• ‼️Szülők figyelmébe – PÉNZBÍRSÁG ISKOLAI HIÁNYZÁSÉRT‼️

          • A 2023. január elsejétől érvényes T.t. 396/2022 számú törvény értelmében a gyermek törvényes képviselője (szülő) szabálysértést követ el, ha:

            1. nem íratja be gyermekét iskolába, aki az adott év augusztus 31-ig betöltötte a 6. életévét, vagy

            2. nem íratja be gyermekét a kötelező óvodalátogatásra,

            3. az iskolás gyermek egy hónap alatt 15 óránál többet hiányzik igazolatlanul, vagy

            4. egy tanév alatt több mint 60 órát hiányzik igazolatlanul.

            Ebben az esetben az önkormányzat 33 eurótól 331,50 euróig terjedő pénzbírságot szab ki a gyermek/tanuló törvényes képviselőjére, akár többször is.

          • Farsangi hagyományok

          • (Multikulturális nevelés és népi kultúra - tantárgyközi elem napja)

            A farsangi időszak a tél vége és tavasz kezdete. Sok hagyomány fűződik ehhez az időszakhoz. A II.B osztályos tanulók megismerkedtek az ünnepkörhöz tartozó mesékkel, mondókákkal, dalokkal, hagyományokkal és népszokásokkal. Közösen elolvasták a Bogyó és Babóca a jelmezbálban című mesét, farsangról szóló dalokat énekeltek, ügyességi játékokat játszottak. Rajzórán ötletes maszkokat készítettek, amiket az álarcosbálon viseltek. Nem maradhatott el a finom farsangi fánk kóstolása sem. Aki éppen szomjas lett, üdítővel olthatta szomját. Jó hangulatban telt el a nap.

          • A hagyományos roma kultúra - a regionális nevelés és népi kultúra tantárgyközi elem napja

          • A roma etnikum sajátos történeti és társadalmi múlttal rendelkezik. Saját kultúránk megismerése az önazonosság és önelfogadás alapja. A hagyományos roma kultúra gazdag mesékben, eredetmondákban, mágikus történetekben, dalokban és táncokban. A hagyományos roma mesék, dalok és történetek a régmúlt időkből származnak, amikor a romák még vándor életmódot folytattak.

            A kultúránkkal való ismerkedés és felvilágosítás keretén belül a 3.D és a 4.C speciális osztályok tanulói a hagyományos roma zene és irodalom sajátosságaival ismerkedtek. A roma mesék és dalok a cigányság nehéz, hányatott életéről szólnak és drámaiságuk folytán nem mindig optimista a végük.

            A tanulók ezután az illusztrátorok szerepét töltötték be, így rajzaik által életre kelt Káló, a cigánylegény vagy Doja története.

          • Preventív előadás - zaklatás

          • A belügyminisztérium bűnmegelőzési osztályának korrdinátora tartott előadást iskolánk felső tagozatos tanulóinak. Az előadó elsősorban a zaklatás különböző eseteire hívta fel a gyerekek figyelmét. A technikai fejlődés következtében az internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbe tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent. Az internetes zaklatást nem szabad félvállról venni; a jelenség ugyan nemcsak a gyermekeket érinti, de egyértelműen rájuk a legveszélyesebb. Ha úgy érzed, akár Te, akár ismerősöd (internetes) zaklatás áldozatává vált, kérj segítséget!

          • A sokoldalúság olimpiai jelvénye 2023

          • Immár harmadszor kapcsolódtunk be a Szlovákiai Olimpiai Sportbizottság "A sokoldalűság olimpiai jelvénye" elnevezésű önkéntes sportprojektbe. 137 tanulónk testnevelés órákon egy tesztelésen estek át, aminek segítségével az alap mozgásos képességek fejlettsége mérhető. Minden tanulónak hat versenyszámot kellett teljesítenie. Minden versenyszám külön van értékelve, a legjobban teljesítő tanulók érmet és oklevelet kaptak, így 15 arany- ,23 ezüst- és 42 bronzérmet sikerült szereznünk. A kerületi fordulóra márciusban kerül sor. Gratulálunk sportolóinknak a szép eredményekhez!

          • Iskolánk karácsonyi műsora

          • Örömmel töltött el bennünket, hogy két év után újra vendégül láthattuk a szülőket iskolánk karácsonyi műsorán. A gyerekek arcán a lázas izgalom, a felkészítő pedagógusokban a várakozás feszültsége, a kezükben a kellékek és a műsor terve. Erről szólt a mai délelőtt, meglepetést, örömet okozni mindazoknak, akik eljöttek körünkbe.

            A gyerekeknek a karácsony a legszebb ünnep, mert együtt lehet a család, talán béke van, és az ajándékok minden korábbi szülői szidásért kárpótolnak. A karácsonyok a gyerekek miatt a szülőknek a legfontosabbak, mert a gyerekek ekkor tanulhatják meg, milyen is lesz az ő majdani családjukban ez az ünnep. De a karácsony az iskolában a legeslegfontosabb, mert a téli szünet beköszöntét jelzi, a tanulásmentes napokat, a gyorsan elröppenő szünidei heteket ígéri.

            Az utolsó tanítási napokon nagy volt a készülődés intézményünkben. A gyerekek karácsonyi díszbe öltöztették az osztály, karácsonyfa is díszíti a tantermeket, folyosókat. Az iskolacsengő is karácsonyi dallammal jelezte az órák elejét és végét. Készültek a karácsonyi üdvözlőlapok, díszek, ajándékokat és izgalommal várták a mai napot. Próbálták a verseket, énekeket, tánclépéseket. Izgatottan vártuk a mai szereplésüket.

            Aki nem volt jelen, a képek által egy kicsit mégis köztünk lesz.

          • Adventi kézműves foglalkozások a 6. C-ben🎄

          • Egy hét, egy téma:

            1. Kinek a nevéhez kötődik a Mikulás-hagyomány?

            2. Az adventi koszorú története...

            3. Luca napi népszokások

            4. Karácsony

            Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

          • Karácsonyvárás

          • A karácsony az év legszebb ünnepe. Erre az ünnepre mindenki lázasan készül. Iskolánk tanulói erre az alkalomra kézműves ajándéktárgyakat készítettek. A karácsonyi dallamok, az alkotás öröme teremtette meg az ünnepvárás meghittségét.

          • Mézeskalács sütés a szülőkkel

          • „Dolgos kezek dagasztanak,

            Mézeskalács készül,

            Fahéj, ánizs és akácméz,

            mind – mind belekerül.“

            A VI.B osztály tanulói a szülőkkel közösen mézeskalácsot sütöttek és díszítettek. Az ügyes kezek alatt számos illatos csillag, szív, fenyőfa,, csizma formájú mézeskalács született. A cukrázsok jutalma a saját kezűleg készített kálácsok es sütikelfogyasztása volt.

          • Iskolai étkeztetés januártól!

          • A téli szünet után, 2023. január 9-én azok a tanulók kaphatnak államilag támogatott ebédet, akiknek szülei:

            januári dátummal ellátott, új nyilatkozatot adnak le az iskola igazgatóságán arról, hogy egyik szülő sem igényel adókedvezményt a 6-15 életkorú gyerek után,

            befizetik a rezsiköltséget, amelynek összege havonta 6 euró.

            A becsületbeli nyilatkozatot kérjék az osztályfőnököktől, de átvehető a Bodollói úti közösségi házban is.

            A kitöltött becsületbeli nyilatkozat és a 6 euró december 21-éig, szerdáig leadható az osztályfőnöknek, vagy január 5-én, csütörtökön szintén az iskolában.

          • A SAVORENGE adventi műsora

          • A Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola SAVORENGE énekkara 4 éve jött létre Király Erika, Benyicky Laura és Horváth Ottó pedagógusok vezetésével. Sikeresen szerepeltek Pozsonyban az elnöki

            palotában, az amerikai nagykövetségen, a Biela vrana Díjkiosztó Gálán, a POHODA országos zenei fesztiválon, a királyhelmeci roma fesztiválon, illetve egy Kárpát - medencei zenés színházi

            tehetségkutató versenyen hatodik helyezést értek el az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, az István a király Koppány Vezér jelenetével. Sajnos a Covid megállásra kényszerítette az énekkart. Azóta generációs váltásra került sor a csapatban. A SAVORENGE megújult összetételében első alkalommal mutatkozott be a helyi

            zeneiskola adventi koncertjén, mint vendég. A roma származású gyerekek nagyobb része szegregált életkörülmények között él.

            Felzárkóztatásukhoz elengedhetetlenül szükségesek a tanításon kívüli nevelői munkák is, ahol nemcsak fegyelmet, rendet és következetességet tanulnak, hanem saját kultúrájuk ápolását is.

            Köszönet Kaputa Alicának, a zeneiskola tanárának, illetve Fiľka Krisztiánnak, iskolánk volt alkalmazottjának a zenei közreműködésért.

          • Tantárgyközi elem napja: Mediális nevelés

          • A V.A, V.B, VI.B és VIII.B osztályos tanulók a média befolyásolásáról bővítették az ismereteiket az informatika órán. Az elméleti előadás során észrevették, hogy ők is befolyásolva vannak a TV, közösségi médiák vagy akár a zenék, ismert előadók által is. A diákok által leglátogatottabb közösségi médiák veszélyeire külön hangsúlyt fektettünk.

          • Korrupció ellenes világnap

          • “A fiatalság küldetése a korrupció felelősségre vonása.”

            A korrupcióellenes világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta.

            Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni a korrupcióról való beszélgetést a tanulóinkkal. Sok helyütt és sokféle formában felütheti a fejét. Számukra a baráti társaság, család és az iskolai környezet áll a legközelebb. Ezt ismerik és biztonságot nyújt számukra. Először is röviden elbeszégettünk arról, hogy mi is a szó jelentése. Képek és rövidfilm segitett abban, hogy érthető legyen a téma. A tanulók meglepően nagyon hamar ráéreztek a lényegére. Csak úgy jöttek belőlük a saját tapasztalataikon alapuló történetek, esetek. Az órát egy nagyon kedves rajzfilm megtekintésével zártuk.

          • Dúhova literatúra

          • Žiaci ôsmeho ročníka sa na hodinách slovenského jazyka a slovenskej literatúry oboznamujú rozmanitosťou slovenskej literatúry. Bohatosť a pestrosť literárnych žánrov a slovnej zásoby prirovnávajú k nádherným farbám nebeskej dúhy. V projekte "Dúhová literatúra " výtvarným zobrazením žiaci vyjadrili svoje cítenie a úctu k štátnemu jazyku.

          • Szakmai műhely: „Hogy minden gyerek megértse”

          • Iskolánkba a peremre szorult roma közösségből érkeznek gyerekek, ahol nem, vagy alig beszélnek magyarul vagy szlovákul. Ha azt akarjuk, hogy ezek a gyerekek szlovák vagy magyar nyelvű oktatásban részesüljenek, megértsék azt, és jó eredményeket érjenek el az iskolában, akkor segítenünk kell őket, és megfelelő oktatási anyagokat kínálnunk számukra az olvasási és matematikai műveltség fejlesztéséhez.

            A Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou az ABCedu szervezettel együttműködve szakmai műhelyt szervezett a környék alsó tagozatos pedagógiai alkalmazottai részére, melynek célja a tanítók, pedagógiai asszisztensek, nevelők és szociálpedagógusok munkájának hatékonyabbá tétele. A képzés a következő területeket érintette:

            - olvasás - és szókincsfejlesztés a JOGO kártyák segítségével, amelyen 4 nyelven (szlovák, angol, magyar, roma) vannak feltüntetve a szavak,

            - a térbeli képzelőerő fejlesztése játékokkal

            - Játékos matematika oktatás.

            Iskolánkat 13 pedagógiai alkalmazott képviselte, köszönjük a lehetőséget!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje