megérintsenek a feladatok. Nagy sikert arattak a néhol vicces, máshol kedves pillanatokat bemutató állatos diák, az állatos szókeresők, állathang párosítók, az interaktív feladatok. Tanulóinkkal az állattartás, a gondozás fontosságát is megbeszéltük. Csoportokban dolgozva „örökbefogadtak“ egy kisállatot, amelyet kép formájában kaptak meg. Gyűjtőmunkát indítottak a kölyökállatról, információk után kutattak, nevet adtak a kisállatnak és kreativitásukat bevetve izgalmas történetet találhattak ki róla. 

            Kevesebb jelenjen meg

          • A magyar népmese napja a 6.C speciális osztályban

          • Idén a magyar népmese napjára volt hangolva a tananyagunk is. Saját készítésű hajtogatós társasjátékkal ismételtük át a népmesékről tanultakat, majd kiválasztottunk közösen egy mesét, amelyiket meghallgattuk, elolvastuk, megnéztük, eljátszottuk, és a nap végére képregényt is készítettünk belőle. A mesés feladatoknak lesz folytatása, mivel ez volt a gyerekek mai napjának első kívánsága.

          • Tantárgyközi elem napja az V.C speciális osztályban – Természetvédelem

          • „Szeretettel nézz a Földre,

            járunk rajta körbe, körbe.

            Vigyázni kell rá, ha beteg

            s beterítik szemét-hegyek.

            Beborítja gyárak füstje,

            nem látszik a Hold ezüstje….”

            Hétvári Andrea A Föld c. versével nyitottuk meg a természetvédelemről szóló foglalkozásainkat. A nap folyamán kisfilmeken, interaktív és kézügyességi játékokon keresztül próbáltuk elmagyarázni a természet védelmének fontosságát. Megbeszéltük, hogy mi teszi beteggé a Földet, de azt is. hogyan tudnak a gyerekek segíteni a Földnek meggyógyulni. A Földet mi emberlakók csak ajándékba kaptuk, vigyázni kell rá, mint egy nagyon drága ajándékra.

          • Szeptember 30. - Kutatók éjszakája – Noc výskumníkov

          • A Kutatók éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Iskolánk tanulói Kassán, az OPTIMA üzletközpontban megrendezett eseményen bepillantottak a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül megismerkedhettek a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

            Ďakujeme občianskemu združeniu Equity za umožnenie účasti našich žiakov na podujatí Noc výskumníkov 2022 , ktorý sa uskutočnil v OC OPTIMA.

          • Szeptember 30. - a magyar népmese napja

          • „A mesékben nem az a fontos, mennyire igazak. Hanem hogy számodra miféle kincset rejtenek!“

            A mese kiválasztását a Kossuth rádióban meghirdetett verseny győztes meséje „Az aranyszőrű bárány” ihlette. Ebből az alkalomból a IV. A, B és III. B osztályos tanulók, összegyűlve a folyosón színpadként szolgáló pódium körül, meghallgatták a mesét. A mesehallgatás után meg is néztük, majd elmondtuk a mese tartalmát. A mese mondanivalóját az interaktív táblán játékosan majd feladatlapok segítségével ellenőriztük. Az óra végén pedig illusztrációt készítettünk.

          • Rajzverseny - eredményhirdetés

          • A tavalyi tanévben képzőművészeti alkotásainkat több versenyfelhívásban is megmérettettük. A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház rajz pályázatai különösen kedvesek számunkra. Köszönjük szépen a lehetőséget és a csodás meglepetést, Kormos István meséit kiváltképp! (6.C osztály)

          • Tantárgyközi elem napja: környezetvédelmi nevelés a felső tagozaton

          • Soha nem volt talán még ilyen fontos környezetünk védelme, mint most. Az elszabaduló energiaárak miatt a gyerekeknek is még jobban oda kell figyelni, hogyan tudnak takarékoskodni az energiával. Matematika órán főleg a szemét újrahasznosítása és a vízzel való takarékoskodás volt a téma és ehhez kapcsolódó érdekes feladatokat oldottak meg. Informatika órákon a hangsúly a villamos energián volt, a tanulók energiatakarékossági tippeket kaptak. E mellett rajzokkal, fotómontázsokkal a környezetvédelemhez kapcsolódó kreatív képet, plakátot kellett létrehozni a tanulóknak.

          • Szeptember 26. - A nyelvek európai napja

          • „Ha a kultúra egy ház, akkor a nyelv a kulcsa a bejáratának, és benne minden szobának.“

            A nyelvek európai napja alkalmából prezentációval egybekötött, rövid kis előadáson vettek részt a 3. B és 4. B osztály tanulói. Figyelemmel és érdeklődve hallgatták az információkat és érdekességeket pld. arról, hogy Európában, hazánkban és lakóhelyünkön Szepsiben hány nyelvet is használunk. A tanító néni felhívta a gyerekek figyelmét Európa gazdag nyelvi sokszínűségére is, amelyet meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni

          • Eredményhirdetés

          • A Roma paletta rajzverseny a roma nemzetiségű tanulók számára hirdetett rajzverseny. Az idei témája a "Gulliver utazásai" volt. Iskolánk 4 tanulója a 6.C speciális osztályból, Rybár Jázmin, Hudák Martin, Laczko Alexander és Kónya Mária elismerő oklevelet kaptak alkotásaikért. Gratulálunk!

          • A ROMATHAN Színház fellépése

          • A mai délelőttön igazi autentikus roma népzenei bemutatót láthattak tanulóink a kassai Romathan Színház zenészei és táncosai előadásában „Ősi roma dallamok” címen. A zenés-táncos előadáson nehéz volt egy helyben ülni, főleg amikor felcsendültek az ismert dallamok. Az előadás végén, amikor az eső elől a színpadra menekültünk, tanulóink is táncra perdültek, együtt táncoltak a táncosokkal. Köszönjük a Szepsi Városi Művelődési Központnak Mestské kultúrne stredisko Moldava nad Bodvou az előadás megszervezését!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje