• Kárpát-medencei Óvodapedagógus és Tanító Találkozó

          • A Rákóczi Szövetség idén ősszel többszáz külhoni magyar óvónőnek és tanítónak szervezett hétvégi találkozókat azzal a céllal, hogy kifejezze az óvónők és tanítók iránti megbecsülését. A rendezvény a szakmai és kulturális programok mellett kiemelt figyelmet fordított az emberi és intézményi kapcsolatépítésre. A november 25-27. között zajló találkozón iskolánkból két alsó tagozatos pedagógus vett részt.

          • Robooks - készségfejlesztés padlórobotok segítségével

          • A Talentum Cassoviensis Alapítvány szervezésében meghívást kaptunk a Robooks – robotokkal az oktatásban és a fejlesztésben című konferenciánkra, amely a Robot-asszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ pályázat záróeseménye volt. A projekt megvalósítói a budapesti Csodavár Alapítvány, a Szatmári Egyházmegyei Caritas és a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány. A bemutató után workshop formájában munkacsoportokban mutatták be a szellemi és"robotikus" termékeket, eszközöket, módszertani anyagokat, amelyek segítenek a gyerekek motiválásában és fejlesztésében. A november 4-én megtartott konferencián iskolánkból egy alsó tagozatos pedagógus és egy speciálpedagógus vett részt. (Fotók: Hanesz Angelika)

          • Az egészség és az élet védelme (tantárgyközi elem napja)

          • „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Így definiálja az egészséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

            Ezt a definíciót próbáltuk megbeszélni az 5. A és a 7.AB osztályokban. A helyes táplálkozáson és a mozgás fontosságán kívül a mentális egészség fogalmával is foglalkoztunk. Hangsúlyoztuk, hogy a harag, a gyűlölet és a stressz nem szolgálja egészségünket, hanem rombolja. Az órát gyümölcsök falatozásával zártuk.

          • November 30. - Számítógép biztonság nap

          • E jeles nap kapcsán oktató prezentációk és gyakorlati feladatok segítségével hívtuk fel a felső tagozatos tanulóink figyelmét arra, hogyan védjék meg a számítógépeiken tárolt információikat, illetve önmagukat a mindennap rájuk leselkedő internetes veszélyek ellen.

          • Tantárgyközi elem napja: Az egészség és az élet védelme.

          • A mai napon a 4.D speciális osztály tanulói egy hosszú sétát tettek. Útközben megbeszéltük, miért fontos a rendszeres mozgás a friss levegőn. Visszatérve az iskolába a tavasszal saját kezűleg szedett és szárított kakukkfűből finom teát főztünk. Mi már tudjuk, hogy a kakukkfű gyógynövény, kitűnő köhögéscsillapító és étvágygerjesztő. És hogy emeljük gyógyhatását, cukor helyett egészséges mézzel ízesítettük. Egészségünkre!!!

          • Az életet és az egészséget veszélyeztető szituációk felismerése (tantárgyközi elem napja)

          • A hetedik és a nyolcadik osztályos tanulóink egy prezentáció segítségével ismerkedtek meg azokkal a veszélyes szituációkkal, melyek balesetet okozhatnak az iskolában vagy az iskolán kívül. Sajnos, ha nem vagyunk elég óvatosak, a figyelmetlenség akár az életünkbe is kerülhet. Ezért fontos felismerni azokat a veszélyeket, problémás helyzeteket, amelyek gyakran a meggondolatlan viselkedésünk és cselekedetünk okozói lehetnek. Fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan kell ezeket kikerülni és biztonságban maradni a mindennapi tevékenységeink során, sport közben vagy a nagyobb közösségben zajló tevékenységeink folyamán. Arról is beszélgettünk, hogyan kell eljárni akkor, amikor bekövetkezik a kisebb baleset, miképpen nyújthatunk akár első segélyt is apróbb egészségügyi problémák felmerülése esetén. Ezt praktikus módon is bemutattuk.

            A tartalmas beszélgetés után a diákok egy teszt segítségével mérték fel tudásukat és felkészültségüket ezen a téren. Megfogadták, hogy igyekezni fognak tudatosan odafigyelni egymásra, vigyázni egymás biztonságára, egészségére.

          • Nyílt órák az 1. osztályokban

          • Az idei tanévben több alkalommal is lehetőség biztosítunk, hogy az első osztályos gyerekek szülei egy valódi tanítási órán ismerkedhessenek meg pedagógusainkkal illetve az iskolánkban folyó munkával. November 28-án bemutattuk, hogy a kis elsősök milyen sok mindent tanultak az első hónapokban. Természetesen 45 perc alatt nem lehet bemutatni az elmúlt hónapok munkáját, azonban a fejlődés szemmel látható azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen járnak iskolába. A szülőkkel való beszélgetés során arra a megállapításra jutottunk, hogy eredményt csak akkor tudunk elérni, ha a szülő partnerként kezeli az iskolát és a célunk közös: a gyermek testi, lelki és értelmi fejlődése.

          • Preventív előadások: Mennyire tudsz nemet mondani?

          • Kinek a felelőssége, ha egy fiatal kipróbálja a drogot? Hogyan hat a szer az emberre, s miként alakul ki a függőség? Hogyan kapható el a HIV vírus? Milyen a biztonságos szex?

            Többek között ezekről a témákról hallhattak előadásokat a nyolcadik és kilencedik osztályok tanulói a regionális közegészségügyi hivatal munkatársaitól.

          • Advent

          • Ismét eljött a várakozás csendje.

            Négy gyertya erősödő fénye

            világítsa lelkünk, legyen benne béke,

            lobbanjon fel bennünk megbocsátás éke!"

          • Az egészség és az emberi élet védelme (tantárgyközi elem napja)

          • Az elsősegélynyújtás olyan ismeretanyag, melyet kicsi kortól érdemes megismertetni a gyerekekkel. Ezt tettük mi is a 2.A-ban.

            A tanulók megnéztek egy kisfilmet az elsősegély alapjairól, majd megismerkedtek az ehhez szükséges egészségügyi eszközökkel. A segítségnyújtás formáit ezután szituációs játékokkal gyakorolhatták, majd a tanultakat az interaktív táblán ismételték át kvíz-feladatok megoldásával. A foglalkozás végén elkészítettük az elsősegély táskát.

          • Vásárlásmentes világnap

          • ”Ne vegyél olyasmit, amit akarsz, csak olyasmit, amire szükséged is van; amire nincsen szükséged, egy garast sem ér.” (Cato)

            A vásárlásmentes nap alkalmából a II.A és a IV.A osztályok tanulóival beszélgettünk a vásárlási szokásokról. Arra a kérdésre, hogy ki szeret vásárolni, minden tanuló felemelte a kezét és egymás szavába vágva kiabálták, hogy ki, mit szeret venni a boltban. Több példát is említettünk arra, hogy hogyan és miből készíthetünk saját kezűleg például karácsonyi ajándékot. Elég hozzá kartonpapír, olló, madzag és színes ceruza, hogy elkészülhessen az egyedi remekmű... Így is el lehet ütni az időt! A saját kezük gyümölcse még értékesebb.

          • Adventi várakozás

          • 8. C speciális osztály tanulói természetes anyagokból adventi koszorút készítettek. A koszorún minden héten meggyújtunk egy gyertyát, várva az ünnep közeledtét.

          • Adventi készülődés

          • „Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."

            Advent, a karácsony előtti négy hét, a várakozás a készülődés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája is ezt jelképezi. A négy gyertya a HIT, a REMÉNY a SZERETET és az ÖRÖM jelképe, amelyeknek vasárnaponkénti meggyújtása a növekvő fényt, az ünnep közeledtét jelzik. Átélve a várakozás örömét iskolánk tanulói is szebbnél szebb adventi koszorúkat készítettek.

          • Nyitott óra a 4. D speciális osztályban

          • A kölcsönös óralátogatások célja a tapasztalatcsere, egymás módszertani segítése és a kollégák pozitív támogatása. Iskolánk speciális pedagógusai matematika órán vettek részt, ahol a 10-es szám többszöröseinek összeadása és kivonása a 100-as számkörben volt tananyag. A cél az összeadás és kivonás begyakorlása volt. Az óra játékosan zajlott, a gyerekek különböző szervezési formákban dolgoztak, gyakoroltak, volt egyéni, csoportos és frontális osztálymunka is. Az óra végén sor került a tanári értékelésre, de a gyerekektől is kaptunk visszajelzést az óra menetéről.

          • Kamion Kamill kalandjai

          • “Kamion Kamill régi vágya, hogy nagy karosszériáját könnyedre váltva bejárhassa azt a sok izgalmas helyet, amelyet teherszállításkor kénytelen elkerülni. A Nagy Forgalomirányító meghallgatja Kamill óhaját, és szinte minden ébredéskor más-más közlekedési eszközként indulhat felfedezni a világot! Gyönyörű tájakra utazik, barátokra lel, s ahogy a mesékben lenni szokott, megjelenik a színen a gonosz is: Koromkalap ijesztő árnyékként követi őket. A kis barátok eldöntik, nem hagyják magukat, és szembeszállnak vele.”

            A városi könyvtár a Művészeteket Pártoló Alap jóvoltából író-olvasó találkozót szervezett tanulóinknak Kása Gergellyel, a Kamion Kamill c. meseregény szerzőjével. A gyerekek szeretettel fogadták a bemutatót, amely a kedves történeteken túl a hitről és az isteni gondviselésről szólt.

            Fotók: Mestské kultúrne stredisko Moldava nad Bodvou

          • Nyitott óra a 4. A-ban

          • Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az oktatás nyitottabbá tételére úgy a szülők, mint a kollégák számára. Ennek a törekvésnek máris több gyakorlati jelentősége van. A nyílt órák bemutató órák, ahol jó gyakorlatok, módszerek, segédeszközök kerülnek bemutatásra. Évről évre azon dolgoznak a pedagógusok, hogy élményszerűvé tegyék a tanítási órákat, s ezzel a tanulást egyaránt. A mai napon egy ilyen nyílt óra keretén belül az alsó évfolyamokban tanító pedagógusok matematikai órán vettek részt, ahol a szorzótábla begyakorlása, rögzítése volt a cél. Az óra játékos feladatokkal volt teletűzdelve: 1,2,3…Bumm, puzzle, szerencsekerék, számlavina és interaktív feladatok. A játékok csoportos foglalkozás keretén belül valósultak meg. Az óra végén pedig a tanulók egyénileg oldották meg a feladatlapot. A tanulói kiértékelésnél pedig őszintén elmondták, hogy tetszett nekik az óra, mert dolgoztak az interaktív táblán, mert játékos volt, mert csoportokban dolgozhattak - ahol a gyengébbeknek is volt sikerélményük, mert nem volt munkafüzet (ez is egy válasz volt), mert mozoghattak. A tapasztalatokat kiértékelve elmondhatjuk, hogy az elégedett, csillogó szemű gyerekekért érdemes új dolgokkal kísérleteznünk, próbálkoznunk.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje