• Munkára nevelés - őszi konyhaműhely

          • Hogy összeköthessük az őszi kézműves foglalkozást a munkára neveléssel, ma délelőtt tantermünket az iskolai gyakorlókonyhára cseréltük. Mivel a sütőtökkrémleves ismeretlen tanulóink körében, élettani értéke viszont nagyon gazdag (a második világháborút követő ínséges időkben szinte néptápláléknak számított), éppen ezért esett erre az ételre a választás. Az új ízvilág nem nyerte el a gyerekek egyhangú tetszését, így megegyeztünk abban, hogy a következő alkalommal ők lepnek meg bennünket egy általuk készített kedvenccel. Már alig várjuk! (7.C speciális osztály)

          • Az állatok világnapja

          • Az 1931-ben, Firenzében megtartott környezetvédelmi konferencia nyilvánította október 4-ét, Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emléknapját az állatok világnapjává. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. A második osztály tanulói az egész tanítási napot az állatok világnapjának szentelték. A nap folyamán rengeteg interaktív feladaton keresztül megismerkedtek a különböző állatokkal, hangjaikkal, szokásaikkal.

          • Szeptember 30. - a magyar népmese napja

          • A 7.C speciális osztály Benedek Elek születésnapjára rendhagyó ajándékkal készült. Ráhangolódtak a fantáziálásra, ötleteltek, majd megszületett saját tündérmeséjük, aminek a A királykisasszonyok és az ördög címet adták. Csudajó móka volt! Ha kíváncsi vagy te is az "osztálymesére", a 7.C osztály tanulói szívesen segítenek, és felfedik a mókás, kalandos, szerelmes, harcos... történetet, ahol jó tett helyébe...

            A 2.C osztály tanulói a "Magyar népmese napja" felhívásba kapcsolódott be. A YouTube csatornán közvetített mesét Judit néni, a cseperedik.hu tanító nénije olvasta fel. A címe A bujdosó macska volt. A mese meghallgatása után a gyerekekkel elmondták, miről szólt a mese, felsorolták a szereplők jó, illetve rossz tulajdonságait, aztán a lerajzolták a mese szereplőit. A mese: https://www.youtube.com/watch?v=8ifqa0AbnE8

          • X. Rajzolj és nyerj - képzőművészeti pályázat eredménye

          • A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játékház idén 10. alkalommal hirdette meg a "Rajzolj és nyerj" című képzőművészeti pályázatát. A zsűrire nem kis feladat hárult, hisz 600 rajzból kellett kiválasztani a díjazottakat. 2023-ban 42 intézményből 27 intézmény szerepelt sikeresen. Gratulálunk Hudák Martinnak (7.C speciális osztály), aki iskolánk számára kategóriájában a 2. helyezést érte el! Köszönjük az ajándékokat!

            (7.C osztály)

          • Kutatók éjszakája 2023

          • A Kutatók éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Iskolánk tanulói szeptember 29-én Kassán, az OPTIMA üzletközpontban megrendezett eseményen bepillantottak a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül megismerkedhettek a tudományos kutatás számos új eredményével. Az idén legjobban az agy működését és az összpontosítást mérő kísérlet kötötte le diákjainkat. Bepillantottak a mikroorganizmusok világába, ásványokkal ismerkedtek, állatokat szemléltek és ismertek meg. Egy kihelyezett planetáriumban megtekinthették az univerzum szépségét, kis előadást hallgattak meg a robotika és a mesterséges intelligencia világából. Sok érdekes élménnyel gazdagodva tértek haza.

          • Ami az egyik embernek szemét, a másiknak drága kincs

          • A környezetvédelmi kereszttantervi nevelés keretén belül a kis elsősök az újrahasznosítással foglalkoztak. Megtanulták, hogy az egyszerű eldobott WC papír gurigából milyen szép kiskutyákat lehet készíteni. A másik osztály őszi fákat alkotott. A harmadik osztály pedig a joghurtos dobozt hasznosította újra. A negyedik osztály interaktív feladatokat, prezentációt és kisfilmet nézett meg a témával kapcsolatban. Az ötödik elsős osztály pedig a szelektív szemétgyűjtéssel foglalkozott. Megismerkedtek azzal, hogy melyik színű tároló edénybe mit kell gyűjteni. Válogatták az újságból kivágott tárgyakat, gyakorolták a színeket, számolták a kukák tartalmát. Ezzel a munkával a napunk hasznosnak bizonyult és nagyon gyorsan elszaladt.

          • Autentikus cigány népzene

          • A kassai Romathan Színház a roma nemzeti kisebbség világhírű színháza, az egyetlen ilyen színház Szlovákiában és Európában. Előadásaikban segítik közelebb hozni az eredeti roma kultúra hagyományait és sajátosságait. Felső tagozatos tanulóink ma "Az ősi roma dallamok II" c. produkciót tekinthették meg. Mestské kultúrne stredisko Moldava nad Bodvou, köszönjük a meghívást!

          • Tantárgyközi elem napja - környezetvédelmi nevelés

          • Az V. D speciális osztály tanulói természetvédelmi napot tartottak. Fontosnak tartjuk a természet megismerését, milyen fák, bokrok nőnek a környezetünkben és azt megtanítani, hogy miért kell vigyázni a körülöttünk lévő természetre.

          • Iskolai tejnap

          • A mai nap iskolai tejnapot tartott a IV.A és a IV.B osztály. A cél a tej, tejtermékek fogyasztásának megszerettetése volt, amit változatos tevékenységek által próbáltunk elérni. Előadás keretén belül a tej szerepéről az egészséges táplálkozásban, tej alkotórészeiről, vitamintartalmáról, tejtermékek sokszínűségéről szereztek ismeretet tanulóink. Egy remek kézírással készített recepteskönyvet állítottak össze. Olyan recepteket kellett keresniük, melyek tejet vagy tejterméket tartalmaznak. Napi étlapot állítottak össze olyan ételekből, amik tejtermékeket tartalmaznak. Matematika órán az űrtartalom átváltást gyakoroltuk tej, kancsók, feladatlap segítségével. A nap vége pudingkóstolással zárult.

          • Író-olvasó találkozó

          • Szeptember 21-én a Művészeteket Pártoló Alap jóvoltából az Élménydús könyvtár c. projekten kertén belül került megszervezésre a városi könyvtárban Póda Erzsébet író, újságíró és szerkesztő előadása. A találkozónk a negyedikesek vettek részt, aki figyelmesen hallgatták az írónőt. Póda Erzsébet bemutatta meséskönyveit - Pilicke meséi, Hétmesés könyv, Cseperke -, majd részleteket olvasott a könyvekből. Köszönjük a meghívást!

            Fotók: Mestská knižnica Moldava nad Bodvou - Szepsi Városi Könyvtár

          • Őszi célirányos gyakorlat

          • A felső tagozatos tanulóknak évente kétszer kell teljesíteni egy célirányos gyakorlat elméleti és gyakorlati részét. A korábban születettek "honvédelmi gyakorlat" néven ismerik ezt az eseményt. A tanulók öt tantárgyból sajátítottak el ismereteket és készségeket: vészhelyzetek megoldása - polgári védelem, egészségügyi felkészítés, közlekedési nevelés, mozgás és tartózkodás a természetben, valamint biztonságos viselkedés. Az elméletben megszerzett ismeretek elsajátítását ma a gyakorlatban tesztelték.

          • Drogprevenciós foglalkozás

          • Szeptember 20-án és 21-én a kassai prevenciós és tanácsadó központ pszichológusa interaktív előadást tartott az ötödikes és hatodikos tanulóinknak azzal a céllal, hogy csökkenjen azoknak a gyerekeknek a száma, akik a drogokban, illetve más függőségekben keresnek gondjaikra megoldást. Az iskola programjában évek óta nagy figyelmet fordítunk a megelőzésre. Meggyőződésünk, hogyha a fiatalok tisztában vannak a reális veszélyekkel, és nem csupán a tiltás, hanem a tudás kerül a középpontba, az valószínűleg sokkal célravezetőbb a szerhasználat kerülésében.

          • Hogy utódaink is élvezzék...

          • 2023.szeptember 18-a a természet védelmében telt a felső tagozaton. Az enviromentális nevelés tantárgyközi elem jegyében a 7., 8.. és 9. évfolyamokban valamennyi tanórán a földünk és közvetlen környezetünk megóvásával foglalkoztunk különböző aspektusból megközelítve. Szó volt a szeparált szemétgyűjtés fontosságáról, a klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyeiről, az erdők védelméről a „gyorsdivat” földünkre gyakorolt kártékony hatásáról. Teret kapott az energiatakarékosság kérdése és a bioenergia elterjedésének fontossága is. A matematika órán a szemétszállítás kiadásait számolták ki a tanulók, kémián szmogot állítottak elő kellemetlen hatásait érzékeltetve. A történelem órákon pedig összehasonlították, hogy az emberek hogyan viszonyultak a tisztasághoz az ókorban, a középkorban és az újkorban. Természetesen a gyakorlati rész sem maradhatott el. A kilencedikesek gereblyét ragadva az iskolaudvart takarították fel a lehullott levelektől, mert ott jó élni, ahol rend és tisztaság van.

          • Tanévnyitó 2023/2024

          • Tisztelettel várjuk iskolánk összes tanulóját és a szülőket az ünnepélyes tanévnyitónkra, melyet 2023. szeptember 4-én, 8.00-tól tartunk intézményünk belső udvarán. Az ünnepi tanévnyitót az osztályok első osztályfőnöki órái követik, majd ezt követően tanulóink hazamehetnek.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje