• Hogyan gondoskodjunk télen az állatokról 🐰🦊🐦🦉

          • Az erdei állatok és madarak téli etetéséről és annak fontosságáról beszélt ma Štark Marcela tanárnő harmadikosainknak és a speciális osztály tanulóinak. A téli madáretetők segítségével a madarak könnyebben hozzájutnak az életfontosságú táplálékhoz, amely nélkülözhetetlen az energiaszintjük és testhőmérsékletük fenntartásához. A vadak etetését, amit a vadászok és erdészek végeznek, célszerű már ősszel elkezdeni, hogy az állatoknak legyen idejük elegendő zsírtartalékot felhalmozni. Fontos táplálékuk a só, széna, lucerna, kukorica és különböző zöldség és gyümölcs. Az óra végén kihelyeztünk madáretetőt, mivel még a télnek nincs vége.

          • Ferenczy István Képzőművészeti Verseny

          • Idén számunkra különösen kedves témát hirdetett meg a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya és a Gömör-Kishonti Művelődési Központ. Móra Ferenc műveihez készíthettünk illusztrációkat. Választásunk a nagy kedvencünkre, "A szánkó" -ra esett. A történet mintha rólunk szólna. Nem idegen, nem elavult, nem távoli. Kati néni jó ismerős, szánkónk sincs, de nagyon szeretnénk... Van aki fát kölcsönöz, van aki fagyoskodik, ismerünk olyan családot, ahol az újszülött a februári hidegben megdermedt. Nem szükséges magyarázat ahhoz, hogy valamikor kályhán főtt az étel, nem idegen számunkra a vágyakozás, a nélkülözés, a krumpliból főtt leves. A bogárszemű fekete kutya is jóbarát. Télen a fűtetlen viskókban a túlélést jelentheti. A gyerekek mégsem szomorkodnak. Nagyokat kacagnak a szánkóról hóba borult csibészeken. Aztán megjelenik szemükben a megnyugvás, Kati néni él! Képeinken sorban elevenednek meg a szereplők és a motívumok. Reméljük, hogy Antónia alkotása éppoly sikert arat, mint számunkra a történet! (VII.CS)

          • Regionális nevelés a 2.D osztályban

          • A regionális nevelés a helyi kultúra és értékek megőrzésére, ápolására, valamint a helyi közösségek fejlesztésére fókuszáló nevelési módszer. A 2.D osztály tanulói e témakör keretén belül ismerkedtek meg a magyar, roma és szlovák népi kultúra hagyományaival, szokásaival, értékeivel. A népi kultúra a helyi kultúra egyik fontos eleme, amelyet a regionális nevelés során is ápolunk és továbbadunk a következő generációknak, beépítve azt a magyar, szlovák, környezetismeret, matematika, képzőművészeti nevelés és zenei nevelés tantárgyakba.

          • Az aranyszőrű bárány

          • Az egyik legszebb magyar népmesét hozta el az alsó tagozatosoknak Demko András mesemondó.

            A szegény ember legkisebb fia útnak indult szerencsét próbálni. Beállt dolgozni egy juhosgazdához, ahol szolgálatáért egy aranyszőrű bárányt kapott jutalmul. Hogy ezzel aztán hogyan nyerte el a királykisasszony kezét, azt tanulóink közreműködésével megtudhattuk a meséből. A kis elsősök nemcsak boldogan szerepeltek, de elkészítették papírból az aranyszőrű bárányt is. Köszönjük a mesés élményt

          • Regionális nevelés és népi kultúra - tantárgyközi elem napja

          • "Farsang napja eljött már, kezdődik a jelmezbál, zeneszóra vígan lép, ring a tarka báli nép."

            Nagy volt a vigadalom az 1. A, B és a 4.B osztályokban: jelmezbálra készültünk. Ráhangolódásként vidám bohócokat készítettek a gyerekek, majd megismerkedtek a farsangi hagyományokkal, szokásokkal. Ezután végre elkezdődhetett a vigasság, felhőtlen mulatozás, tánc. Míg a többség táncolt, addig a negyedikesek fánkot sütöttek. A finom farsangi fánk mindenkinek nagyon ízlett.

          • Kölcsönös óralátogatás

          • Ezúttal a 3.A osztályban magyar órán vettünk részt, ahol Molnár Mónika osztályfőnök segítségével La Fontaine A teknős és a nyúl c. meséjének feldolgozása történt.

          • Kölcsönös óralátogatás - nyitott óra

          • A 7.D speciális osztályban nyitott órát tartott Nagy Ildikó igazgatóhelyettes. A magyar óra célja az volt, hogy a gyerekek szóban fejezzék ki érzéseiket A kis gyufaárus lány c. Andersen mese elolvasása után. Rövid hatásszünet után jöttek az ötletek a kislány megmentésére, a feszültség oldására, amelyeket a tragikusan végződő mese váltott ki mindannyiukból. A beépített drámapedagógiai elemeknek, a hétköznapi életből merített példáknak és a nem hagyományos ülésmódnak köszönhetően a tanulók felszabadultan viselkedtek.

            Az órán nem hiányzott az újévi köszöntő éneklése, az év felbontása hónapokra, hetekre, napokra és órákra , mely által a matematikai, zenei tantárgyközi kapcsolatok tanórákba való beépítése lett bemutatva.

            A pedagógus a mese kapcsán nevelési célként a szülői felelősséget emelte ki. A pénzügyi ismeretek és a közlekedési nevelés kereszttémák elemeit ügyesen építette be az óra menetébe .

          • Iskolánk karácsonyi műsora

          • Szíves szóval és csengő dallal fogadtuk a mai karácsonyi műsorunkra érkezőket, akik velünk együtt várják ezt az ünnepet. A szereplők arcán lázas izgalom, a felkészítő tanárokban a várakozás feszültsége, a szervezők kezében a kellékek, a gazdag műsor terve. Erről szól ez a délelőtt; meglepetést, örömet szerezni mindazoknak, akik eljöttek körünkbe.

            A gyerekeknek a karácsony a legszebb ünnep, mert együtt lehet a család, talán béke van, és az ajándékok minden korábbi szülői szidásért kárpótolnak. A karácsonyok a gyerekek miatt a szülőknek a legfontosabbak, mert a kicsik ekkor tanulják meg, milyen is lesz az ő majdani családjukban ez az ünnep. A karácsony az iskolában a legeslegfontosabb, mert a téli szünet beköszöntét jelzi, a tanulásmentes napokat, a gyorsan elröppenő szünidei heteket ígéri.

            Fogadjátok szeretettel iskolánk karácsonyi műsorát képekben, amit nagy szeretettel készítettünk! Mindannyiuknak szép karácsonyt kívánunk, békességben, egészségben, szeretetben és boldogságban!

          • ÉRTESÍTÉS

          • Értesítjük a szülőket, hogy 2023. december 22-én, pénteken igazgatói szabadnap lesz, a tanítás szünetel.

            A tanítás 2024. január 8-án, hétfőn a karácsonyi szünetet követően órarend szerint folytatódik.

          • Képzőművészeti workshop

          • A Szepsi Városi Művelődési Központ december 18-án a "Szív a tenyérben" projekt keretén belül képzőművészeti workshopot szervezett iskolánk tanulóinak. A délelőtt folyamán 10, a képzőművészetben jártas tanuló festett a a témában, a művek magukért beszélnek.

          • “A fiatalság küldetése a korrupció felelősségre vonása.”

          • A korrupcióellenes világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta.

            Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni a korrupcióról való beszélgetést a tanulóinkkal. Sok helyütt és sokféle formában felütheti a fejét. Számukra a baráti társaság, család és az iskolai környezet áll a legközelebb. Ezt ismerik és biztonságot nyújt számukra. Először is röviden elbeszégettünk arról, hogy mi is a szó jelentése. Képek és rövidfilm segitette abban, hogy érthető legyen a téma. A tanulók meglepően nagyon hamar ráéreztek a lényegére. Csak úgy jöttek belőlük a saját tapasztalataikon alapuló történetek, esetek. Az órát egy nagyon kedves rajzfilm megtekintésével zártuk

          • Karácsonyi kézműves foglalkozás

          • Iskolánkban immár hagyománnyá vált az adventi készülődés. A jeles ünnepek közeledtével december 13-án kézműves foglalkozást szerveztünk, nem hagyományos módon. A 2.D osztály tanulói szüleikkel karöltve alkothattak apró ajándékokat, képeslapokat szeretteiknek. Öröm volt nézni a sok ügyes kezet.

          • Advent

          • Karácsonyi versek, dalok kíséretében szorgoskodnak, hangolódnak a szeretet ünnepére az alsó tagozatos osztályok.

          • Karácsonyvárás

          • A karácsonyvárás mindig telis-tele van izgalmakkal. Az adventi várakozás idején iskolánk valamennyi osztálya lelkesen készül az ünnepekre. Egyedi ötletek, sajátos alkotások színhelyei a tantermek. Mi idén a karácsonyi alkotóműhelyünkben ezeket a csodákat varázsoltuk, kívánva velük áldott ünnepeket mindenkinek!

          • A Thália Színházban voltunk

          • A legszürkébb hétköznapok is rejtenek csodákat. Főleg, ha van egy pókhálós, titokzatos padlás, ahol varázslatos, nagy találkozások várnak mindenkire. Ez a különös padlás a mesék birodalma. A mű egy betörés, két szerelmes fiatal és négy, a túlvilágot kereső szellem történetét meséli el. Emlékek, álmok, kalandok keverednek össze. Kiderül, hogy mindenki szeretne egy olyan helyet, ahol otthon érezheti magát, ahol a szeretet és a jóindulat mindig győz. Ha legnagyobb kincseink kerülnek veszélybe, akkor derül csak ki, hogy mit vagyunk hajlandóak föláldozni, mit vagyunk képesek megtenni a többiekért. Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter A padlás c. mesemusicalt nézte meg iskolánk 40 felső tagozatos tanulója ma, a kassai Thália Színházban.

          • Mediális nevelés – tantárgyközi elem napja

          • December 13-án a felső tagozaton megtartottuk a mediális nevelés tantárgyközi elem napját. Matematika órán a tanulók felvilágosítást kaptak a média befolyásoló hatásáról, valamint összehasonlították matematikai műveletekkel a konkrét akciós termékeket. Felmérést végeztek megállapították, hogy hány órát töltenek el az interneten naponta, havonta, évente. Informatika órán beszélgettek az internet veszélyeiről. Angol órán a média fajtáival ismerkedtek meg a tanulók, majd a feltett kérdésekre válaszoltak annak használatáról. Biológia órán arról beszélgettek, hogyan hat a média az ember testi-lelki egészségére. Etika órán a tanulók átfogó képet kaptak az online zaklatásról. A magyar óra keretén belül a tanulók elsajátították, hogyan tanulhatnak az internet segítségével. Megkeresték az idegen szavak magyar megfelelőit. Chat formájában jelenítették meg Petőfi „János vitéz” c. elb. költ. 1. részét. Történelem órán a tanulók a divat fejlődésével foglalkoztak. Prezentáció keretén belül megtekintették a különböző divathullámokat az ókori civilizációktól napjainkig. Szlovák órán élményszerű tevékenységet játszottak: „Újságszerkesztő vagyok”. A technika órán kamerát, mikrofont készítettek a tanulók. Interjú készült a vezetőséggel és a pedagógusokkal.

          • Író-olvasó találkozó

          • December 12-én a 4.B osztály tanulói a Mestská knižnica Moldava nad Bodvou - Szepsi Városi Könyvtár meghívására író-olvasó találkozón vettek részt. Fellinger Károly, felvidéki magyar költő bemutatta gyermekeknek írt köteteit, amelyek Felvidék falvaiba visznek el bennünket, hogy megismerjük jellegzetességeiket, történelmüket, műemlékeiket, mondáikat, valamint híres szülötteiket. A könyvek nemcsak verseket, de térképeket is tartalmaznak, amelyek azt segítik, hogy a gyermekek játékosan ismerjék meg szülőföldünk nevezetességeit. Köszönjük a meghívást!

            Fotók: Szepsi Városi Könyvtár

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje