• Kölcsönös óralátogatáson

          • Ma a 8.B osztály testnevelés óráján találkoztunk a tornateremben. A tanulók Kišpéri Zoltán tanár úr irányításával a tigrisugrást, más néven a tigrisbukfencet, vagy repülő gurulóátfordulást gyakorolták, ami a talajtorna egyik legmutatósabb gyakorlatai közé tartozik. Ezt mi is bizonyíthatjuk, jó volt nézni a tökéletes ugrásokat!

          • A társadalmi igazságosság világnapja

          • Az ENSZ 2007-ben nyilvánította február 20-át a A társadalmi igazságosság napjává. Célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a békés együttélésre, a faji, etnikai, vallási, kulturális és fogyatékossági alapú egyenlőségre, a kölcsönös szolidaritásra.

          • Képzőművészeti verseny - kiértékelés

          • Ma megérkeztek a XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny kiértékelésének eredményei. Örömmel vettük tudomásul, hogy a 2. kategóriában Forgács Antónia, 7.C speciális osztályos tanuló alkotása 34 beérkezett mű közül a legszebb lett, így 1. helyezést ért el. Antóniának és felkészítő pedagógusának, Papp Andreának gratulálunk a szép eredményhez!

          • Február 21. - Az anyanyelv nemzetközi napja

          • Államnyelvünk szlovák. Iskolánk tanítási nyelve magyar. Idegen nyelvként tanuljuk a szlovákot és az angolt. Anyanyelvünk a romani nyelv... A mai napon arról álmodoztunk, hogy milyen lenne, ha tanulóink anyanyelvükön tanulhatnának. Kerestük a válaszokat arra, hogy miért nem él a roma nemzetiség nagy része ezzel az alkotmányban biztosított lehetőséggel. Beszéltünk az anyanyelven való tanulás hatásaira a tanulmányi eredmények tekintetében. Mindezt anyanyelvünkön, játékosan, kölcsönösen tisztelve egymás nyelvét. (7.CS speciális osztály)

          • A tudatos pénzhasználatra való nevelés napja a V.D és a VI.C speciális osztályban

          • Ki korán kel, aranyat lel. Ablakon szórja a pénzt. Sok kicsi sokra megy – és sok hasonló közmondáson keresztül próbáltuk rávezetni a tanulókat a tudatos pénzhasználat fontosságára. Többek között megismerkedtek különféle pénzügyi fogalmakkal is, mint a bankszámla, bankkártya, takarékosság, tervezés, kamat. Az ötödikesek a bankjegyek és az érmék világában merültek el, a hatodikosok a bankkártya és a bankautomata helyes használatáról kaptak tájékoztatást. Azonban a legnagyobb hangsúlyt mégis a takarékosságra és a pénz helyes beosztására fordítottuk.

          • Érzékenyítő óránk az Eduma nonprofit szervezet élőkönyvének segítségével

          • Dominika története az iskolai bántalmazásról szólt. Elbeszélése alapján az Eduma ajánlott módszertani segítsége szerint haladtunk érzelmeink mentén az egész óra keretében. A feladatokat Dixit kártyákkal gazdagítva oldottuk, miközben folyamatosan bújtunk a bántalmazott és bántalmazó bőrébe. Kerestük az érzéseinket, szükségleteinket, a lehetséges segítségeket. Köszönet az Eduma nonprofit szervezetnek az élő könyvtárhoz, valamint a módszertani segédanyagokhoz való ingyenes hozzáférésért!

            Jövő hétre egy társadalmi és szociális érzékenyítéssel foglalkozó történetet terveztünk be. Milyen testi fogyatékkal élni? A storrytelling segítségével remélhetőleg egyre mélyebb szinten kapcsolódunk majd a másságainkhoz, egymáshoz.

            (7.CS osztály)

          • Technika óra a speciális osztályban

          • A technika óra keretén belül a 4. C és 5. C speciális osztály tanulói szegecselési technikával készítettek kreatív képeket. Az alkotások nem készülnek könnyen. A faanyag megmunkálásával kezdtük: a deszkalap fűrészelésével, gyalulásával és az egyenetlen szélek csiszolásával. A táblákra különféle motívumokat rajzoltunk, amiket sok kis szegecs és színes hímzőfonalak segítségével keltettük életre. Gyönyörű képeket alkottunk, miközben fejlesztettük kézügyességünket, kitartásunkat, a finommotorikát, a koordinációt, képzelőerőt és nem utolsó sorban szépérzékünket is.

          • Pénzügyi ismeretek napja a felső tagozaton

          • Február 15-én a felső tagozaton megtartottuk a pénzügyi ismeretek tantárgyközi elem napját. Tanulóink minden egyes tanítási órán ezt a témát járták körbe, így sok új ismerettel gazdagodtak. Íme egy kis ízelítő:

            Matematika órákon szó esett a családi költségvetésről, bevételi forrásokról és akiadásokról, ezek arányos elosztásáról, vagyis a helyes gazdálkodásról. Szlovák órákon az élményszerű szituációs játékok mellett nyelvtani ismeretekkel is foglalkoztak, pl. a pénzügy

            területéről származó szavak szótagolásával, számnevek helyesírásával. Kémia órán a levegő szennyezéséről esett szó (pl. szemétégetés), és az ezzel járó anyagi büntetésekről. Fizika órán a

            gyors, de kevés üzemanyagot fogyasztó járműveket keresték vásárlás céljából. Történelem órán az egyes fizetőeszközökről beszélgettek a tanulók, majd arról, hogy milyen hosszú út vezetett a pénzérméktől a modern bankkártyák bevezetéséig. Informatikán a biztonságos internetes vásárlásról esett szó. Földrajzon az euróról és az egyes országok pénzérméiről tanultak. Az angol órákon a

            tanulók a pénz fogalmával ismerkedtek, és a megspórolt zsebpénzek ésszerű befektetéséhez is kaptak útmutatást. Magyar órán ellátogattak a virtuális pénzmúzeumba, felelevenítették a pengő, a krajcár és a fillér elnevezéseket. A gazdálkodj okosan társasjáték keretében beszélgettek a háztartásvezetés rejtelmeiről. Rajzon a pénzzel kapcsolatos közmondásokhoz, szólásokhoz

            készítettek illusztrációt. Nagyon reméljük, egy pár év múlva a megszerzett ismereteket tanulóink kamatoztatni fogják.

          • Gazdálkodj okosan 💵💴💶💷

          • 2024. február 15-én a 4.C és 5.C speciális osztáyokban tantárgyközi témaként pénzügyi ismeretekkel foglalkoztunk. A pénz történetéről és régebbi formáiról beszélgettünk. Az interaktív játékokon keresztül megtanultuk megkülönböztetni a pénzt szín, forma és méret alapján. Gyakoroltuk a pénzváltást, az érmék értékeinek összeadását és a vásárlási végösszegek kifizetését. Megtanultuk a kölcsön és kamat szavak jelentését, és beszélgettünk a mindennapi életre gyakorolt ​​hatásukról.

          • Pénzügyi ismeretek napja a negyedikben

          • Mai napon a tantárgyközi elemen belül a 4 A és 4.B osztály tanulói betekintést nyertek a pénzügyi ismeretekbe. Az előadás célja az volt, hogy megtanulják, mit jelent gazdaságosan élni a való életben. Megtudták, hogy a pénz egy csereeszköz, amit úgy kell beosztani, hogy jusson is, maradjon is, mert nélkülözhetetlen eleme az életnek. Az előadás után feladatokat oldottak meg a szerzett ismeretek alapján.

          • A betegek világnapja

          • Február 11-e a betegek világnapja. Célja, hogy kellő figyelmet szenteljünk a betegeknek, ápolásuknak, valamint a róluk való gondoskodásnak.

            A II.A osztály kisdiákjai megemlékeztek erről a fontos napról. Tudásuknak megfelelő szinten megismerkedtek a betegségek különböző típusaival, megtudták, hogy hogyan és mi okból lett ez a nap világnap. Majd elkészítették saját kis egészségügyi táskájukat, amelyet előtte megtöltötték a megfelelő segédeszközökkel.

          • ❗️❗️❗️ÉRTESÍTÉS❗️❗️❗️

          • A folyamatos rossz influenzajárványügyi helyzetre való tekintettel az iskola igazgatója értesíti a szülőket és a tanulókat, hogy február 9-én, pénteken a tanítás ismét szünetel. Találkozunk hétfőn, február 12-én.

          • A holokauszt nemzetközi emléknapja

          • „A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött, hanem szavakkal és gyűlölettel“ (Lily Ebert).

            Harag, kiközösítés, gyűlölet és irigység. Szavak, amelyek a történelmet formálják és az emberi sorsokat alakítják. Pusztítanak és gyilkolnak. Ha nem vigyázunk, akkor felélesztik a múltat, és annak borzalmait. Éppen ezért a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a szavak erejéről és hatásáról beszélgettünk a felső tagozatos diákjainkkal. Az idei rendhagyó történelmi órán a tanulóink egy rövid prezentációt láthattak a holokausztról és az emberek befolyásolhatóságáról. Az előadás után a jelenlévők kérdőívet töltöttek ki arról, hogy milyennek látják magukat és másokat. Majd egy kötetlen beszélgetés után pedig arra jutottak, hogy mindekit el lehet fogadni, csak meg kell találni benne a jót és a szépet.

          • A nemzetközi adatvédelmi nap

          • A világnap alkalmából a II.A és az II.E osztályos tanulókat bevezettük az adatvédelem világába. Szituációs játékok segítségével elsajátították az alapismereteket. Mik is azok az adatok, miért védjük, kinek és milyen helyzetben kötelességünk odaadni. A tanulók szülő, tanár, orvos, és rendőr szerepébe is belebújhattak.

          • Regionális nevelés és a népi kultúra tantárgyközi elem napja

          • Regionális nevelés és a népi kultúra tantárgyközi elem napja/hete Január utolsó hetében a hatodik speciális osztály tantárgyaiba becsempésztük a regionális nevelés és a népi kultúra elemeit. Különböző foglalkozásokon keresztül bepillantást nyertek a tanulók, hogy régen az emberek miként éltek, milyen foglalkozásaik voltak, mit viseltek. Sort kerítettünk arra is, hogy megismerjék környékük történelmi, kulturális nevezetességeit, amit a városi múzeumban és a Fő utcán tekinthettek meg. Erre a történelmi portyára meghívtuk az V.D speciális osztály tanulóit is

          • ÉRTESÍTÉS

          • Az iskola vezetősége értesíti a szülőket, hogy az influenzás megbetegedések nagymértékü terjedése miatt a tanítás február 5-től (hétfő) február 7-ig (szerda) szünetel, az iskola zárva lesz. A tanítás február 8-án, csütörtökön folytatódik.

          • Kölcsönös óralátogatás

          • Január 31 – én a V.B osztályban nyitott technika órát tartott Halász Andrea tanárnő. Az óra célja az volt, hogy a tanulók megtanulják és képesek legyenek megkülönböztetni a nyersanyagot, alapanyagot, félterméket és a kész termékeket.

            Az elméleti ismeretek elsajátítása után a tanulóknak lehetőségük nyílt a megszerzett ismereteket gyakorlati tevékenységekben is alkalmazni. A tanulók két csoportra voltak osztva. Az első csoportban agyaggal dolgoztak: kancsót, csészéket, szíveket, valamint egy kígyót formáztak meg. A második csoportban a tanulók az előkészített anyagokból szendvicseket készítettek szülinapi ünnepségre. Közben beszélgettek az egészséges táplálkozás piramisáról.

            Az óra végen a jelenlévő pedagógusok és a tanulók pozitívan értékelték a technika órát.

          • A természet törvényei

          • Január 30-án a 7., 8. és 9. osztály képviselői találkoztak a biológiai teremben, hogy összemérjék tudásukat a természettudományi tantárgyakból szerzett ismeretekből. Hármas csoportokban oldották a gyakorlati feladatokat matematikából, fizikából, informatikából, földrajzból és biológiából. Biztató látvány volt diákjaink igyekezete, versenyszelleme és példás odafigyelése az egyes feladatok megoldása közben. Mindenki, aki részt vett a versenyen, győztesnek számít. A helyezések a következők:

            1. hely – 9. osztály

            2. hely – 8.B osztály

            3. hely – 7.B osztály

            Minden tudásra vágyó tanulónknak gratulálunk!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje