• Kamion Kamill kalandjai

          • “Kamion Kamill régi vágya, hogy nagy karosszériáját könnyedre váltva bejárhassa azt a sok izgalmas helyet, amelyet teherszállításkor kénytelen elkerülni. A Nagy Forgalomirányító meghallgatja Kamill óhaját, és szinte minden ébredéskor más-más közlekedési eszközként indulhat felfedezni a világot! Gyönyörű tájakra utazik, barátokra lel, s ahogy a mesékben lenni szokott, megjelenik a színen a gonosz is: Koromkalap ijesztő árnyékként követi őket. A kis barátok eldöntik, nem hagyják magukat, és szembeszállnak vele.”

            A városi könyvtár a Művészeteket Pártoló Alap jóvoltából író-olvasó találkozót szervezett tanulóinknak Kása Gergellyel, a Kamion Kamill c. meseregény szerzőjével. A gyerekek szeretettel fogadták a bemutatót, amely a kedves történeteken túl a hitről és az isteni gondviselésről szólt.

            Fotók: Mestské kultúrne stredisko Moldava nad Bodvou

          • Nyitott óra a 4. A-ban

          • Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az oktatás nyitottabbá tételére úgy a szülők, mint a kollégák számára. Ennek a törekvésnek máris több gyakorlati jelentősége van. A nyílt órák bemutató órák, ahol jó gyakorlatok, módszerek, segédeszközök kerülnek bemutatásra. Évről évre azon dolgoznak a pedagógusok, hogy élményszerűvé tegyék a tanítási órákat, s ezzel a tanulást egyaránt. A mai napon egy ilyen nyílt óra keretén belül az alsó évfolyamokban tanító pedagógusok matematikai órán vettek részt, ahol a szorzótábla begyakorlása, rögzítése volt a cél. Az óra játékos feladatokkal volt teletűzdelve: 1,2,3…Bumm, puzzle, szerencsekerék, számlavina és interaktív feladatok. A játékok csoportos foglalkozás keretén belül valósultak meg. Az óra végén pedig a tanulók egyénileg oldották meg a feladatlapot. A tanulói kiértékelésnél pedig őszintén elmondták, hogy tetszett nekik az óra, mert dolgoztak az interaktív táblán, mert játékos volt, mert csoportokban dolgozhattak - ahol a gyengébbeknek is volt sikerélményük, mert nem volt munkafüzet (ez is egy válasz volt), mert mozoghattak. A tapasztalatokat kiértékelve elmondhatjuk, hogy az elégedett, csillogó szemű gyerekekért érdemes új dolgokkal kísérleteznünk, próbálkoznunk.

          • Rajzverseny

          • Az oktatási minisztérium által meghirdetett EKOPOSTER országos rajzversenyébe iskolánk felső tagozatosai neveztek be. A verseny célja, hogy ösztönözze a gyerekeket a környezetbarát látásra, gondolkodásra és cselekedetekre.

          • Preventív előadás: fogápolás és helyes kézmosás

          • A Zdravé regióny szervezet munkatársai a másodikos tanulókat ismertette meg a fogápolás és helyes kézmosás lépéseivel. Ráhangolódásként egy kedves kis mesét hallhattak a fogmanókról, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak.

            A gyerekek az iskolában már sokat tanultak a fogápolásról, melynek köszönhetően lelkesen jelentkeztek, és válaszolgattak az előadáson elhangzott kérdésekre.

            A továbbiakban egy „óriási“ fogkefével mosták meg a fog modell fogait. Végül elsajátíthatták az alapos kézmosás mozzanatait, mely ebben a járványokkal teli időszakban különös jelentőséggel bír.

          • Tantárgyközi elem napja: Közlekedésbiztonsági oktatás

          • Az alsó tagozatos speciális osztályokban a közlekedésbiztonsági nevelésnek szenteltünk figyelmet. Elsőként a tanteremben tanultuk meg és mutattuk be a közúti közlekedés szabályait a gyalogosok szemszögéből. Célunk az volt, hogy a tanulók megtanulják az otthonuk és az iskola közötti útszakaszon a biztonságos közlekedést. Ezt követően különböző közlekedési helyzeteket szimuláltunk kerékpárral, robogóval és egyéb közlekedési eszközökkel. A forgalomban a közlekedési lámpákat és az útjelző táblákat követtük. A foglalkozások lényege a közúti közlekedésben való biztonságos viselkedés alapelveinek elsajátítása volt gyalogosként és kerékpárosként egyaránt.

          • Tantárgyközi elem napja - Az egészség és az élet védelme

          • Már dédnagymamáink, nagymamáink is mondogatták - Napi egy alma és elfelejthetjük az orvost! Természetesen nem szó szerint érvényes, de az igaz, hogy egy alma sok olyan anyagot tartalmaz, amire a gyermekek szervezetének szüksége van a teljes működéshez. Az egészség és az élet védelme téma keretén belül a mai napon az V. C osztály diákjaival nagyító alá vettük, miért érdemes étrendünkbe beiktatni egy almát, ha nem is naponta, de hetente legalább néhány alkalommal.

          • Terepfutó bajnokság

          • November14-én a Szlovákiai Atlétikia Szövetség jóvoltából Szepsiben megrendezésre került a Kelet Szlovákiai terepfutó bajnokság. A Szepsi Alapiskolát négy tanuló képviselte : Kanalos Daniel, Képes Michaela, Zsiga Nikolas és Kanalos Matilda. A 4×500 méteres csapatversenyben kilenc iskolából a második helyen végeztek. Gratulálunk tanulóinknak!

          • Igazgatói szabad

          • Az iskola igazgatósága értesíti a szülõket, hogy 2022. november 18-án (péntek) nem lesz tanítás, a tanulók igazgatói szabadot kapnak.

          • Preventív előadás

          • A regionális közegészségügyi hivatal munkatársa PhDr. Fabianová látogatott el ma iskolánkba. Előadásának témája a magzati alkohol szindróma megnevezésű betegség volt. Az előadáson beszélt magáról a betegségről, tüneteiről és megelőzéséről. Megtudtuk, hogy magzati alkohol szindróma akkor alakul ki, ha a magzatot születése előtt alkoholhatás éri. Az előadó hangsúlyozta, mennyire veszélyes a fiatalkorúak alkoholfogyasztása és a kiskorúak terhessége, mik lehetnek a következményei a terhesség alatt elfogyasztott akár kis mennyiségű alkoholnak is. Bár az előadás szlovákul folyt, Fabiánová doktornő olyan érdekesen beszélt illusztrálva mondandóját, hogy mindenki megérthette, és aki odafigyelt, tanulhatott is szavaiból.

          • "Három az igazság" Szepsiben

          • A Kuttyomfitty Társulat Mátyás király korába repítette az alsó tagozatos tanulóinkat. A kolozsvári bíró, a furcsa látogatók és az igazmondó juhász történetét nagy élvezettel hallgatták a tanulók, sőt együtt játszottak a szereplőkkel. Az interaktív előadást, a látványos és korhű táncokat a lelkes közönség nagy tapssal díjazta. Köszönjük, hogy eljöttetek hozzánk és köszönet a Kassa Megye Kulturális Központnak (Centrum kultúry Košického kraja) az előadás megszervezéséért!

          • Környezetvédelmi előadás

          • A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (Správa NP Slovenský kras) képviseletében MVDr. Balážová Andrea tartott előadást a nálunk honos madarakról. A negyedikeseink figyelmesen hallgatták és nézték a bemutatót, felfedezték az ismert madarakat, megbeszélték miben különböznek és hasonlítanak, mivel táplálkoznak, melyek a költöző madarak, hol fészkelnek. Pár madár fészkébe is "betekinthettek" és a tollaik alapján azonosították a madarakat. Érdekes előadás volt, köszönjük szépen!

          • Kreatív ősz a II. B és a III. AC osztályokban

          • Boldogan fogadva a természet őszi kincseit október utolsó napjait tanulóink kézügyességének és határtalan kreativitásuk kibontakoztatásának szenteltük. Fő alapanyagaink a bogyók, zöldségek, gyümölcsök voltak, melyek kiegészültek gallyakkal, őszi levelekkel, virágokkal és egyéb apró elemekkel. Az itt született meseszép alkotások magukért beszélnek. A kiállított zöldségek, gyümölcsök nemcsak rajzlapra kerültek, hanem meg is kóstolhatták a gyerekek.

          • Rendhagyó zeneóra

          • A másodikosok és a harmadikosok érdekes hangszerbemutatón vettek részt. Boncsér Gábor, miskolci népzenész és zenepedagógus a gyerekek körében ismeretlen hangszereket hozott iskolánkba és szólaltatta meg azokat. A flóta, brácsa, tárogató és a török síp nem mindennapi hangszer. A gyerekek örömmel próbálták ki a különböző hangszereket és végül egy "zenekar is a színpadra" állt. Köszönjük a Kassa Megye Kulturális Központnak (Centrum kultúry Košického kraja) a bemutató megszervezését!

          • Őszi kézműves foglalkozás az I. A-ban és az I. F-ben

          • "Az ősz annyi aranyat hord a zsebében, mint az összes többi évszak együttvéve". (Jim Bishop)

            Az elsősök az őszi kézműves foglakozást az iskolaudvaron kezdték, ahol megfigyelték és megnevezték a fák és bokrok szebbnél szebb színeit. Ezután az osztályban folytatták a munkát, ahol mondókát és verset mondtak az őszről, majd az ősz terméseiből a fenyőtobozokat felhasználva gyönyörű színes csigákat és a szebbnél-szebb őszi levelek felhasználásával vidám baglyokat készítettek. A kész alkotások ezentúl az osztályokat díszítik.

          • A takarékosság és a szegénység világnapján

          • “Sok ember küzd egy élten át,

            Csak gyűjt, csak gyűjt, se hall, se lát.

            Hogy szaporodjék a vagyon

            És meghalhasson - gazdagon.”

            Októberben van a szegénység és a spórolás világnapja is. Hogy érthetőbb és közelibb legyen ez a téma a tanulóink számára, megtekintettünk egy prezentációt, majd beszélgettünk a látottakról, hallottakról. Képek segitségével bemutattam a tanulóknak hogyan és mivel játszottak régen a szegény gyerekek és mik azok a játékok, amik napjainkban is megállják a helyüket. A spórolást pedig úgy kötöttük hozzá, hogy a gyerekek észre sem vették... .Virtuálisan bevásarolni indultunk: a tízórai beszerzése volt a cél. Nagy segítségünkre voltak a reklámújságok. Jó móka volt! (KI)

          • Közlekedj okosan!

          • Napjainkat az élet minden területén szabályok sokasága határozza meg, melyeket illik betartanunk, főleg a közúti közlekedésben. Naponta hallhatjuk a hírekben, hogy a közlekedési szabályok áthágása és be nem tartása óriási károkat és emberéleteket követel. Negyedikeseink a mai sétájuk alkalmával megismerkedtek a jelzőlámpákkal és azok jelentésével. A kijelölt gyalogos átkelőhelyeken gyakorolták az átkelést az utca egyik oldaláról a másikra. Az utcán történt gyakorlás után feladatlapok segítségével elevenítették fel a jelzőtáblák külalakját, színeit és megnevezéseit. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje