• Márciusi könyvhónap a két Lotti jegyében

          • Olvasókönyvünk irodalmi szemelvényei közt idén megtaláltuk Erich Kästner világhírűvé vált regényének: A két Lotti-nak részleteit. Gyermekkorom egyik nagy kedvencei közt volt a pöttyös könyvborítóba bújt vidám történet, így elhatároztam, hogy felolvasásával megajándékozom a márciusi könyvhónap jegyében az osztályom tanulóit is. Minden reggelünket egy új fejezet, egy vidám Luise - Lotte csínytevés indítja, ami garantáltan megalapozza valamennyiünk számára a tanuláshoz szükséges jó hangulatot. Az értő hallgatás és a közösen készített jegyzetek alapján olvasónaplókat is készítünk. A mesehallgatás annyira megtetszett a gyerekeknek, hogy eldöntöttük, lesz folytatás. Idén még három könyv vár ránk, így a könyvhónap számunkra március végével nem fejeződik be.

            (Papp A., osztályfőnök, 7. CS speciális osztály)

          • Pénzügyi ismeretek: Családi költségvetés

          • A 2.A és 2.C osztály tanulói egy újabb pénzügyi fogalommal ismerkedtek meg, mégpedig a családi költségvetés fogalmával. A mindennapi életből vett konkrét példákkal próbáltuk megközelíteni és körbejárni a témát. A gyerekek érdeklődve figyelték a prezentációt és aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Megpróbáltuk a felhívni a figyelmüket arra, hogy mennyire fontos tudatosan és megfontoltan kezelni a család pénzügyeit, valamint milyen veszélyeket rejt a felelőtlen és meggondolatlan költekezés.

          • Vers- és prózamondó verseny iskolai fordulója

          • A mai napon került sor a vers- és prózamondók versenyének iskolai fordulójára.19 tanulót versenyzett a továbbjutásért a járási fordulóba. Az eredmények:

            1.kategória - vers: 1.hely Horváth Sebastián 2.hely Rybár Gusztáv 3.hely Matta Krisztián

            próza:1. hely Rybár Sebastián

            2. kategória - vers: 1.hely Rybár Zlatko, 2. hely Hudák Tatiana 3. hely Lacko József

            3. kategória - próza: 1. hely Bari Alina

            Tanulóinknak gratulálunk, a pedagógusoknak köszönjük a felkészítést!

          • Marec, mesiac kníh

          • Od roku 1955 je marec mesiacom kníh na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa narodil a zomrel v tomto mesiaci. Hoci bol nevidiaci, svoj život zasvätil zbieraniu a záchrane kníh. V rámci tohto mesiaca žiaci našej školy (VIII.A. a VIII.B.) navštívili expozíciu v Štatnej vedeckej knižnici v Košiciach s názvom „Vizsolyská Biblia a vzácne tlače 16. storočia“. Vizsolyská Biblia je najstarším tlačeným prekladom kompletnej Biblie do maďarčiny, ktorý odzrkadľuje stav a úroveň maďarského jazyka na konci 16. storočia. S počtom takmer 2,5 tisíc strán predstavuje v danej dobe najrozsiahlejšie knižne vydané dielo v Uhorsku a súčasne aj v maďarskom jazyku.

            Pokračovali sme prehliadkou dominantnej stavby metropoly východu a jednou z najkrajších stavieb slovenských pamiatok, za ktorú sa považuje Dóm svätej Alžbety Košiciach. Žiaci sa vrátili z exkurzie spokojní, s množstvom zážitkov, ale najmä s novými informáciami o histórií kníh na Slovensku.

          • Március 17. - a szociális munka világnapja

          • Hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami valamilyen szociális kezelést, gondozást igényel.

            Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka. Tevékenységük közben olyan tapasztalatokat szereznek, mely gyakran azonnali, olykor nélkülözhetetlen segítségen túl konfliktuskezelést, válságmegoldást kínál a mindennapi életben való boldoguláshoz. Szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében.

            Míg sok évszázadon keresztül az egyházak látták el a karitatív munkákat, ma már jórészt az állam feladata a szociális ellátás biztosítása. Ebben nagy segítséget nyújtanak a szociális munkások, aszisztensek, önkéntesek.

            Diákjaink a segítségnyújtás fogalmával és fontosságával ismerkedtek.

          • Minden napra egy mese

          • A könyvnek még a mostani digitális világban is megvan a maga varázsa. Az olvasás nemcsak szórakoztat, hanem tanít is. Jótékony hatással van a gyermekek lelkére, tágítja a fantáziát, növeli a szókincset, segíti a gyermekek fejlődését. Március a könyv hónapja. Ebből az alkalomból a hét folyamán több alkalommal könyvkiállítással egybekötött meseolvasást tartottunk a III. B osztályban. A harmadikos gyerekek örömmel olvastak mesét a kisebbeknek. Nagyon jó hangulatban teltek a közös tevékenységek, amikor közösen meséltek, játszottak, énekeltek, könyvjelzőt és meseillusztrációt készítettek. A kiállított gyerekkönyveket érdeklődéssel lapozgatták. Bízunk benne, hogy minél több érdekes, szórakoztató könyv kerül a gyerek birtokába, annál inkább úgy érzik majd, hogy érdemes olvasni.

          • Házasságra és családalapításra való nevelés - tantárgyközi elem napja

          • A speciális osztályokban arról beszélgettünk az etika órákon, hogy a világon a legértékesebbek az emberek - férfiak és nők. Hamarosan eljön az idő, amikor a lányok és a fiúk már keresik egymás társaságát és élettársat választanak maguknak. Megbeszéltük, hogy nem az a legfontosabb, hogy a párunk szép legyen, de inkább az, hogy kedves, szorgalmas, odaadó legyen, és meg tudja teremteni a család számára az elegendő anyagi és érzelmi biztonságot. Ezt mind játékos formában tanultuk meg a memó játék segítségével. Megkerestük a papírfigurák párjait, házakat építettünk nekik, majd következhetett a gyermekvállalás. Utána mindenki elképzelte saját jövendőbeli házastársát és gyermekeit. Fantáziánk alapján megfestettük őket, sőt, a gyerekek neveket is kaptak. A csoportos munkába mindenki aktívan bekapcsolódott és egyetértett azzal, hogy az elhangzott értékek szerint szeretne élni a jövőben.

          • Mentálhigiénés csoportfoglalkozás: Házasságra és családi életre való nevelés - A család és a gyermek

          • A mai délelőtt Maruška (élő könyv) történetén át próbáltuk átérezni és megélni a szülői szerep fontosságát, felelősségét a gyermektervezésben, a gyermekvállalásban és a nevelésben. Maruška állami gondozásban nevelkedett. Biológiai szülőjét máig nem ismeri. Amíg nem fogalmazza meg önmagában kérdéseit a szülőanyjához, addig elhatárolódik a személyes találkozástól vele. Örökbefogadói biztonságos, szerető környezetet biztosítottak számára. Mára, már ő maga is édesanya. Ez a szerep számtalan érzelmet szabadított fel benne, és bennünk is.

            Hogyan nézhet ki egy család derűs és árnyoldala a gyermekek számára? Milyen tényezők okozhatják azt, hogy egy gyermek állami felügyelet, esetleg az állam gondozásába kerül? Mit él meg a gyermek? Mit élhet meg az örökbefogadó? Esély, esélytelenség, esélyegyenlőség... Nehéz érzésekkel dolgoztunk, és még nehezebb megéléssel zártunk, amikor megjelöltük az "itt és mostban", hol, melyik oldalon érezzük magunkat családjaink mindennapjaiban.

            (7.CS osztály)

          • Családi életre nevelés - tantárgyközi elem napja

          • A család volt a fő témája a pénteki nap tanóráinak az 1.A és B osztályokban. A család szerepe, családi kötelékek , a családtagok feladatai memóriajátékok, kisfilmek, rajzos feladatok és szituációs játékok által illeszkedtek az egyes tanórák tananyagába, élvezetessé téve azt. Nagy sikere volt a gyerekek körében a memóriajátékokon kívül a szituációs játékoknak, ahol maguk alakították a szülőket, intézték a bevásárlást, a főzést a család számára, altatták a kisbabát és jutott idő egy kis tereferére is a szomszédaszonnyal, sőt egy fotó is készült a “családi albumba”.

          • Március, a könyv hónapja

          • „Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember: mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember - így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.“

            (Babits Mihály)

            A könyv hónapja alkalmából a nyolcadikosok ma virtuális sétát tettek a Babits Mihály Emlékházban. A tanulók tananyagként több órán keresztül a Jónás könyve című próféta-novella művét ismerték meg. Az óra célja: Jónás történetén keresztül annak a felismertetése, hogy a kapott feladatokhoz egyéni felelősség is kapcsolódik. Lelkes tanulóink az illusztráció folyamán közelebb kerültek a mű megértéséhez.

          • Mentálhigiénés csoportfoglalkozás

          • Érzelmekkel a megértéshez és együttérzéshez: Milyen a végtaghiányos társaink élete?

            Érzékenyítő foglalkozásunk menete:

            A videó megtekintése magyarázat nélkül.

            Elsődleges érzéseink (Dixit kártyák segítségével).

            A videó megtekintése szakaszonkénti magyarázattal, beszélgetés.

            Érzéseink a megértés útján (Dixit kártyákkal kifejezve).

            Csoportmunka, feladatok megoldása.

            Új információk: Mi újat tudtam meg, tanultam?

            Mit viszek magammal: A másság tanít. Minden nap új lehetőségeket teremt.

            A következő elő könyvünk kiválasztása az Eduma könyvtárából.

            Hallottad már Nick Vujicic nevét? Keress rá közösségi hálón, és a következő foglalkozásunk elején mesélj róla.

            Mi heti egy alkalommal így dolgozunk az élő könyvekkel. (7.CS osztály)

          • Környezetünk védelme

          • Az V. C és V. D speciális osztály tanulói a föld, víz és talaj szennyezéséről beszélgettek. A beszélgetés célja az volt, hogy diákjaink megértsék és felfogják a természet és környezetünk védelmének fontosságát. Többek között elmondtuk, mi szennyezi a talajt, a vizet és a levegőt. Ezt egy kisfilmen is megtekintettük. Megtanultuk, hogy az élőlények életben maradásához tiszta levegő, víz és talaj szükséges. És hogy valamit tegyünk is a környezetünkért, felszedtük az összes szemetet az iskolánk környékéről.

          • Pedagógusok aktualizációs képzése

          • A mai napon a komáromi Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM Komárom) négy szakembere tartott képzést iskolánk pedagógusainak. A szakmai nap célja az volt, hogy megismerjük a támogató intézkedések katalógusát, a segédanyagokat és az alapiskolai támogató intézkedések végrehajtásának alapvető eljárásait. Köszönjük a tartalmas, szakmai előadást!

          • Roma tanulók szavalóversenye

          • ebruár 22-én tanulóink a Tornai Alapiskola által megrendezett roma tanulók vers- és prózamondó versenyén vettek részt, ahol 3 kategóriában, vers és próza műfajban mérték össze tudásukat. A zsűri a kiejtést, az előadást és a műválasztást is értékelte. Köszönjük a szívélyes fogadtatást és ezt a remek kezdeményezést!

            Díjazottak:

            Horvát Sebastián 2.A I. kategória vers 1. helyezett

            Rybár Sebastián 1.A I. kategória próza 1. helyezett

            Hudák Tatiana 6.A II. kategória vers 1. helyezett

            Kanaloš Christopher 4.B II. kategória vers 2. helyezett

            Lacko József 4.B II. kategória vers 3. helyezett

            Bari Alina 9. III. kategória próza 3. helyezett

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje