• Daganatos gyerekek gyógyítására gyűjtöttünk

          • A nárciszok napján az ország legtöbb városában gyűjtést szerveznek a a daganatos betegségekben szenvedők megsegítésére. Fontosnak tartjuk a gyerekek tájékoztatását, nevelését ezen a téren, felhívni a figyelmet a betegségre, hangsúlyozni a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát. Mi az iskolában szerveztük a gyűjtést a tanulóink és az alkalmazottak körében. Az összegyűlt pénzösszeget, 197 eurót a kassai gyermekonkológiai intézet daganatos betegeinek gyógyítására szánjuk. Köszönjük, hogy segítettél!

          • Foci - járási 1.hely ⚽️🥇🏆

          • Csütörtökön zajlott a szepsi focipályán a fiúk járási labdarúgó bajnoksága. Iskolánk csapata ismét remekelt, 7 csapt közül az első helyen végeztek! A csapat tagjai: Baščúr Kristián, Baščúr Samuel, Gruľo Tibor, Grulyo Ladislav, Horváth Alex, Hudák Silvester, Kanaloš Justin, Kanaloš Slavomír, Rybár Dávid, Rybár Manuel. Gratulálunk fiúk!

          • Személyes és szociális fejlődés - tantárgyközi elem napja

          • A mai napon egy közös matematikai órán vettek részt 6. és 8. speciális, valamint 4.AB osztályok néhány tanulója. A foglalkozás célja a másság elfogadása, egymás megértése és a személyiség tiszteletben tartása volt. A foglalkozás a figyelem, összpontosítás, kitartás és a kreativitás fejlesztésére irányult.

          • Nyitott óra a II. C osztályban

          • Ezúttal a másodikosok olvasás órájára gyűltek össze az alsó tagozatos kollégák, hogy azt követően módszertanilag elemezzék megadott szempontok alapján. Az óralátogatások célja a tapasztalatcsere, egymás értékelése, támogatása, ami a tanítás hatékonyságát biztosítja. A másodikosok anyák napja alkalmából Petőfi Sándor Anyám tyúkja c. költeményét dolgozták fel.

          • Anyák napja

          • Május első vasárnapján már több mint száz éve ünnepeljük a mamákat, anyákat, édesanyákat és nagymamákat. Ezen a napon megköszönjük nekik, hogy vagyunk, hogy felneveltek,

            gondoskodnak rólunk, aggódnak értünk és szeretnek minket. Ennek a megemlékezésnek az alkalmából a 4. A, B osztályok tanulói egy roma mesejátékkal, dallal, virággal és ajándékkal lepték meg anyukájukat. Az anyukák pedig elérzékenyülve köszönték és ölelték meg gyermekeiket.

            „Anyukámat meglepem,

            De kicsi a tenyerem,

            Nem fér bele annyi virág

            Amennyire szeretem.

            Kis kezemmel mit adhatok?

            Csak az egész világot,

            Vagy tán, ami ennél is több,

            E néhány szál virágot.”

            Cser Gábor

          • Igazgatói szabad - Riaditeľské voľno

          • Az iskola igazgatósága értesíti a tanulókat és szülőket, hogy 2023. május 12-én (pénteken) a MŠ SR 245/20008 számú iskolaügy törvény 150. paragrafusa 5. bekezdése értelmében szervezési okok miatt igazgatói szabadnapot ad a tanulók részére.

            Riaditeľstvo školy Vám oznamuje, že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 ods. 5) poskytne žiakom na deň 12.05.2023 (v piatok) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

          • "Vojaci očami detí" - rajzverseny

          • A SZK Védelmi Minisztériuma által meghirdetett rajzversenybe az alábbi rajzokkal neveztünk be, amelyeket a 6.C, 8.AB, 9., 5.A, 3.A, 7.B osztályos tanulók készítettek:

          • Tantárgyközi elem napja – Személyes és társadalmi fejlődés

          • A VIII. A és VIII.B osztály tanulóinak rendhagyó tanítási órában volt részük, melynek célja a kommunikáció és a kölcsönös együttműködés készségének az elsajátítása, gyakorlása és továbbfejlesztése. A diákok kisebb csoportokban dolgoztak, ahol gyakorolhatták a véleménynyilvánítást, értő hallgatást, továbbá nagy adag empátiára volt szükségük a feladatok megoldásához. Nagyon élvezték a közös munkát és sikeresen megoldották a feladatot.

          • Multikulturális nevelés - tantárgyközi elem

          • "Amibe az ember születik, az számára az univerzum." Ungváry Rudolf.

            Minden ember csak annyit képes elfogadni, amennyit az élete során megismert, vagy saját maga is megtapasztalt. Amennyiben el tudjuk fogadni mások különbözőségét és egyediségét, akkor képesek vagyunk egy erőszaktól mentes világ megtereremtésére is. Ezért annyira fontos a multikulturális nevelés a tanulóink számára.

            A 2013. április 28-ai történelem órákon a sokszínű és változatos világunkról tartottunk előadást a felső tagozatos tanulóinknak. Elsőként egy rövid prezentáció keretén belül a tanulóink megismerkedtek a világ különböző kultúráival, majd az előadásunkban visszatértünk a nagyszüleink örökségéhez, és a magyar, szlovák és roma népi motívumokról beszélgettünk. Miután a tanulóink megismerkedtek az elődeink kulturális örökségével, ceruzát ragadtak, és saját magunk is elkészítettek egy magyar népi virágos mintát.

          • Multikulturális nevelés - tantárgyközi elem napja

          • Tanulóink a multikulturális nevelés keretén belül a nemzetek és nemzeti kisebbségek sokszínű kultúrájával foglalkoztak szlovák órán. Figyelembe vették Európa sokrétű lakosságát és számba vették a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek arányát és együttélését. Célunk a „respekt és tolerancia“ szavak tartalmi megértése volt.

            Különböző helyzetgyakorlatok és szituációs játékok alapján a diákok felismerték a sokrétű kultúra pozitív és kölcsönösen ösztönző hatását. Néhány feladat az önismeretre, még mások a csapatmunka eredményes kivitelezésére és célok teljesítésére irányult. Gyakorlataink rámutattak a különbségekre, a kölcsönös elfogadásra, megértésre, támogatásra és az egymás iránti tiszteletre. Hagyományaink, szokásaink, anyanyelvünk, kultúránk fenntartását csakis a nemzetek és nemzeti kisebbségek jó együttélése és együttműködése biztosítja a jövőben is számunkra.

          • Multikulturális anyák napi meglepetés

          • A multikulturalitás, multikulturális, multikulturalizmus... korántsem egyszerűen elmagyarázható és megérthető fogalmak, különösen a sajátos nevelést igénylő tanulók számára. Mivel a multivitamin kifejezéssel a gyermekek már találkoztak, ebből kiindulva próbáltuk összefoglalni a különböző kultúrák értékeit, ezek gazdagságát és pozitívumait mindannyiunk számára.

            A Babák film egyik gyönyörű példája a világ egymástól távoli részein élő csecsemők eltérő neveltetési szokásaira. Mind a négy gyermek különböző anyagi és társadalmi hátterű családban él, ettől függetlenül mégis hasonlóan játszik, fejlődik és tanul.

            A film által szerzett élményeink alapján született a gondolat, egy multikulturális anyák napi könyv alkotására. Mivel szűk környezetünkben három különböző etnikai csoport él, ehhez igazodva terveztük mi is három nyelven köszöntőinket.

            Köszönjük, ďakujeme, pajikerav!

          • Az egészség világnapja

          • Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. "

            Mit tehetünk az egészségünk érdekében?

            A válasz egyszerű: nagyon sokat. Az egészség világnapja alkalmából az I.C és az I.F osztályos tanulók alaposan körbejárták ezt a témát. Megtanulták, mi szükséges ahhoz, hogy egészségesek legyenek. Beszélgettek a helyes táplálkozásról, tisztálkodásról. A megszerzett tudásukat különféle feladatokon keresztül próbálták ki. A tanítási napot mozgással zárták.

          • Ügyességi többpróba - felső tagozat

          • Ma a felső tagozatos fiúk és lányok versenyeztek a Szepsi Ifjúsági és Multifunkciós Központ és a társszervezők által rendezett versenyen. Tanulóink ügyesek voltak, az ötödikesek csapata 3. helyen végzett, a hetedikesek a 2. helyet szerezték meg. Szép volt fiúk, lányok! Gratulálunk!

          • Streetball járási bajnokság 🏀🥈🏆⛹️‍♂️

          • Az utcai kosárlabda egyre népszerűbb iskolánkban is, ezt bizonyítja a fiúk mai szép eredménye. Nyolc iskola csapata közül a Baszcsur Igor, Horváth Aurel, Kompus Nikolas és Rybár Károly Samuel tanulóinkból összeállt csapat az előkelő 2. helyet szerezte meg. Gratulálunk fiúk!

            Eredmények - fiúk:

            1. ZŠ Čaňa

            2. Alapiskola Szepsi

            3. ZŠ Malá Ida

          • Ügyességi többpróba - alsó tagozat

          • A Szepsi Ifjúsági és Multifunkciós Központ és a társszervezők által szervezett ügyességi versenyen részt vett iskolánk alsó tagozatos csapata is. A távolugrás, stafétafutás, a kitartó futás valamint a röplabda dobás versenyszámokat becsületesen teljesítette mind a 20 tanulónk! Gratulálunk!

          • Érdekességek a vadászatról

          • A Föld napja alkalmából kértük meg Štark Marcela tanító nénit és férjét, Pétert, akik egyben lelkes vadászok és természetvédők, hogy avassák be tanulóinkat a vadászat világába. A gyerekek megismerték a vadászok ünnepi és hétköznapi viseletét, Marcela tanító néni megszólaltatta a vadászkürtöt is, amelyet csak különleges alkalmakkor lehet megfújni, pl. ha elejtenek egy vadat. A preparált vadmacska, a különböző agancsok, koponyák, a vadállatok hangjai, a kikészített állatbőrök és a személyes élmények mind-mind elbűvölték a gyerekeket. Köszönjük szépen a bemutatót és jó vadászatot kívánunk!

          • A fiatalkorúak bűnmegelőzése

          • A Kassai Kerületi Rendőrkapitányság prevenciós munkatársa tartott ma előadást felső tagozatos tanulóinknak arról, melyek azok a bűnesetek, amelyek miatt büntetőeljárás indulhat egy fiatalkorú ellen. Az előadás során sokszor elhangzott az a tény, hogy könnyebb és olcsóbb megelőzni a jogellenes magatartásokat, mint negatív hatásukat elhárítani.

          • Rendhagyó biológia óra

          • Preventív programunk keretén belül ötödikes és hatodikos tanulóinknak ma a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa tartott beszélgetéssel egybekötött előadást az egészséges életmódról.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje